G4Media.ro

Presa iraniană salută tentativa de asasinat împotriva lui Salman Rushdie/ Ayatollah-ul Khomeini…

foto: Wikipedia

Presa iraniană salută tentativa de asasinat împotriva lui Salman Rushdie/ Ayatollah-ul Khomeini emisese în 1989 o sentință de condamnare la moarte împotriva scriitorului pentru blasfemie împotriva profetului Mahomed

Sâmbătă – prima zi de lucru a săptămânii în Iran – cotidianele din Teheran anunțau cu litere de o șchioapă pe prima pagină despre atentatul de la New York în care scriitorul britanic de origine indiană a fost înjunghiat și grav rănit de un atacator, imediat arestat și al cărui nume a fost dat ca Hadi Matar, un rezident al statului New Jersey.

“Un cuțit în gâtul lui Salman Rushdie” – titrează cotidianul radical-islamist Vatan-e Emrouz, care-l numește pe scriitor “renegat” și “apostat”. Ziarul conservator Khorasan a publicat o imagine mare a lui Rushdie pe o targă, cu un titlu de primă pagină: „Satana pe drumul spre iad”. În schimb, ziarul reformist Etemad titrează: „Salman Rushdie în vecinătatea morții?”

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a devenit un proscris în lumea musulmană în 1988 după apariția cărții sale “Versetele satanice”, el fiind acuzat că l-a blasfemiat pe profetul Mahomed, un delict pasibil de pedeapsa cu moartea potrivit jurisprudenței islamice.

„Aș dori să îi informez pe toți musulmanii neînfricați din lume că autorul cărții intitulate „Versetele satanice”… precum și editorii care erau la curent cu conținutul ei, sunt condamnați la moarte”, a declarat liderul suprem al Iranului, Ayatollah-ul Khomeini în februarie 1989, citat de Radio Teheran. „Oricine va fi ucis făcând acest lucru va fi considerat un martir și va merge direct în rai”.

Fundația islamistă 15 Khordad din Iran a oferit o recompensă de 3 milioane de dolari oricărui musulmani care-l ucide pe Rushdie.

În 1998 președintele de atunci al Iranului, Mohammad Khatami, a declarat că Teheranul nu mai sprijină oficial fatwa lui Khomeini, condiție pusă de guvernul britanic pentru reluarea relațiilor diplomatice, rupte în 1988, dar el a fost contrazis în 2005 de succesorul acestuia în funcția de lider suprem, Ayatollah-ul Khamenei, care a declarat că fatwa rămâne în vigoare, un edict pe care l-a reconfirmat în 2017.

Rushdie a fost ținta mai multor tentative de asasinat nereușite, în schimb mai mulți editori care au publicat traduceri ale cărții sale au fost asasinați, iar Versetele Satanice sunt interzise în 14 țări.

Scriitorul de origine indiană s-a născut în 1947 într-o familie musulmană seculară la Mumbai și și-a făcut studiile în Anglia, absolvind Universitatea Cambridge. El a emigrat în Marea Britanie după o scurtă perioadă petrecută în Pakistan, unde se mutase familia sa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Sa mai zica cineva ca islamul nu e religia pacii.

  2. Așa este, pace veșnică au adus prin decapitări și isisiștii, tot în numele Islamului!

  3. G4: Faceți un efort si explicați si ce i-a înfuriat pe musulmanii extremiști in cartea respectiva.

    • Faceți un efort și citiți cu atenție articolul: „Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a devenit un proscris în lumea musulmană în 1988 după apariția cărții sale “Versetele satanice”, el fiind acuzat că l-a blasfemiat pe profetul Mahomed, un delict pasibil de pedeapsa cu moartea potrivit jurisprudenței islamice.”

    • Ce relevanță are? E doar o carte și suntem în anul 2022. Blasfemia mai este considerată o crimă doar de primitivi.

    • @Cosmin: Nu are nici o relevanta. Sunt doar curios si nu am timp sa citesc cartea.

    • pai si fa un efort si cauta pe net, nu mai cere mura in gura si pomana. dar tu ca orice troll asa esti obisnuit. oricum grava iprocrizie la tine. intai tipi ca vai ce site nu stiu ce si nu stiu cum la adresa g4, dar nu ai vreo jena sa le ceri sa iti explice ce puteai afla in 5 minute de pe net la prima cautare.