G4Media.ro

PRECIZARI IMPORTANTE. Guvernul anunță că documentul care circulă pe internet privind intenția…

Sursa foto: Pixabay.com

PRECIZARI IMPORTANTE. Guvernul anunță că documentul care circulă pe internet privind intenția de a restricționa circulația persoanelor NU a fost înaintat spre aprobare: ”Este un document de lucru analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific”

Autoritățile resping existența vreunei hotărâri privind limitarea deplasării oamenilor, precizând că documentul care circulă în mediul online este un draft analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și „că sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică”.

Comunicatul Grupului de comunicare strategică:

Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:
1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Și Raed Arafat a postat o poziție pe contul său de Facebook:

Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, si in diferite medii online si de mass media, in care se prevad masuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finala asupra masurile se ia la nivelul CNSSU in urma prezentarii discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri sa fie luate, amanate sau respinse.
Oricum, Romania nu se afla in situatia altor tari cu un numar foarte mare de cazuri pana in acest moment, iar masurile pe care le propunem sunt masuri care au in continuare caracter preventiv si care sa limiteze raspandirea cat mai mult posibil asa cum este recomandat si de catre mai multe organizatii internationale.
Cert este ca si in domeniul stiintific-medical exista mai multe pareri care trebuie luate in considerare cand facem astfel de analize.
Deciziile nu pot apartine unei singure persoane si trebuie discutate si puse pe masa specialistilor chiar daca la final se iau decizii care nu sunt aprobate in unanimitate.
De aceea, rog populatia sa nu ia in considerare nimic din ce se publica in spatiul public pana nu este adoptat si explicat de autoritati. Proiectul raspandit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi inca multe modificari.
Din pacate iresponsabiliateta persoanei care a facut acest proiect public cand acesta este inca pe masa discutiilor este una evidenta, inducand populatia in eroare si panica fara rost si impiedicand un proces de consultare sa fie finalizat coect si in liniste.
Pe de alta parte chiar daca acest proiect este adoptat in urmatoarea perioada, total sau partial, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor.

În același timp, surse oficiale au explicat pentru G4Media.ro că autoritățile iau în calcul introducerea unor limitări privind deplasările, având în vedere numărul mare de persoane care nu au respectat recomandările de izolare la domiciliu, precum și faptul că mulți oameni încă ies pe străzi fără motive întemeiate, unii chiar pentru a se întâlni cu prietenii. Potrivit acestor surse, toți cei care trebuie să iasă din casă pentru a merge la serviciu pentru că nu pot lucra de acasă sau să meargă la medic, la cumpărături, să-și plimbe animalul de companie nu vor avea restricții.

Responsabilii guvernamentali discută o serie de măsuri de limitare a deplasărilor fără motiv. Măsurile au în vedere limitarea răspândirii rapide a coronavirusului în România, ceea ce ar crea o mare presiune pe sistemul medical, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale.

Conform acestora, nu se va interzice ieșirea din casă, nu vor fi impuse măsuri de carantinare a vreunei localități și oamenii nu vor fi obligați să stea închiși în case, însă deplasările fără motiv vor fi limitate.

Surse oficiale au precizat pentru G4Media.ro că măsurile discutate în acest moment, dar nu e clară deocamdată data la care  vor fi aprobate, vor permite, de exemplu: deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când este vorba de activități esențiale și pentru care nu se poate lucra de acasă, prezentarea la consultațiile medicale, deplasarea la magazin pentru a face cumpărături și chiar ieșirea în apropierea domiciliului pentru exerciții fizice sau plimbarea animalului de companie.

Sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. In niciun caz nu trebuie ca Romania sa se ia dupa China si clounii Mediteraneeni. Restrictionarea circulatiie persoanelor este o masura tipica de dictatura comunista. Pentru aia, o gripa sezoniera este un motiv suficient pentru calcarea in picioare a drepturilor oamenilor. Pentru ei, dovezile concrete biologice si medicale care arata ca astfel de masuri sunt inutile si nejustificate, nu conteaza deoarece ei prefera sa manipuleze populatia prin frica pentru a o face supusa.

    • Păi si guvernul cam tot asa… E un guvern „liberal” bine ornat cu mafia portocalie securisto-comunista si, mai recent, cu pesedisti (peceristi) gen Chirica Mihai si alte gunoaie comuniste ca el. Nu e normal sa procedeze la fel? Ca sunt niste CRIMINALI, asta e alta poveste. SI Ceausescu a fost un CRIMINAL – astia doar il continuă.

    • Dar care sint masurile care ar trebui luate? In UK si US masurile au intrat pe aceeasi linie de restrictionari, desi initial plecasera pe alt drum.

    • Da?Dar dupa cine trebuie „sa se ia Romania”???Dupa # drogati, mancatori din tomberoane, tonomate de stiri, sau de postaci cretini?

    • Am spus-o si am s-o mai spun: trebuie tintiti cei vulnerabili (batrani cu diabet, boli cardio-vasculare si alte cateva boli), nu blocata toata societatea.
      Dupa Stiinta trebuie sa ia Romania – Stiinta in ansamblul ei, nu doar epidemiologii medicali ingusti la minte care nu inteleg biologia si ecologia acestui virus (si a patogenilor in general). Iar ca tari, Romania ar trebui sa se uite la tarile Nordice, Australia si Anglo-Saxoni in general, sperand ca nici aceia nu vor fi luati de valul presei. (Caci ce e val ca valul trece, dar consecintele se vor plati).

    • Toti se cred destepti.As vrea sa aud pe cineva punand intrebarea : daca focarul din Lombardia ar fi aparut in Romania,sesonierii mai empatizau cu poporul roman si se grabeau sa revina in tara?Cand va veti fi dat rasunsurile corecte,puteti emite pareri.PPM.

    • Ioan, dar stiti ca traim in culturi diferite, noi fata de nordici si anglosaxoni, nu? Oare aveti pretentia ca si la nivel politic si economic sa fim ca nordicii? Nu va suparati, dar comparati mere cu pere.

    • Eduard,
      Nu, asta este propaganda veche si un mit. Diferentele culturale dintre Romani si Anglo-saxoni si Nordici sunt foarte mici, diferentele care exista tin mai ales de situatia economica. Prin comparatie, sunt mai mari diferentele culturale dintre Romani si Mediteraneeni. Doar ca ne place noua sa batem apa-n piua cu „ginta latina”, asa de dragul artei – sau de frica (nejustificata) ca altfel am putea parea mai putin Latini sau mai putin Occidentali.

    • Cum credeti, dar orice studii sociologice/antropologice or sa va demonstreze contrariul. Eu nu am zis ca suntem latini. Suntem departe pana si de a fi latini.

    • @Vali, această întrebare mi-am pus-o și eu, încă de la prima intervenție a Președintelui/Guvernului (când a sugerat românilor de pretutindeni sa nu revină în țară): dacă eram noi cei din interior „ciumați”, ce s-ar fi zis?

      E o întrebare de reflecție meditativă pentru corona-troli…

    • Eduard, eu stiu ce inseamna studii, si am si propriile mele observatii. Reflexele gandirii si actiunii sunt aceleasi la Romani si la Anglo-Saxoni si Nordici (da, exista o oarecare variatie si in Romania, dar asta este patternul dominant pe care il vad). Iar asemanarile cu cei din jurul nostru (pun Romania si R. Moldova impreuna) sunt mai mici decat asemanarile cu Occidentalii, iar dintre acestia, cel mai mult ne asemanam cu Ungurii (stiu, unora nu le place idea, dar asta e), dar noi suntem in reflexe mai Occidentali decat Ungurii. Mai precis, eu vad cam acelasi mode a fi, gandi si face la Romani, Austrieci, Bavarezi si Schwabi, Luxemburg si Germania de la Granita cu Franta si Belgia, Belgieni si unii olandezi, Britanici (toti), apoi Scandinavi (si mai ales Danezi, dar toti) si cei din Nordul „Scandinav” al Germaniei (coastele nordice). Mai putine asemanari vad cu cei din Germania de Mijloc-Est; multe asemanari cu Francezii, dar mai ales cei din Bretagne (ca exemplu – suntem la fel de incapatanati). Am argumentele mele pentru fiecare cuvant pus aici.

  2. Când veti plăti concediile medicale, CRIMINALILOR?
    Când vor fi testere, masti, manusi, biocide, CRIMINALILOR?

    Când veti renunta sa mai faceti politica NESIMTITA la tv, legislatie emisa pe genunchi, astazi invers decât ati spus ieri, legi inaplicabile, ineficiente, tâmpite? Sunteti de o INCOMPETENTA CRIMINALA, guvern de ciolănari!

  3. hai , Fa 🙂

    ca nu pentru bani te iau.

  4. Sunt de acord cu restrictiile din documentul de lucru.
    Cred ca oamenii nu sunt atenti la detalii. Dr. Streinu Cercel a spus ca inainte de declararea starii de surgenta au intrat in Romania, pe diverse cai, foarte multi romani, si a estimat ca cca. 20% sunt potentiali purtatori.
    Adica e cert ca ne confruntam cu o situatie care poate oricand scapa de sub control iar din cauza asta poate ati remarcat si mesajele din ce in ce mai intense in sensul de a sta acasa. Oamenii nu pot sa va spuna sa nu mai iesiti deloc din casa timp de 10 saptamani, pentru ca nu vor sa va sperie si nici nu pot sa va impuna ceva, dar atunci cand un medic recomanda sa stati in casa minim 6 saptamani nu e tampit si incearca sa apeleze la potentialul vostru intelectual de a-i percepe mesajul cu atentie si cu intelepciune!
    De ce 6 sapatamani de stat in casa?
    Pentru ca:
    – virusul are o perioada de incubatie;
    – virusul are o perioada de manifestare simptomatica;
    – sunt momente diferite, de la caz la caz, cand virusul a fost contactat: unul l-a luat acum 4 sapatamani, a mesrs dupa 8 zile in comunitate cu el asimptomaitc si l-a dat mai departe; cel care l-a luat l-a dus si el in comunitate inca alte 8 zile asimptomatic si tot asa. Ori acesty lant de raspandire cauzata de lipsa simptomelor necesita luarea imediata a masurii de a sta inchisi in casa tocmai pentru a rupa lantul de raspandire timp de 2 saptamani, iar apoi inca 2 saptamani pentru a se face tratatament pentru cei care devin simptomatici, apoi alte 2 saptamani pentru a exista speranta ca cei tratati intra in remisie (boala cedeaza), iar inca 2 saptamani pentru ca sa se reduca presiunea pe spatiile de tratament intensiv si inca 2 saptamani ca sa exista certitudinea ca orice alta potentiala imbolnavire poate fi controlata.
    Calcul matematic: 2 + 2 + 2 + 2+ 2 = 10 saptamani … Streinu Cercel a zis clar ca 10 saptamani e ideal!
    Stati in casa, daca sunteti obligati de situatie sa iesiti faceti-o pentru timpul cat mai scurt posibil si evitati pe cat posibil sa va apropiati la distante mai mici de 40-50 m unul de altul …
    pricepeti lucrurile astea simple, pentru ca riscati sa va imbolvaniti, iar apoi sa imbolnaviti si pe altii!

    • Hai sa nu mai facem copii ca s-ar putea sa transmite boli.

    • @Ioan Dacid
      Nu cred ca esti parinte si nu cred ca stii ce inseamna sa te gandesti cum sa-ti protejezi familia.
      Nu am gandit o clipa „sa nu mai facem copii”, iar modul in care pui problema dovedeste pana unde poate merge imaginatia ignorantilor…

    • Nu draga, fix parinte sunt si stiu cate responsabilitati DAR daca ai asculti cate pericole te pot paste in fiecare zi poti ajunge la concluzia asta. Echiblibrul e bun in toate, cand le iei toate pe negativ poti ajunge la psihiatru(nu psiholog). Poti sa ma faci ignorant, nu imi pasa, nu te cunosc , nu ma cunosti chiar nu e in menirea mea sa fiu placut de toata lumea. Daca tu vrei sa stai cu masca in casa, stai, chiar nu imi pasa, daca vrei sa stai cu fereastra inchisa in casa stai cu fereastra inchisa, daca nu mergi la munte ca te simti in pericol ca vine ursul, foarte bine stai acasa insa nu ne impune tuturor modul tau de gandire. Fapt divers: acum 2 ani a venit la lucru un coleg care a stranutat de 2 ori iar jumate de etaj a stat acasa, nu m-am gandit in nici un moment sa il dau in judecata dar si-a dat si el seama ca nu are rost sa vi la lucru daca ai febra sau esti racit. Apropo, sper ca sti ca pe langa corona mai sunt multi alti virusi, mai mult sau mai putini evazivi, sper ca sti si cati oameni mor in accidente de masina, ce solutie propui aici sa interzici masinile? Asa m-am saturat de toate mesajele apocaliptice, toti vin cu mesaje de genul ca suntem cu 2 saptamani in urma Italiei, ei acum 2 saptamani in Italia erau peste 1 000 de cauzri si deja erau cateva zeci de morti. E destul de usor de verificat informatile.

  5. Masurile sunt pe model francez, cred ca e simpla chestiune de ORE pana ce vor fi DECISE si in Romania!
    In Franta, sambata au fost organizate, bine mersi, alegerile municipale(!!) iar LUNI seara in fata francezilor, Presedintele Macron a declarat Starea de urgenta si a spus: „Suntem in razboi”!
    Nu cred ca Romania va astepta inca 3 zile…
    De când a fost instaurată Starea de urgență, in Franta toată lumea trebuie să stea în casă, iar singura modalitate de a ieși afară este printr-un sistem online în care oamenii se înregistrează și unde motivează de ce au nevoie să își părăsească locuința.
    „Această izolare este valabilă pentru toată lumea. Au început de marți la prânz. Președintele Macron a ținut un discurs și a anunțat că aceasta este măsura la care s-a gândit pentru a limita răspândirea virusului. Mă bucur că s-a luat această măsură.” a spus Anca Lungu, fosta prezentatoare la A1, rezidenta la Nisa.
    „De marți, toată Franta e în izolare la domiciliu. Asta înseamnă că oamenii pot ieși la supermarket sau la farmacie doar pe baza unui Permis special. Dacă poliția te prinde că ești în altă parte, te amendează. Anca mi-a povestit despre cum e viață în Franța, zilele astea, dar și cum s-a pregătit de carantină”, a scris Simona Gherghe pe Facebook, în descrierea materialului video atașat.
    „Din fericire, în Franța sunt acum 8000 de cazuri, însă văd că ele cresc constant, dar nu se depășesc 900- 1000 de cazuri pe zi. La cumpărături am ieșit ieri dimineață, când încă era voie. Este pustiu. Mă uit pe geam și rar trece o persoană pe stradă. De ce? Pentru că regulile sunt foarte stricte. Dacă vrei să ieși la cumpărături, să alergi sau să îți plimbi câinele, trebuie să te înregistrezi online și trebuie să faci o Declarație pe propria răspundere, în care îți treci datele de identificare și în care spui motivul pentru care ai ieșit afară. Dacă nu respecți ceea ce precizezi, iei amendă”, a mai spus Anca Lungu.
    Aseara, la TV5, am vazut imaginile cu Jandarmeria franceza pe strazile pustii, oprind cate un ratacit…
    Pustiu pe strazile Parisului…

  6. Stim ca nu este de gluma si trebuiesc luate masuri de forta majora. Nu ne dorim sa ajungem ca Italia daca suntem responsabili. Toti vrem sa facem un bine iar cineva din grupul de lucru a aruncat pe piata informatia. Vom vedea ce se gotaraste. Sanatate dragilor!

  7. Da-i dracu’ de prosti, facem ce vrem cu ei. Vrem sa-i bagam la puscarie la domiciliu, ii bagam. Si asa 60% dintre ei cred ca e o solutie buna. Cam asta-i toata „gindirea” autoritatilor.

  8. Si va fi permisa circulatia intre localitati ? intre judete ?

  9. Trebuie minimum minimorum 2 săptămâni de “full stop” ca sa nu zic 2 luni cum zicea Streinu Cercel.
    Full stop înseamnă cu excepția poliției și a medicilor și a eventualei aprovizionări cu mâncare toată lumea sa stea in casa.
    Oricât de mult huliți și criticați ce au făcut chinezii este unica soluție 2 săptămâni de full stop.
    Altfel o sa se moara pe capete , in special bătrâni.

  10. Alllloooo #hashtagu nu facem și noi o campanie de ajutor in combaterea CoronaVirus #stauincasa2saptamani ?
    #Farapenali ați făcut … ia sa va vedem și cu o campanie #stauincasa

  11. situatia in Romania: D I C T A T U R A !!

  12. Raport Banca Mondiala – Septembrie 2019: ”Există riscul unei pandemii la nivel global cu un patogen respirator”.
    Informația publicată de președintele BM apare în primul Raport anual al Comitetului Global de Monitorizare a Pregătirii (Global Preparedness Monitoring Board – GPMB), PUBLICAT în Septembrie 2019 și intitulat ”O lume în risc: Raport anual privind pregătirea globală pentru urgențe în materie de sănătate ” .

    ”Epidemiile s-au înmulțit în ultimele decenii și pericolul unei situații de urgență în materie de sănătate este foarte mare. Există o amenințare reală a unei pandemii la nivel global cu un patogen respirator în mișcare rapidă și foarte letal care să ucidă între 50 și 80 de milioane de oameni și să șteargă aproape 5% din economia lumii” – avertiza Comitetul.

    O pandemie globală de asemenea dimensiuni ar putea fi catastrofală, va produce la scară largă dezastre, instabilitate și insecuritate. Lumea nu este pregătită să facă față unei astfel de amenințări – concluziona Comitetul.

    GPMB este un organism independent de monitorizare şi responsabilitate convocat de Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), creat ca răspuns la recomandările din 2017 ale Grupului de lucru pentru crize de sănătate la nivel global al Secretarului General al ONU.

    La realizarea Raportului au contribuit numeroase instituții academice, experți recunoscuți la nivel mondial, agenții și organizații neguvernamentale importante din toată lumea, precum Johns Hopkins University Center for Health, University of Oxford & Chatham House, Wellcome Trust, Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății.
    Secretariatului GPMB a fost finanțat de guvernul Germaniei, de Norvegia, Fundația Bill și Melinda Gates și Wellcome Trust.
    Scopul Comitetului:
    – să evalueze abilitatea lumii de a se apăra în fața unei situații de urgență în materie de sănătate ce s-ar putea manifesta la nivel global
    – să identifice punctele critice din capacitatea de pregătire
    – acțiuni de advocacy, pentru pregătire în vederea unei astfel de urgențe, pe lângă lideri naționali și internaționali, pe lângă cei care iau decizii la nivel înalt.

    Risc acut de epidemii devastatoare.
    ”Facem eforturi atunci când se manifestă o amenințare serioasă, dar uităm totul după ce ea se diminuează. Timpul pentru a acționa a trecut” – mai avertiza Comitetul, în introducerea Raportului.
    ”Lumea se află în RISC ACUT de Epidemii devastatoare la nivel regional sau global care va genera nu doar pierderi de vieți, ci și pierderi economice uriașe și haos social”, mai atrăgea atenția Raportul.
    Boli predispuse la epidemii, cum ar fi gripa, Sindromul respirator acut (SARS), Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), Ebola, Zika, Febra Galbenă, sunt indicii ale unei ere a epidemiilor cu impact mare și potențial de propagare rapidă. Aceste epidemii sunt tot mai frecvente și tot mai dificil de gestionat.”
    https://cursdeguvernare.ro/raport-banca-mondiala-avertisment-inca-din-septembrie-2019-exista-amenintarea-unei-pandemii-globale-cu-un-agent-patogen-respirator-costul-pregatirii-guvernelor-169-dolari-per.html

    Reamintim că România nu avea la debutul epidemiei niciun echipament de protecție (mască, mănuși, ochelari etc.) în rezerva națională.
    De asemenea, trebuie ajutate statele sărace, care NU vor putea face față singure, subliniază Raportul.

    Se pare ca NIMENI nu a dat importanta acestui Avertisment, NU retin sa fi auzit pana azi despre acest Raport…

    • Cine era la guvernare in septembrie 2019? Cine a guvernat din 2012 pana in 2019? Aud?

    • @Ela: Documenteaza-te, daca nu stii!!!

    • @Lili/ tu imi spui mie sa ma documentez??? Serios??? Nu cumva din 7 mai 2012(exceptand anul in care Romania a avut un guvern tehnocrat) tara a fost guvernata de PSD? Despre ce vorbim draguta?

    • @Ela: am vrut sa spun ca daca tot postezi, TREBUIE sa SPUI ceva!
      Ce ai SPUS in prima postare?!
      NIMIC!

  13. Eu am niste intrebari tehnice:
    – am nevoie si de dosar cu sina la declaratia pe propria raspundere?
    – trebuie sa depun cerere ca as vrea sa completez o declaratie pe propria raspundere?
    – dosarele cu sina si formularele de declaratie se cumpara de la un monopol de stat nou infiintat?

  14. In Ploiesti, in parcul nou de la vest e un nene care a pus bariera si nu lasa masinile sa intre in parc , spre locurile de parcare

  15. Hmm, au mai sosit teste de Covid19. In curand ar trebui sa se faca si sa avem o cifra mai exacta a numarului celor infectati.
    Ce credeti, depasim 2000 si sa intram in scenariul 4?
    De aceea se vor impune restrictiile de circulatie, toata lumea sa stea în casa.