G4Media.ro

Premierul Cîțu transmite felicitări pentru nominalizările ”Colectiv” la Oscar, în timp ce…

sursa foto: Facebook/ Colectiv film

Premierul Cîțu transmite felicitări pentru nominalizările ”Colectiv” la Oscar, în timp ce producătorii de film sunt nemulțumiți de întârzierea plăților în valoare de 50 de milioane de euro din schema de ajutor pentru industria cinematografică

Premierul Florin Cîţu a transmis felicitări regizorului Alexander Nanau şi celor implicați în realizarea documentarului „Colectiv” pentru dubla nominalizare la premiile Oscar, printr-un mesaj publicat, marți, pe Facebook.

  • „Felicitări regizorului Alexander Nanau şi tuturor celor implicaţi în realizarea documentarului «Colectiv» pentru dubla nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film, o premieră pentru România. Mult succes!”, este mesajul premierului.

Felicitările prim-ministrului vin în contextul în care producătorii de film din România sunt nemulțumiți de întârzierea plăților în valoare de 50 de milioane de euro din schema de ajutor a Guvernului pentru industria cinematografică.

G4Media scria, la finalul anului trecut, cum 21 de producții cinematografice care au fost filmate în România așteptau încă banii promiși de Guvern conform unui proces verbal al Comisiei de film din cadrul Ministerului Economiei, întocmit în 19 noiembrie 2020 și consultat de G4Media.ro.

  • “A fost un dialog al surzilor. Au fost mii de promisiuni că vor deschide, că vor face, că vor drege, că facem săptămâna viitoare, apoi cealaltă săptămână… așa s-a întâmplat. Din ianuarie 2020, de când schema a ajuns la ministerul Economiei, trăim cu aceste promisiuni, promisiuni care au îngropat industria de film din România. Vorbim de un drept. E o lege care reglementează acest lucru, nu este un cadou, nu e o favoare care ni se face. E o lege adoptată care nu e aplicată. Este noaptea minții”, declara Cristi Bostănescu, de la Castel Film, care, la finalul anului trecut, aștepta banii înapoi de la Guvern pentru patru producții.

Un total de 35 de milioane de euro ar fi trebuit dați înapoi producătorilor de film. Nici măcar nu s-a atins pragul celor 50 de milioane alocate pentru un singur an, însă faptul că nu li s-au decontat banii îi destabilizează complet pe cineaști, povestea producătoarea Ada Solomon:

  • “Înapoierea acestor bani nu afectează celelate domenii-cheie în momentul asta al economiei. Ce e cel mai frustrant este că existau aceste resurse, care ar fi făcut ca un domeniu întreg să fie funcțional fără să pună presiune pe alte domenii din economie. Aceasta schemă ne-ar fi ajutat să rezistăm în pandemie fară nici măsură suplimentară.
    Ca să pot să acopăr, compania mea a făcut un împrumut la bancă și am garantat cu contractul de la stat. Am fost în pragul falimentului nu din cauza pandemiei, ci din cauza faptului că trebuiau returnați banii cu pricina pe care statul continuă să nu mi-i dea. O bancă privată m-a ajutat în această perioadă mai mult decît autoritățile.

Citește și EXCLUSIV Cum își bate joc guvernul de producătorii de film: Casele de producție au de recuperat zeci de milioane de euro de la stat / ”Nu mai există niciun fel de credibilitate în fața partenerilor straini că schemă de ajutor este reală”.

sursa foto: Facebook/ Colectiv film

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Artistul adevarat spune o pveste si sta cu mana intinsa. Mana intinsa care spune o poveste primeste dolareii. Mana intinsa care filmeaza un clip electoral de 90 de minute primeste cei mai multi dolarei.

    Cetatenii ai caror copii se ineaca in haznaua scolii rurale sunt sfatuiti sa urmeze un masterat, sa invete si ei sa spuna povesti.

  2. Pai cum bre 50 mil € ajutor? Pentru ce? Au produs ceva? Fac productie strategica?