G4Media.ro

Premierul polonez dă asigurări că „locul Poloniei este și va fi în…

Foto: Mateusz Morawiecki / Facebook

Premierul polonez dă asigurări că „locul Poloniei este și va fi în familia europeană a națiunilor”, la o zi după ce Tribunalul Constituțional s-a pronunțat împotriva supremației dreptului UE / Experții avertizau că mișcarea ar putea conduce la un „Polexit”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a dat asigurări vineri că Polonia vrea să rămână în Uniunea Europeană (UE), la o zi după o decizie istorică a justiţiei poloneze care, consideră unii experţi, ar putea conduce la o ieşire a Poloniei din UE (Polexit), relatează AFP, citată de News.ro.

„Locul Poloniei este şi va fi în familia europeană a naţiunilor”, afrmă Mateusz Morawiecki într-o postare e Facebook.

Aderarea Poloniei la UE a fost „unul dintre punctele puternice din ultimele decenii” atât pentru Polonia, cât şi pentru UE, apreciază el.

Hotărârea celei mai înalte jurisdicţii poloneze, care s-a pronunţat joi împotriva supremaţiei absolute a dreptului european asupra dreptului polonez, este un „atac împotriva Uniunii Europene”, a denunţat vineri secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune.

„Acesta este un lucru extrem de grav. Nu este un subiect tehnic sau juridic. Este un subict eminamente politic, care face parte dintr-o lungă listă de provocări la adresa UE”, a denunţat el.

Guvernul polonez „se joacă cu focul” şi ar putea provoca „o ruptură” cu UE, a avertizat, la rândul său, ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn, iar Germania a îndemnat Polonia ”să aplice deplin” reglementările europene.

Tribunalul Constituţional polonez a stabilit joi că anumite articole din Tratatul UE sunt „incompatibile” cu Constituţia poloneză şi a îndemnat instituţiile europene „să nu mai acţioneze în afara competenţelor pe care le au” şi să nu se „amestece” în sistemul judicar polonez – un subiect de discordie major cu Bruxellesul.

„Există riscul unei ieşiri de facto” din UE, a avertizat Clément Beaune. „Acesta este un atac împotriva UE” al ”unui tribunal constituţional care a fost pus la mâna puterii poloneze”, a denunţat el.

Acest conflict vechi între Varşovia şi Bruxelles alimentează temeri cu privire la faptul că Polonia va părăsi, până la urmă, UE, ceea ce ar putea afecta stabilitatea acestei comunităţi de state.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a respins luna trecută această idee şi a subliniat că Polonia vrea numai să pună capăt ”amestecului” UE.

„Nu va exista un Polexit (…). Noi vedem fără echivoc viitorul Poloniei în UE”, sublinia Kaczynski.

Majortatea polonezilor este entuziasmată de de UE, iar peste 80% dintre ei susţin atât apartenenţa la UE, care a acordat ţării lor subvenţii în valoare de miliarde de euro, cât şi întregul acquis, care stimulează dezvoltarea ţării de la aderarea la UE în 2004.

Însă relaţiile Varşoviei cu Bruxellesul s-au tensionat după instalarea la putere a PiS, în 2015.

Vicepreşedintele Parlamentului Ryszard Terlecki a îndemnat recent la „soluţii drastice” în conflictul dintre Polonia şi UE.

„Britanicii au arătat că dictatura birocraţiei de la Bruxelles nu le convenea. Ei s-au întors din drum şi au plecat”, a declarat el.

Foto: Mateusz Morawiecki / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ar vrea bruxelistanezii sa scape de polonezi de unguri &co…si sa isi continue mizeriile si deconstructia civilizatiei europene.
    Problema pt ei e ca aceste popoare au ambitii si tintesc sus si anume sa schimbe sistemul actual bruxelistanez antieuropean.

    • Hai, lasa…
      Polonezii spun ca nu au aceleasi valori ca europenii, nu respecta aceleasi reguli, legile europene (obligatorii pentru ceilalti europeni) nu se aplica lor. Vor sa face ce vor, pe banii europeni. Pai nu merge asa. Taiat complet fondurile europene. Scoase afara merele stricate din cos. N-au decat polonezii si ungurii sa-si faca ei propriul UE, cu fonduri proprii si reguli pe placul lor.

  2. „Tribunalul Constituţional polonez a stabilit joi că anumite articole din Tratatul UE sunt „incompatibile” cu Constituţia poloneză şi a îndemnat instituţiile europene „să nu mai acţioneze în afara competenţelor pe care le au” şi să nu se „amestece” în sistemul judicar polonez „– Foarte multi nu pricep aceasta fraza. Curtea Europeana de Justitie are DOAR anumite atributii asupra dreptului european care trebuie respectat prin tratatele de aderare de fiecare stat. Deciziile curtilor de justitie din statele nationale nu pot fi modificate nicidecum de CURIA, ci doar cele care tin de dreptul european, directive UE, legislatie creata de UE, etc. Drepturile minoritatilor sexuale sau de alta orientare religioasa probabil ca sunt stipulate in tratatele de aderare, asadar doar CURIA are drept asupra lor si nici un stat nu le poate contesta. Ori Polonia tocmai asta nu a facut, ba mai mult a declarat anumite zone libere de LGTB. Problema insa este la alt nivel acum odata cu aceasta noua decizie a Tribunalului Constitutional polonez. Este vorba de dreptul CURIA care se loveste de legile din constitutia poloneza. Ce are intaietate, constitutia unui stat sau CURIA? Deja Comisia a infiintat un grup de lucru pe tema asta.

    • Nu avem o constitutie EU fiecare tara are constitutia ei ,probleme vor aparea cind alte tari ca Germania de exemplu vor spune la fel. Legal nu ai mecanisme sa forteti constitutia altei tari asa apare CURIA ca un mecanism de presiune si santaj obligind satele respective sa adopte ceva ce nu este cuprins in mecanismul legal EU. Cela mai bine se vede in America unde apar tot felu de organizati care militiaza ptr. ceva fortind statul respectiv sa legifereze acel ceva,doarece statele sint independente nu poti inpune ce vrei asa ca faci presiuni prin tot felu de organizati, mitinguri, proteste ,parade etc.