G4Media.ro

Premiul Nobel Medicina 2023: Katalin Kariko și Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor…

Sursa foto: penntoday.upenn.edu

Premiul Nobel Medicina 2023: Katalin Kariko și Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor ARN mesager

Unguroaica Katalin Kariko și americanului Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor cu ARN mesager care au deschis calea pentru descoperirea vaccinurilor împotriva Covid-19, au primit luni premiul Nobel pentru Medicină.

 

Cei doi cercetători au fost premiați „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri eficiente cu ARNm împotriva Covid-19”, a anunțat juriul.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, acordat de Adunarea Nobel la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, este primul dintre premiile acordate în fiecare an în numele Fundației Nobel.

„Câștigătorii au contribuit la dezvoltarea, într-un ritm fără precedent, a vaccinurilor pentru una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă”, au adăugat organizatorii.

Kariko și Weissman, colegi de lungă durată la Universitatea din Pennsylvania, au câștigat deja mai multe premii prestigioase pentru cercetările lor, inclusiv premiul Lasker în 2021, considerat adesea un precursor al premiului Nobel.

Prin recompensarea duo-ului, Comitetul Nobel se îndepărtează de practica sa obișnuită de a recompensa cercetările care datează de câteva decenii.

Descoperirile lor decisive datează din 2005, iar primele vaccinuri cu ARN mesager împotriva Covid-19 au fost fabricate ulterior de Pfizer/BioNTech și Moderna.

În plină pandemie, multe persoane s-au familiarizat cu principiul vaccinurilor cu ARN mesager: acestea se concentrează pe o mică parte a virusului – în cazul SARS-CoV-2, așa-numita proteină „Spike” – și au ca scop injectarea în organism a unor șiruri de instrucțiuni genetice, numite ARN mesager, care instruiesc organismul să producă această proteină.

Inofensiv în sine, acest „Spike” al coronavirusului este apoi detectat de sistemul imunitar, care produce anticorpi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. In afara de niste tembeli din Rusia, China, NK, Iran restul lumii se va concentra pe ceea ce isi doreste fiecare om din lumea asta : o viata cat mai lunga si tratamente care sa salveze cat mai multe vieti. In domeniul sanatatii se vor investi mii de miliarde in urmatorii zeci de ani. Astfel ca va fi nevoie uriasa de cercetatori in domeniul biomedicinii, biochimie, biofizica, bioinginerie.

  2. G4Media, apreciez ca notati premiul Nobel! Dar suna putin ciudat sa spuneti ”Unguroaica”. Nu pare nici politicos nici conform regulilor presei. Daca cititi anuntul oficial Nobel sau stiri pe alte siteuri, nicaieri nu se spune asa. Poate exista o scurta biografie ( nascuta ’55, plecata din Ungaria in ’85, … sculata azi din somn acasa in Pennsylvania sa i se comunice primirea premiului Nobel. Abia din 2021 este Profesor la Szeged, cand deja de multi ani avea un nume in State si lumea trecuse prin proba dura a Covidului.) …

  3. Cârcotașa Anca Alexandrescu de la Realitatea Tv. cu emisiunea„ Culisele Statului Paralel” a citit acest articol ?. Nu scăpa ocazia să nu critice în emisiunea ei, că vaccinul anticovid Pfizer și Moderna realizat cu tehnologia nouă ARN mesager e doar o afacere mafiotă și ea personal a dobândit în urma vaccinării o boală autoimună. Eu cred că această doamnă avea boala autoimună pe creier, înainte să se vaccineze. Cineva din umbră îi tot întoarcea cheița. Sunt curios, acum ce curaj mai are să dechidă gura și să critice tehnologia ARN masager !?