
Premierul moldovean Dorin Recean: Alegerile parlamentare din septembrie pot fi afectate de tehnologii noi, rețele de criptomonede, influenceri plătiți și campanii de manipulare din surse externe
Riscurile de interferență străină în alegerile parlamentare din toamnă sunt reale și sofisticate, a avertizat marți premierul Dorin Recean, citat de agenția IPN. Potrivit premierului, Moldova își va apăra votul și democrația în fața unor tentative tot mai agresive de manipulare politică prin bani murdari, rețele fantomă și dezinformare online.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Declarațiile au fost făcute la deschiderea conferinței internaționale „Bani, Securitate și Democrație 2025”, organizată la Chișinău, transmite IPN.
Prim-ministrul a dat asigurări că autoritățile sunt pregătite să contracareze orice tentativă de influențare a scrutinului din 28 septembrie: „Am fost martori cum o politică murdărită de bani furați producea guvernări slabe, dependente și corupte. Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze alegerile noastre din exterior. Vom folosi toate instrumentele disponibile pentru a proteja suveranitatea, democrația și viitorul european al țării”.
Dorin Recean a amintit că, după alegerile precedente din toamna trecută, au fost modificate regulile privind finanțarea partidelor, au fost micșorate plafoanele donațiilor, a fost interzis sprijinul din partea entităților cu interes străin și au fost limitate contribuțiile în numerar.
Totodată, premierul a avertizat că alegerile din acest an pot fi afectate de tehnologii noi, rețele de criptomonede, influenceri plătiți și campanii de manipulare din surse externe.
„Democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari. Moldova nu se mai întoarce în trecut, iar Parlamentul Republicii Moldova trebuie să rămână vocea poporului nostru, nu să devină instrument al Kremlinului”, a conchis prim-ministrul Dorin Recean.
La rândul său, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a subliniat că alegerile libere nu mai pot fi separate de contextul digital și de riscurile provenite din online. Potrivit șefei de la CEC, în 2024 s-a confirmat că influențele politice vin nu doar din afară, ci și prin rețele, servere, pe conturi de publicitate și conturi fantomă.
„Pe măsură ce tehnologiile avansează și devin prezente în procesul electoral, acestea aduc nu doar beneficii, ci și riscuri majore. Cu ajutorul tehnologiilor noi, asigurăm transparență, eficiența alegerilor, incluziune cuprinzătoare, dar, în același timp, aceste modificări deschid și pentru noi provocări”, a explicat președinta CEC.
Evenimentul a reunit peste 100 de participanți din peste 55 de organizații, inclusiv autorități electorale din nouă țări, instituții naționale și internaționale, cu atribuții în supravegherea finanțării politice, organizații non-guvernamentale, partide politice, misiuni diplomatice acreditate la Chișinău, organizații internaționale interguvernamentale, mass-media și experți în domeniul electoral. Timp de două zile, participanții la conferință vor analiza riscurile generate de campaniile electorale online, finanțările ilicite în spațiul digital, interferențele străine, utilizarea criptomonedelor, cumpărarea voturilor și dezinformarea.
Conferința „Money, Security & Democracy 2025” se desfășoară timp de două zile, 8-9 iulie. Evenimentul este organizat cu sprijinul partenerilor internaționali, – International IDEA, PNUD, Consiliul Europei, IFES și Fundația Westminster pentru Democrație.
Via Rador
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.