G4Media.ro

Prefectul Capitalei: Ce s-a construit mai ales după anul 1977 respectă o…

Sursa foto: Pixabay

Prefectul Capitalei: Ce s-a construit mai ales după anul 1977 respectă o normă foarte strictă care permite clădirilor să reziste la un cutremur de cel puţin 8 pe scara Richter / Punctele de prim ajutor, în şcoli, internate, instituţii

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat, marţi, că ceea ce s-a construit mai ales după anul 1977 în Bucureşti s-a construit respectând o normă foarte strictă care permite clădirilor să reziste la un cutremur de cel puţin 8 pe scara Richter. El a precizat că majoritatea clădirilor şcolare sunt expertizate şi, alături de internate, săli de sport, instituţii de stat, în cazul în care se întâmplă un cutremur, pot fi folosite pentru o adăpostire temporară a populaţiei, relatează News.ro.

Prefectul Capitalei a fost întrebat dacă există puncte de prim ajutor în Capitală, în caz de cutremur.

„Nu avem puncte, sunt stabilite dar nu sunt puncte care să fie astăzi operaţionale, pentru că este vorba de şcoli, instituţii de stat, săli de sport, etc, dar care imediat dacă, Doamne fereşte, se întâmplă un cutremur, pot fi folosite pentru o adăpostire temporară. Există internatele, există şcolile, internatele de licee, ale facultăţilor, pentru că, în cazul unor asemenea evenimente, cursurile facultăţilor, programul de funcţionare a şcolilor se întrerupe, astfel încât există spaţii suficiente, predeterminate pentru un asemenea nedorit eveniment”, a spus Toni Greblă.

El a arătat că majoritatea clădirilor şcolare sunt expertizate.

„De altfel ce s-a construit mai ales după anul 1977 s-a construit respectând o normă foarte strictă care permite clădirilor să reziste la un cutremur de cel puţin 8 pe scara Richter”, a mai spus Toni Greblă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Normele sunt un lucru, cimentul Portland altul.

  2. >De altfel ce s-a construit mai ales după anul 1977 s-a construit respectând o normă foarte strictă care permite clădirilor să reziste la un cutremur de cel puţin 8 grade pe scara Richter
    HAHAHAHAHAHA

  3. Prefectul capitalei…altă hartie igienică.
    Dacă, defapt, când va fi la noi asa ceva Bucureștiul va fi ca după nucleară, ras !
    Nu ne mai prostiți!

  4. Ce s-a construit dupa 77 pana prin 90 o mai respecta vreo norma. Ce s-a construit dupa 90 nu respecta absolut nici-o norma. Ma tem ca o sa vedem asta curand

  5. Acest inculpat minte de ingheata apele. Sa speram ca pe timpul comunistilor s-au respectat standardele, dar vom vedea daca ce s-a construit dupa 1990 in vremea capitalismului salbatic modelul romanesc rezista la urmatorul cumtremur puternic. Sper sa nu moara nici un om.
    De ce romanilor le place sa fie mintiti dar si sa minta? Cred ca simt o siguranta efemera indusa de minciunile gogonate ale politicienilor. Si ciclul minciunilor se repeta pana la un eveniment tragic, dupa care toata lumea se face ca indreapta lucrurile si incepe un nou ciclu de minciuni si furaciuni.

    • „Gheo”,ce bine ai zis.Si dacă se întamplă,ce va zice atunci?Pai,ce sa zică va baga capul în nisip ca strutii lui,primiti cadou(șpagă)de la interlopi.

  6. In teorie asa este, dar realitatea ne omoara. Iar realitatea este ca ISC este un cuib de politruci care verifica constructiile noi dupa numele si darnicia investitorilor. Baietii au treba cu zonele protejate, sa ” albeasca” pasajul lui Baluta etc, fraierii care iau credit pe 30 de ani poa’ sa riste!!!
    Romania nu mai face otel beton ( pana incep italienii la fostul COS) asa ca 90% din otelul beton se aduce din turcia si china, otel de calitate proasta, de multe ori cu cel putin 1mm sub diametrul oficial. Degeaba ai in proiect si in factura otel beton de 12, daca tu primesti si montezi 10,5.
    Si turcii au norme de proiectare antiseismice, dar am vazut cum pica blocurile de 4 -5 etaje. Tare imi este ca la fel vom pati si la noi.

  7. Ca s-a construit dupa 77, asta stim si noi. Trebuie verificat daca 8 grade e corect.

  8. Asta are senzatia ca vorbeste cu copii.

  9. S-a trezit domnul Grebla….

  10. Gresesc, nu cumva inginerul Ursu a patit ce a patit pentru ca a sesizat public ca dupa 77 comunistii se saturasera de consolidat si dadeau cu chit si bidineaua ca sa acopere fisurile? Daca nu e asa, meaculpa.

    • Cam așa, da. A fost ordin să nu dea decât o spoială peste clădirile vechi, cam cum fac urmașii lor acum.

  11. Si daca il credem si daca nu il credem pd dl. Toni, rezultatul unui cutremur in Bucuresti va fi acelasi.

  12. Păi multe din blocurile construite în România sunt ridicate de turci.O importanță deosebită o au responsabilii cu execuția autorizați si diriginții de santier autorizați. Este cazul să se respecte legea RCA la imobile.Practic nu se poate pentru că în cazul în care se va întâmpla și la noi un cutremur ca în Turcia ce firmă de asigurare are bani să despăgubească proprietarii.

  13. Câte blocuri noi au căzut la cutremurul din 1977 ? Se pare că doar unul, cel din Militari

  14. A mai căzut și la Lizeanu.

  15. Pe cine ar mai avea de despăgubit asiguratorii ? Greu și de imaginat cum va arăta orașul lui Bucur.

  16. Să ne ferească Dumnezeu de vreun cutremur cu ăștia, că va fi vai de capul nostru !!
    Nicio norma nu garantează rezistenta până la gradul 8, când, daca se întâmplă ca în Turcia, unde s-a creat o falie de 3-10 m lățime pe lungime de 160 km, nu mai scapă nimeni !!
    Vorbe goale zice nenea !
    Uitati-va la blocul de la Armeneasca care a luat foc la un trăsnet mai puternic, sau la blocurile de la Casa Poporului, care, la un cutremur de gradul 5 au aruncat cu balcoanele în stradă, si va lămuriți imediat cam ce calitate au construcțiile făcute după 1977 !!