G4Media.ro

Premieră: România alocă 1,5 milioane de euro pentru salvarea delfinilor eșuați din…

Premieră: România alocă 1,5 milioane de euro pentru salvarea delfinilor eșuați din Marea Neagră

România are în premieră un program bugetat prin care să poată salva delfinii care eșuează în fiecare an pe litoralul Mării Negre. Doar în luna aprilie a acestui an au fost descoperiți 12 delfini morți, majoritatea pui, potrivit ONG-ului Mare Nostrum.

Programul de protecție a delfinilor a fost aprobat joi, guvernul adoptând o hotărâre privind aprobarea programului de măsuri pentru atingerea stării ecologice bune a regiunii marine Marea Neagră, potrivit Ministerului Mediului.

În anul 2018 au fost înregistrate 87 de cazuri de delfini eșuați, iar în 2017 au fost 139 de astfel de cazuri, pe toată întinderea litoralului românesc, potrivit datelor ONG-ului. Mulți dintre delfini eșuează din cauza rănilor provocate de plasele pescarilor care nu respectă legislația.

Programul va avea un buget de circa 1,2 milioane de euro ce vor fi cheltuiți în următoarele direcții:

1. Pregătirea unui cod de conduită și crearea unei rețele de voluntari instruiți privind alertarea și intervenția în cazul incidentelor cu delfini eșuați, aflați în stare precară. În vederea realizării acestei acțiuni, se va promova colaborarea între specialiștii din cadrul institutelor de cercetare, direcţii sanitar veterinare, laboratoare specializate, clinici veterinare, ONG-uri, voluntari;

2. Utilarea, specializarea și coordonarea centrelor și laboratoarelor care să preia sarcina tratării mamiferelor rănite (institute de cercetare, clinici veterinare);

3. Crearea unei baze de date specializate privind cazuistica și raportarea către autoritățile competente naționale a mortalităților și ratei de succes obținute ca rezultat al acținilor de salvare;

4. Analizarea cazurilor eşuate moarte pentru identificarea cauzelor ce au determinat decesul (naturale sau antropice) (institute de cercetare, direcţii sanitar veterinare, laboratoare specializate, clinici veterinare, ONG-uri)

Foto: Delfin eșuat (Sursa: Mare Nostrum)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. o noua pusculita de partid

    • @casually – Un comentariu ca o nunca in perete! Mare Nostrum e un ONG cu oarece vechime. Am adoptat delfini acum 10 ani la Mare Nostrum (era o campanie de salvare a delfinilor), dar daca tu nu vezi dincolo de burta ta, e posibil sa nu stii…

  2. Un istoric, ceva?
    De cand sunt inregistrate cazuri de esuare a delfinilor?
    Are legatura cu pescuitul dar si cu altceva ca si balenele esueaza pe plaje si nu din cauza pescarilor.

  3. Si eu vreau sa salvez delfini ce trebuie sa fac sa primesc bani ca daca este nevoie ma inscriu in pnl

  4. 7 milioane lei pentru 3 delfini?! Eu zic că-i bine!

  5. Cine nu stie de Mare Nostrum inseamna ca nu stie nimic despre delfinii din Marea Neagra. Acest ONG nu are nicio legatura cu politica. Ar trebui sa va informati inainte de a da cu pietre, nu de alta, dar s-ar putea sa se intoarca pietrele spre voi! Si, da, 7 milioane de lei pentru delfini e chiar putin! Mare Nostru functioneaza de foarte multi ani prin voluntari, donatii (apropo, acum 10 ani am adoptat delfini). Faptul ca acum au reusit sa fie auziti de autoritati, eu zic ca e imbucurator.

    • Din articol nu reiese mare lucru in legatura cu implicarea Mare Nostrum in acest proiect, iar oamenii au din reflex tendinta sa considere orice finantare ca avand scopuri obscure (nu ca n-ar fi asa in multe cazuri).
      Suma este destul de mica pentru un proiect de asemenea anvergura, insa nici nu stim daca se va indrepta ceva … cateodata cand sunt bani prea putini nu ajung decat in buzunare. Mai ales, daca nu sunt corelate cu alte actiuni, conexe.
      Pentru mine, delfinii esuati pe plaje nu sunt o noutate… de mai multe zeci de ani. Inainte de „era noastra” era la Constanta un Institut de Cercetari Marine care se ocupa de protectia florei, faunei si plajelor in mod profesionist, atat cat se putea la vremea aia; cred ca erau sub coordonarea muzeului de stiinte naturale Antipa, sau intr-un fel de colaborare. Nu stiu ce soarta a avut.
      Pe de alta parte, nu trebuie sa ne miram de imaginea pe care o au ONG-urile in opinia publica… sunt atat de multe pentru care principala preocupare este strangerea de fonduri si singura activitate agitatia…

    • @Inapasevedeinvers – Constat cu surprindere si tristete ca nu am argumente cu care sa te contrazic. Trag speranta doar ca statul sa fie serios in toata treaba asta. Delfinii sunt niste animale extraordinare care chiar merita protectia noastra.

  6. N-ai înțeles! Delfinii sunt interfața, tot la PSD ajung! Sau nu știi cine guvernează Constanța?!

  7. Bravo. In sfirsit incepem sa avem preocupari de tara civilizata.

  8. Fara dar si poate, marea trebuie protejata.
    Ar trebui dati bani pentru a stopa deversarea directa a r@hatului din hoteluri in mare, pentru recuperarea plajelor, pentru asfaltarea aleilor, pentru curatenie etc., ca sa nu arate litoralul ca in Ferentari.
    Mai sunt si cativa care au pretentii de acest gen.

    • S-ar putea incepe cu niste investitii minime: niste echipe de voluntari sa le infunde tevile de canalizare care dau in mare.
      Asa, se identifica in cateva ore toti infractorii. Legal nu au voie sa lase conductele in mare dar nimeni de la autoritatile in drept, nu se leaga de ei … deci nici nu pot reclama pe cineva, dar cand li se umplu subsolurile cu …

  9. Sper sincer ca un viitor guvern PNL-USR sa fie si mai aplicat si si mai „darnic”in vederea rezolvarii multiplelor probleme ecologice care nu au surse urbane !

  10. Vedeti ca, la stat, mai esueaza copii in veceul scolii. Nu m-as ocupa de nimic altceva pana nu as rezolva sursa asta nesfarsita de glume pe seama Romanicii.