G4Media.ro

Presa britanică: Românii ar fi fost la fel de bucuroși să vadă…

Presa britanică: Românii ar fi fost la fel de bucuroși să vadă armata în stradă dacă PSD-ul autoritar și populist s-ar mai fi aflat încă la conducerea țării?

Pe parcursul săptămânii trecute vocile care cer o suprimare totală a oricărei forme de viață publică au devenit atât de asurzitoare în cea mai mare parte a Europei încât guverne care până acum erau imune la ideea impunerii a ceea ce a devenit cunoscut drept „restricții de deplasare” au cedat într-un final, scrie publicația Emerging Europe, citată de Rador.

În Europa în curs de dezvoltare publicul general, jurnaliștii, analiștii și comentatorii din presă au salutat la unison declararea stărilor de urgență, închiderea granițelor și au cerut ca armata să patruleze pe străzi. În unele cazuri ei au făcut publice numele celor infectați cu coronavirus – sau numai suspectați a fi infectați.

E aproape ca și cum libertățile câștigate în decurs de 30 de ani – libertate față de o viață publică militarizată, libertatea de a călători și demascarea inamicilor poporului – pot fi cumva pornite și oprite ca la simpla apăsare a unui buton.

În democrațiile funcționale poate că așa ceva e posibil: vom afla când va veni timpul. În democrațiile cu mai puțin succes s-ar putea foarte bine ca libertățile cedate astăzi de bunăvoie, aproape cu voioșie, să fie pierdute pentru un timp destul de îndelungat.

În Moldova, unde soldați înarmați până în dinți patrulează acum pe străzile orașelor și comunelor, crainicilor de televiziune li s-a pus în vedere să se abțină de la a-și exprima opiniile dacă ele nu se circumscriu narațiunii oficiale privitoare la virus.

În Azerbaidjan, una dintre primele măsuri ale guvernului drept răspuns la epidemia de coronavirus a constat într-un raid la birourile mișcării de opoziție D18.

Pe 8 martie jurnalistul azer Tezekhan Mirelemli a început să transmită în direct din birourile D18 în timp ce polițiștii dispuneau închiderea sediului, afirmând că activiștii nu se pot „întâlni în masă” pentru că pot răspândi virusul. În acel moment se aflau în sediu doar patru oameni.

În Ungaria premierul Viktor Orbán pare că se folosește de sosirea virusului ca de o ocazie excelentă de a-și duce mai departe proiectul de subminare a mecanismelor de verificare și echilibru cărora le este supusă puterea sa.
Un proiect de lege aflat acum în parlamentul ungar i-ar permite guvernului Orbán să cârmuiască prin decrete în virtutea unei stări de urgență întinse pe o perioadă indefinită, fără controlul parlamentului.

Ar introduce de asemenea pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru oricine ar fi găsit vinovat de răspândire de informații false care provoacă panică publicului sau care pot obstrucționa lupta cu pandemia, și de până la opt ani pentru încălcarea regulilor de carantină și izolare.

Pe 23 martie legea nu a reușit să întrunească proporția necesară de patru cincimi din voturi pentru a trece, dar e de așteptat să revină în parlament săptămâna viitoare, când o majoritate de două treimi va fi suficientă pentru adoptarea ei.

„Deși guvernul dorește cooperarea tuturor în aceste vremuri de criză, el încearcă să aprobe o lege care ar izola nu numai parlamentarii opoziției, ci întregul parlament, de procesul decizional, văduvind țara de orice fel de control parlamentar”, a declarat Anna Donath, europarlamentară ungară din partidul de opoziție Momentum.

În România vecină, apariția armatei pe străzile capitalei București pe 25 martie a fost aplaudată de cei mai mulți locuitori ai orașului.

Acum, deși oarecum ezitant și ineficient, actualul guvern liberal al României este în mare unul bine intenționat, iar starea de urgență declarată de președintele țării, Klaus Iohannis, pe 11 martie îl scutește de amenințarea vreunei moțiuni de cenzură, în ciuda faptului că nu dispune de o majoritate parlamentară.

Și totuși, eu nu pot să nu mă întreb dacă românii ar fi fost la fel de bucuroși să vadă armata în stradă dacă PSD-ul autoritar și populist – dat afară de la putere anul trecut – s-ar mai fi aflat încă la conducerea țării?

Merită să ne amintim că în august 2018 jandarmii români au suprimat cu brutalitate un protest pașnic anti-PSD, rănind sute de oameni. Acum, aceeași jandarmi, alături de armată și de poliția normală (despre care se spune adesea că e în relații bune cu PSD), sunt responsabili cu menținerea ordinii și cu respectarea interdicției de deplasare instituite pe 24 martie.

În cazul în care cumva starea de sănătate a dlui Iohannis l-ar împiedica să-și mai îndeplinească îndatoririle (liderii mondiali nu sunt imuni la coronavirus), președintele Senatului român, Titus Corlățean – membru marcant al PSD -, ar prelua conducerea țării.

Nu e o perspectivă încântătoare.

Răspunsul lumii la amenințarea reprezentată de Covid-19 este fără precedent. Mă tem însă tot mai mult că măsurile de urgență nemaivăzute adoptate acum de țări de pe întreg globul au probabilitatea de a atinge o amploare mult mai mare, și încă pe termen lung, decât coronavirusul însuși.

Istoria ne învață că, odată ce armatele au fost mobilizate – indiferent din ce motiv și oricât de generos ar fi el -, adesea este dificil să le convingi să se întoarcă în cazărmi. Sper că nu așa vor sta lucrurile odată ce coronavirusul va fi fost eradicat.

Și totuși, ar trebui să avem grijă ce ne dorim.

Sursa: Emerging Europe/ Articol de Craig Turp (redactor șef)/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Brexitul sa taca.Mucles.Ati iesit, adio si n-am cuvinte, desteptilor!

    • Doar nu?:))) nu poti sa duci o simpla intrebare?

    • fratello nu prea intelegi ce se intimpla

    • A auzit cineva de Emerging Europe ??? Am mare dubii ???

    • „În România vecină, apariția armatei pe străzile capitalei București pe 25 martie a fost aplaudată de cei mai mulți locuitori ai orașului.”

      Probabil aveam castile pe urechi ca io n-am auzit nimic. Au fost aplauze? Era parada militara si oamenii au iesit cu copiii sa bata din palme? Nasol! Am pierdut momentul… Ah! Stai! Nu aveam voie sa ies din casa si de aia n-am auzit nimic. Aia care au iesit sa aplaude cred ca au acum dosare penale pentru nerespectarea ordonantei militare nr….

    • FOARTE BINE AU FACUT !
      iI APRECIEZ MAXIM .

  2. Păi marea majoritate care își doresc armata in stradă sunt pesedisti.

  3. Un text bazat pe presupuneri neintemeiate ca orisicare presupunere .Daca si cu parca

  4. Tocmai de-aia ne-am zbătut să scăpăm de psd, măcar să n-aibă butonul ăla mare, am mers la vot, proteste, mui online, ca să nu fim azi în situația de a întreba ce-ar fi fost dacă psd? Așa că Iohannis să facă bine să stea la izolare, să nu primească pe nimeni și să lucreze doar cu documente online, nu cu poștă tipărită, etc., că dacă devine corlățean șef am belit-o cu toții.

  5. Desi in prima noapte au spus ca nu se dau amenzi, au dat peste 1700! Simpla curiozitate: pentru ce armata pe strazi? Vaneaza teroristul virusache? Impusca coronavirusi? Asta seamana mai mult a strangere de fonduri la buget: dai 50 lei si esti liber sa te tot plimbi!

  6. Păi din statistici instituția cu cea mai mare încredere la români este armata. Când în politica ai numai șobolani (și chiar și ăia amatori), apariția armatei poate le dă unora semnalul că se implică în sfârșit și cineva serios în gestionarea crizei.

    Domnului Pantazi mai ales îi recomand următorul articol, scris într-un context complet diferit dar care cred că se aplică foarte bine și în cel al crizei actuale (poate vă gândiți de mai multe ori înainte să publicați pe viitor texte alarmiste, că nu știți la ce consecințe contribuiți):

    https://www.vox.com/2016/3/1/11127424/trump-authoritarianism

  7. Masurile de carantinare a tarii sunt exagerate. Intr-adevar am pierdut tot ceea ce am castigat in ultimii 30 ani referitor la libertate si prosperitate. Va urma partea a doua cu reducerea drastica a veniturilor fiecaruia din cauza crizei economice care a inceput deja. Daca nu se munceste nu sunt venituri, se reduce cererea, nu sunt vanzari, faliment, somaj, lipsa de perspective, pierderea sperantelor, Afganistan, Siria. Masurile economice artificiale luate oriunde nu pot inlocui dezvoltarea economica naturala realizata in zeci de ani si distrusa in cateva luni. Este perceptia mea. Ce ghinion pe oamenii din tara asta, dupa parjolul lasat de PSD sa dam imediat in alta groapa. A facut cineva vre-o comparatie intre cati oameni mureau in mod natural in anii anteriori si cati mor acum cu aceasta molima, zilnic, lunar, anual? Este cu plus, este cu minus? Impresia mea este ca nu prea sunt diferente notabile. Daca vor mai fi alegeri, chiar nu stiu cine mai merita sa fie ales sa conduca. Exista vreun partid sau cineva care sa aiba curaj sa faca ce trebuie, care sa nu se gandeasca permanent, cu frica, numai la imaginea sa in ochii electoratului? Poate Trump? Oare cum ar fi reactionat actualii guvernanti daca lumea s-ar fi opus vehement la limitarile impuse? Si da, daca PSD-ul s-ar fi aflat si acum la guvernare, cu siguranta marea majoritate a cetatenilor nu ar fi acceptat starea de urgenta.

  8. Daca era psd, Romania raporta zero infectati, 0 decedati si ca avem de toate.
    Vezi banicioiu-colectiv.

  9. Fratello nu prea intelegi ce se intimpla dusmanii din afara vin uneori inauntru- mai taica-

  10. 1)Psd nu o sa mai aibe guvernare mult timp,speram ca votantii acestui partid sa le schimbe coronavirus ideia ,ca socialism/comunismul nu este bun si ca dupa 30 de ani de putere fara sa ai spitale si economie,inafara de baroni si mafie unicul rezultat e ,saracie emigratie ,dezorganizare si banii romanilor in conturile neocomunistilor ,securistilor psd/alde.
    2)In situatii de criza pentru a nu se crea haos sau
    ca cineva din exterior sa agite situatia ,armata e binevenita,mai ales ca armata a fost si v.a fi marele aliat dintotdeauna al romanilor
    3)Englezii daca vor sa ajute sant bineveniti daca nu sa.si vada de brexitul lor noi santem in Ue si psd l.am dat jos si nu ni.l dorim ,dorim sa returneze toate miluardele furate.

  11. Nu știu cine a aplaudat.
    Dar, nu , ieșirea armatei în transportoare blindate și cu pistoale mitralieră pe străzile pustii ale Capitalei nu este un motiv de bucurie, indiferent ce partid sar afla la guvernare.

    Este o acțiune abuzivă, de intimidare a populației, de care nu aveam deloc nevoie. Organele de ordine publică sunt suficiente, trebuie doar să-și facă datoria. Prezența armatei pe stradă, precum la Bagdad, sau la Damasc, este un semn evident de slăbiciune a statului român.

  12. Din pacate nenorocirea asta ajuta PSD-ul. Intr-o situatie atat de grea si in lipsa de resurse Guvernul oricum va face greseli si va fi judecat pt. asta. In plus pt. haosul economic si saracia de dupa epidemie tot guvernul va fi de vina. Nu stiu cum se face dar de fiecare data cand cred ca am scapat de PSD intervine o criza, o nenorocire, un guvern slab etc. si PSD-ul revine. Ma tem ca asa va fi si la toamna.

  13. !Victor2

    decenta intelectuala va rugam!

    in ultimii 29 de ani, la nivel de presedinte dreapta a fost la putere timp de 19 ani…iar stanga 10 ani, iar daca bagam la socoteala si 2020 avem doua treimi dreapta si o treime stanga..

    iar la nivel guvernamental stanga 15 ani si dreapta 14 ani..si daca bagam la socoteala si 2020 avem jumi-juma

    despre ce vorbim aici?

    nu mai stim nici sa numaram?

  14. Bai m, v sau ce litera-ti mai vine sa-ti dai ca pseudonim, du-te taica si te culca cu dusmanii tai dinauntru pentru care scoti armata pe strazi! Ti-ai ratat vremea cu vreo 65 de ani.

  15. Polția și jandarmeria sunt compromise la noi în țară, iar românii nu sunt o nație disciplinată așa cum este bine cunoscut. Rolul armatei pe stradă este să dea un semnal clar că nu se vor tolera actele care pot să ne afecteze pe noi toți. Personal cred că a fost o măsură care se impunea având în vedere cele de mai sus.

  16. sa fi fost inca DRAKNEA la butoane, acum aveam OUG-uri speciale ca sa nu moara in puscarii de COVID miliardele de nevinovati ai DNA-ului, apoi cu armata imprastia demonstratiile

  17. Poate explica cineva de ce militarii din strada stau cu mana pe tragaci? Nici la aeroportul din Bruxelles n-am vazut asa ceva. Si era imediat dupa atentat.

    • De unde o ști tov petrov că ”militarii din strada stau cu mana pe tragaci”? Încalcă legea, ceea ce n-ar fi de mirare pentru că în el zace o pramatie de infractor coclit sau o merge la ”servici”?:))))))))))))))

    • draga bad,

      petrov s-a uitat la pozele publicate de g4.

      poti sa incerci si tu

    • Ionut, pe Bad@ pur si simplu nu il duce cerebelul, ca de cortex nu poate fi vorba. Ce vrei, mai greseste si mama natura.

    • Exact despre asta era vorba: trolii mafiei PRO-PSD ”se uita” din ”poze” pentru că știu că sunt ”idioți utili” care ”incearca si ei” și pun botul, Altfel, ar da cu șapca de pâmânt și și-ar îneca în votcă amarul de troli sputnikari eșuați . Oricum, la tov petrov ”mama natura a gresit” bine de tot și l-a dotat nu doar cu Dex mare dar și cu un ”cortex” pe măsură, care îi permite să distingă ”mâna pe trăgaci”, asta fiind specializarea lui, în ”mâna pe” ceva: pe Dex, pe trăgaci, pe bunurile care nu-i aparțin, că d-aia slujește mafia PRO-PSD, nu e nimic întâmplător. E bine că pe el îl”duce cerebelul”, problema pe care o are e că îl lasă acolo și nu știe să se mai întoarcă.

  18. Cum sa scoata armata „Ciuma Rosie ” , a scos-o in strada „Febra Galbena ” si Gaul_iterul klauSS.
    Acum , nu mai e cu justitia , statul de drept , cu minunatii diasporeni hyperdemocrati ,
    Nu organizati un 10 August , sau macar ceva pentru cea suita in copac de catre Basescu , ca doar a fost baschetbalista , si este inalta .