G4Media.ro

Premierul Boris Johnson, aspru criticat în Camera Comunelor, inclusiv din propriul partid,…

sursa foto: Facebook/ UK House of Commons

Premierul Boris Johnson, aspru criticat în Camera Comunelor, inclusiv din propriul partid, pentru retragerea militară din Afganistan

Premierul britanic Boris Johnson a fost aspru criticat în Camera Comunelor, inclusiv din propriul partid, pentru retragerea militară din Afganistan. Între timp, guvernul a decis să accepte 20.000 de refugiați afgani în următorii cinci ani, transmite jurnalistul Petru Clej pentru RFI.

Convocată în sesiunea extraordinară de o zi și plină până la refuz pentru prima oară după declanșarea pandemiei de Coronavirus în martie 2020, Camera Comunelor i-a făcut o primire critică, pe alocuri ostilă premierului Johnson, un tratament arareori văzut la un prim ministru în funcție.

Premierul Johnson a deschis dezbaterea spunând că misiunea de bază a Marii Britanii a reușit, prin înlăturarea operatorilor terorismului din Afganistan.

“Ar fi corect să spunem că recentele evenimente din Afganistan s-au desfășurat iar prăbușirea guvernului afgan a fost mai rapidă chiar decât au prevăzut talibanii. Ceea nu este adevărat este că guvernul britanic ar fi fost nepregătit sau nu ar fi prevăzut acest lucru”, a spus premierul Johnson.

Reacțiile din partea opoziției au fost previzibile: “Răspunsul prim ministrului la sosirea talibanilor la porțile Kabulului a fost să plece în vacanță”, a spus liderul Partidului Laburist, KeirStarmer, în timp ce liderul Partidului Liberal Democrat, Ed Davey, a spus că premierul a devenit o jenă națională și că nu va putea scăpa de vina pentru acest dezastru. Dar cele mai severe și percutante critici au venit din rândurile Partidului Conservator al cărui lider este premierul Johnson.

Rusia și China “trag concluzii”

Predecesoarea sa în funcția de prim ministru și lider Conservator între 2016 și 2019, Theresa May, care a spus că găsește “de neînțeles și îngrijorător” faptul că Regatul Unit nu a fost capabil să găsească o alianță alternativă de țări pentru a susține guvernul afgan.

“În mod cert un rezultat ar trebui să fie re-evaluarea modului în care operează NATO. NATO este piatra de temelie a securității europene, dar Rusia nu va fi orbită de implicațiile acestei decizii de retragere și maniera în care a fost luată”, a spus Theresa May.

“Nici China și alții nu au omis să remarce implicațiile, pentru că în ultimii ani Occidentul a părut mai puțin dispus să-și apere valorile. Acest lucru nu poate continua, pentru că dacă continuă îi va încuraja pe cei care nu împărtășesc aceste valori și în a impune altora modul lor de viață” a adăugat ea.

Dar poate cea mai aspră critică a venit din partea deputatului Conservator Tom Tugendhat, președintele comitetului parlamentar pentru apărare și fost veteran al războiului din Afganistan.

Într-o intervenție plină de emoție, ascultată într-o liniște mormântală, el a împărtășit furia și tristețea resimțită de veterani față de “abandonarea” Afganistanului.

Refugiați, dar nu mai mulți de 20.000

Între timp, ministrul de interne Priti Patel a trebuit să facă și ea față criticilor care spun că Regatul Unit ar trebui să primească mai mulți refugiați afgani decât cei 20.000 pe următorii cinci ani anunțați de guvern.

„Lucrăm rapid la acest lucru. Nu putem găzdui 20.000 de oameni dintr-o dată. În prezent, aducem înapoi aproape 1.000 de persoane pe zi. Acesta este un efort enorm. Nu putem face acest lucru singuri. Trebuie să lucrăm împreună .” a spus ministra Patel.

Pe aeroportul militar Brize Norton, la 120 km nord vest de Londra sosesc zilnic avioane care transportă cetățeni britanici și refugiați afgani evacuați de pe aeroportul Kabul.

sursa foto: Facebook/ UK House of Commons

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Dintre afgani, cine a vrut sa plece, a plecat demult, nu asteptau dupa talibani, in 20 de ani, acolo au ramas strict islamistii, nu „moderatii” la risc.
    minte putina la decidentul britanic, seamana cu cel roman

  2. Pe noi inca ne mai tine la un pas de dictatura alianța cu NATO și UE…Daca buboiul se sparge(așa cum se pare că se va întâmpla)vom discuta la fel:” cine a vrut să plece,a plecat demult,nu așteptau 20 de ani”
    Ce vreau sa scot in evidenta este că nu-i cazul sa- i judecam,cu siguranță printre ei au fost mulți care chiar au crezut în schimbare și au ales să rămâne în țară …cum și noi credem în zadar de 30 de ani in schimbare

  3. Tot aud de infrangerea NATO in Afganistan.Nu este adevarat si asta o stiu toti resposabili din guvernele NATO.Domnul Biden a gresit fundamental este un STALINGRAD diplomatic.SUA nu a fost invinsa, nici populatia americana nu a protestat fata de operatiunile din Afganistan.Spre deosebire de ce s-a intamplat in Irak.Exact ca in toamna lui 1938 cand prim ministrul britanic domnul Chamberlain se lauda fluturand hartiuta cu promisiunile lui Hitler, abandonand Cehoslovacia si deschizand drumul celui de al doilea razboi mondial exact asta a facut domnul Biden crezand ca pacea vine.Talibanii ca si Hitler lau fraierit pe domnul Biden cu promisiuni de pace
    Nu va veni pacea ci razboiul: Afganistan este o tara tribala profund divizata: nu merge nici democratia dar nici ce incearca talibanii.O noua Alianta a Nordului deja s-a format si cred ca luptele care vor urma vor intrece ferocitatea operatiunilor din 1996-2001.Ei talibanii nu s-au schimbat iar o tara nu se conduce numai cu Alah e mare sau Doamne ajuta