G4Media.ro

Premierul Marii Britanii, acuzat de dublă măsură în contextul restricțiilor împotriva Rusiei:…

Sursa foto: Twitter/ Boris Johnson

Premierul Marii Britanii, acuzat de dublă măsură în contextul restricțiilor împotriva Rusiei: ”Partidul Conservator primește bani rusești”

Premierul Boris Johnson este acuzat în presa britanică de faptul că aplică o dublă măsură în privința restricțiilor împotriva băncilor rusești și a unor persoane de cetățenie rusă, precizând că a refuzat să aplice aceleași măsuri împotriva donatorilor Partidului Conservator.

Întrebat de ce partidul său a acceptat sute de mii de lire de la soția unuia dintre foștii miniștri ai președintelui rus Vladimir Putin, Johnson a insistat că toți donatorii partidului sunt născuți în Marea Britanie. Apoi a sugerat că cei care încercau să ridice problema sunt vinovați de „rusofobie”, relatează publicația independentă Byline Times. „Ceea ce nu cred că ar trebui să vedem… ascultând unele dintre declarațiile din această dimineață, nu ar trebui să permitem ca indignarea noastră, furia noastră față de ceea ce se întâmplă în Ucraina să se reverse într-o rusofobie ocazională”, a spus premierul.

Johnson a apărat în mod repetat decizia Partidului Conservator de a accepta finanțare de la persoane strâns legate de Rusia.

De când a devenit liderul său, Partidul Conservator a acceptat 2 milioane de lire sterline de la astfel de persoane, un sfert din propriul său cabinet primind donații de la aceștia, relatează Byline Times.

Legăturile proprii ale lui Johnson cu oligarhi ruși au fost, de asemenea, analizate. El are de multă vreme o relație strânsă cu Evgeny Lebedev, care este fiul oligarhului rus și fostului agent KGB, Alexander Lebedev.

Johnson a fost găzduit în mod repetat de Evgeny Lebedev la vila sa din Italia, în timp ce era primarul Londrei. S-a apărat atunci spunând că au fost călătorii „pur personale”.

Prim-ministrul ar fi refuzat în mod repetat să permită publicarea unui raport al Comisiei de Informații și Securitate a Parlamentului, în perioada premergătoare alegerilor generale din 2019. The Times a citat atunci surse care sugerează că decizia sa a fost cauzată de legăturile „stânjenitoare” pe care comitetul le-a descoperit între donatorii Partidului Conservator și Kremlin.

Recomandările cheie din raport nu au fost încă implementate de guvernul lui Johnson.

Întrebat marți despre motivul pentru care nu a implementat raportul în totalitate, Johnson a declarat că sancțiunile pe care le-a anunțat „merg mai departe decât acel raport”.

Cu toate acestea, când i s-a cerut să se angajeze într-o investigație independentă asupra încercărilor Rusiei de a interveni în alegerile din Marea Britanie, Johnson a spus că nu cunoaște astfel de încercări.

Sursa foto: Twitter/ Boris Johnson

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. se vede ce fel de sanctiuni iau, nu afecteaza cu nimic rusia. Ce e mai comic ca pedepseste mai mult dombasul care inca face parte din ucraina in conceptia lor, nu pedepseste agresorul

    • Mda, practic sanctionarea fix a regiunilor alora e un fel de recunoastere a independentei lor…

    • Dubla măsură funcționează și în rândul comentatorilor noștri: dă-le câte un Ciolănaș să roadă și vei vedea schimbarea de polaritate a discursului după BJ.