
Prefectul de Braşov, iniţiativă pentru modificarea legislaţiei privind gestionarea animalelor sălbatice care intră în localităţi, în condiţiile în care tranchilizarea eşuează / Legea în vigoare permite doar împuşcarea urşilor
Prefectul judeţului Braşov, Mihai Cătălin Văsii, anunţă, miercuri, că va propune modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, care permite autorităţilor împuşcarea urşilor bruni, dar nu şi a altor animale sălbatice mari care intră în intravilanul localităţilor şi în cazul cărora procedurile de tranchilizare eşuează. Iniţiativa a fost anunţată la solicitarea oficialilor Grădinii Zoologice Braşov, care găzduieşte mai multe animale mari, între care leu, tigru, leopard al zăpezilor, jaguar, râs şi urs brun, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”În acest moment, nu există în niciun judeţ din România o procedură de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de evadarea unor animale sălbatice periculoase din spaţii special amenajate. (…) Concluzia la care s-a ajuns este că se impune o iniţiativă de modificare a legislaţiei naţionale în materie. Mai precis, a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii, citat într-un comunicat al Prefecturii Braşov.
Potrivit prefectului, este vorba despre o modificarea vizând includerea tuturor speciilor de animale periculoase.
”Vom întocmi un proiect de modificare pe care îl vom discuta cu instituţiile reprezentate la întâlnirea de lucru de astăzi, iar forma finală a propunerii noastre o vom înainta Guvernului”, a mai transmis prefectul Mihai Cătălin Văsii.
Miercuri, prefectul a participat, la solicitarea Grădinii Zoologice Braşov, la o discuţie privind necesitatea unei proceduri de lucru unitare pentru situaţia evadării unor exemplare periculoase de animale din spaţii special amenajate.
Subiectul a fost abordat în condiţiile în care Grădina Zoologică Braşov deţine mai multe exemplare de animale sălbatice periculoase, între care leu, tigru, leopard al zăpezilor, jaguar, râs, urs brun, iar în situaţia în care acestea evadează iar tranchilizarea nu este posibilă, autorităţile nu pot folosi arme de foc în interiorul localităţilor.
”Pentru prevenirea evadării acestora, instituţia aplică toate măsurile de siguranţă prevăzute de legislaţia în vigoare şi are elaborate proceduri interne şi planuri de intervenţie în interiorul Grădinii Zoologice pentru astfel de situaţii. Însă, în intravilanul localităţilor, în cazul în care tranchilizarea animalului eşuează sau există un pericol iminent la adresa vieţii umane, cadrul legal actual permite intervenţia cu armă de foc doar în cazul exemplarelor de urs brun, conform OUG nr. 81/2021. Nu există prevederi clare în legislaţie privind posibilitatea utilizării armelor de foc în situaţii de urgenţă care implică evadarea altor specii periculoase din grădinile zoologice – cum ar fi felinele mari – în zone locuite”, transmite Prefectura.
Instituţia precizează că o procedură în acest sens a fost cerută şi de Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor, din care Grădina Zoologică Braşov face parte ca membru temporar.
În 2011, o tigroaică de 200 de kilograme a evadat de la Zoo Sibiu, fiind împuşcată de vânători după câteva ore în care s-a aflat într-un cartier de la periferia oraşului, dar şi prin pădurea din zona Grădinii Zoologice Sibiu.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.