G4Media.ro

Medicina dă startul sezonului Nobel, cu narcolepsia și tratamentele împotriva cancerului în…

Medicina dă startul sezonului Nobel, cu narcolepsia și tratamentele împotriva cancerului în centrul atenției

Tratament pentru narcolepsie sau cancer? Vaccinuri cu ARN mesager? Luni, Premiul Nobel pentru Medicină deschide sezonul prestigioaselor premii, pe fondul unor tensiuni internaționale puternice, transmite agenția AFP, preluată de boursorama.com.

Cine va fi recompensat pentru „beneficiul adus umanității”, deviza stabilită de creatorul premiilor, inventatorul suedez Alfred Nobel (1833-1896), în domeniul medicinei sau al fiziologiei? Răspunsul va fi dat la ora 09:30 GMT.

De-a lungul istoriei, premiul a recompensat descoperiri majore precum razele X, penicilina, insulina și ADN-ul, dar și lobotomia și insecticidul DDT, care au căzut acum în dizgrație.

Cercetările privind narcolepsia și, în special, rolul-cheie jucat de o moleculă cunoscută sub numele de orexină în această tulburare de somn, ar putea fi recompensate, potrivit mai multor experți care îi citează pe cercetătorul francez Emmanuel Mignot și pe cercetătorul japonez Masashi Yanagisawa pentru această descoperire.

De asemenea, premiul ar putea fi acordat unguroaicei Katalin Kariko și americanului Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor cu ARN mesager care au deschis calea pentru descoperirea vaccinurilor împotriva Covid-19.

Această descoperire le-a adus deja numeroase aprecieri, însă Comitetul Nobel așteaptă frecvent câteva decenii înainte de a recunoaște o descoperire decisivă.

„Academia poate crede că mai trebuie să studieze subiectul, dar ar trebui să câștige într-o zi”, spune Annika Ostman, specialist în știință la radioul public suedez SR.

Terapia celulară?

Totuși, anul acesta, Ostman mizează mai mult pe descoperirea unui biolog american, Kevan M. Shokat, în cadrul cercetărilor privind modalitățile de blocare a genei KRAS, a cărei mutație apare într-o treime din cancere, inclusiv în tumorile pulmonare, de colon și pancreatice.

O nouă formă de terapie numită CAR-T, care permite programarea celulelor sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului, se numără, de asemenea, printre proiectele de cercetare în curs de desfășurare, potrivit lui David Pendlebury, șeful Clarivate, un institut specializat în predicția Nobel.

„Există mai multe persoane care merită un Nobel decât numărul de premii Nobel care urmează să fie acordate”, spune el.

Biologia sintetică ar putea fi consacrată, de asemenea, cu descoperirile biologilor americani Stanislas Leibler și Michael Elowitz în ceea ce privește conceperea circuitelor genetice sintetice, potrivit lui Lars Brostrom, un alt specialist științific al SR.

Scopul biologiei sintetice este de a dezvolta noi sisteme inspirate de circuitele metabolice naturale.

Însă acest domeniu de cercetare este, de asemenea, controversat și „ridică întrebări etice cu privire la limitele care nu trebuie depășite în crearea vieții”, potrivit lui Lars Brostrom.

Pentru Premiul Nobel pentru Fizică de marți, proprietățile grafenei și observatorul de neutrini IceCube din Antarctica sunt din nou în centrul atenției, la fel ca și dezvoltarea stocării de date de mare densitate în domeniul spintronicii, care exploatează proprietatea cuantică a spinului electronic.

Protestele din Iran

Pentru premiul Nobel pentru chimie de miercuri, șeful Institutului Clarivate consideră că secvențierea ADN de generație următoare ar putea fi recompensată.

Lars Brostrom, de la postul de radio NR, înclină spre biologul Omar Yaghi, stabilit în SUA, și lucrările sale privind rețelele metal-organice (MON) și proprietățile lor poroase pentru absorbția gazelor periculoase, „un domeniu important pentru viitor”, în special pentru mediu.

Printre numele propuse joi pentru Premiul Nobel pentru Literatură se numără scriitoarea rusă și opozantă a Kremlinului Ludmila Ulitskaia, scriitoarea chineză avangardistă Can Xue și Salman Rushdie, celebrul scriitor britanic care se confruntă cu o fatwa.

Umbra războiului din Ucraina și a unei comunități mondiale fragmentate planează asupra Premiului Nobel pentru Pace, distincția emblematică al cărei câștigător va fi desemnat vineri la Oslo.

Unii pledează în favoarea femeilor iraniene care și-au manifestat furia și au renunțat la vălul islamic după moartea tinerei Mahsa Amini în septembrie 2022.

Alții sugerează recompensarea celor care investighează crimele de război din Ucraina.

„Cred că schimbările climatice sunt o alegere excelentă pentru Premiul Nobel pentru Pace din acest an”, spune Dan Smith, directorul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (Sipri).

Premiul Nobel pentru economie va încheia sezonul pe 9 octombrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...