G4Media.ro

Prea mult alcool ieftin și obezitate cauzată de mâncare nesănătoasă în Marea…

sursa foto: Unsplash/ Mai Quốc Tùng Lâm

Prea mult alcool ieftin și obezitate cauzată de mâncare nesănătoasă în Marea Britanie: Cum încearcă specialiștii și autoritățile să oprească răspândirea cancerului la ficat, care a crescut alarmant în ultimul deceniu

Una dintre cele mai importante organizații de caritate din domeniul sănătății din țară solicită măsuri urgente pentru a reduce „efectele cancerigene” ale alcoolului ieftin și ale alimentelor nesănătoase, după o creștere cu 40% a numărului de decese cauzate de cancerul de ficat într-un deceniu, arată un studiu citat de The Guardian. 

Cancerul de ficat este în prezent cauza de deces prin cancer cu cea mai rapidă creștere în Marea Britanie, avertizează British Liver Trust. De la începutul anilor 1970, rata mortalității prin cancer de ficat s-a triplat.

„Principalii factori determinanți pentru creșterea numărului de cazuri și de decese sunt alcoolul și obezitatea”, a declarat Pamela Healy, director executiv al British Liver Trust.

„Prea mulți dintre noi consumă prea mult alcool și sunt supraponderali. Avem nevoie urgentă de acțiuni guvernamentale în ambele probleme. Intervențiile guvernamentale pot crea un mediu mai sănătos pentru toată lumea. Guvernul trebuie să abordeze urgent accesibilitatea și abundența alimentelor nesănătoase, care sunt adesea semnificativ mai ieftine.”

Intervenția vine după ce guvernul a amânat punerea în aplicare a normelor care interzic ofertele de cumpărături multiple din supermarketuri pentru alimente cu conținut ridicat de grăsimi, zahăr sau sare. Miniștrii s-au confruntat, de asemenea, cu apeluri din partea Asociației directorilor de sănătate publică pentru un preț minim unitar la alcool, care a fost introdus în Scoția în 2018 cu un preț minim de 50 de pence pe unitate de alcool.

British Liver Trust a prezentat dovezi cu privire la ratele în creștere ale cancerului de ficat în cadrul unei anchete a comisiei parlamentare pentru sănătate și asistență socială privind îngrijirea viitoare a cancerului, care examinează inovațiile în materie de diagnosticare și tratament.

În document se afirmă că, pe lângă necesitatea unui diagnostic mai precoce și a accesului la cele mai eficiente tratamente, trebuie să se pună mai mult accent pe prevenție. Acesta afirmă că cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de ficat este boala hepatică, care poate fi reversibilă prin schimbări în stilul de viață, inclusiv reducerea consumului de alcool și pierderea în greutate.

În document se afirmă: „Solicităm intervenții în amonte pentru a reduce efectele cancerigene ale mediului nesănătos al alimentelor și băuturilor. S-a dovedit că măsurile la nivelul întregii populații care reglementează accesibilitatea și accesibilitatea alcoolului și a alimentelor nesănătoase sunt mai eficiente decât schimbarea comportamentului individual în ceea ce privește reducerea poverii bolii și abordarea inegalităților în materie de sănătate.”

Organizația caritabilă solicită o strategie cuprinzătoare privind alcoolul, care să abordeze promovarea și accesibilitatea. Aceasta subliniază că alcoolul este un agent cancerigen din grupa 1, care provoacă cel puțin șapte tipuri de cancer. Cifrele compilate de Cancer Research arată că ratele de mortalitate pentru cancerul de ficat la 100.000 de locuitori din Marea Britanie au crescut de la 6,4 în 2007-09 la 9,3 în 2017-19. Cancerul hepatic primar are una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire dintre toate tipurile de cancer.

British Liver Trust spune că o supraveghere îmbunătățită a grupurilor cu risc ridicat de afecțiuni hepatice este vitală pentru a asigura un diagnostic mai devreme și pentru a îmbunătăți ratele de supraviețuire. De asemenea, dorește să vadă mai multe investiții în cercetarea axată pe cancerul hepatic.

Guvernul se confruntă cu un control din ce în ce mai intens pentru a stabili dacă ar putea lua măsuri mai eficiente pentru a preveni obezitatea. Danone UK și Irlanda, una dintre cele mai mari firme alimentare din țară, a declarat luna trecută că miniștrii ar trebui să ia în considerare taxarea produselor cu un conținut ridicat de grăsimi, zahăr sau sare pentru a combate criza obezității.

În prezentarea sa în cadrul anchetei, Departamentul de Sănătate și Asistență Socială afirmă că s-a angajat să respecte ambiția de a diagnostica 75% din cancere în stadiul 1 și 2 până în 2028. Acesta spune că intervențiile sale includ controale comunitare de sănătate a ficatului pentru cei cu risc ridicat de ciroză, programul vizând comunitățile defavorizate.

Un purtător de cuvânt al DHSC a declarat: „Luăm măsuri pentru a încuraja alegerile mai sănătoase în materie de alimente și băuturi, precum și pentru a combate obezitatea – recunoscând că aceasta costă NHS aproximativ 6,5 miliarde de lire sterline pe an și este a doua cauză de cancer – respectând în același timp importanța alegerii individuale. Aceasta include introducerea etichetării caloriilor pe alimentele vândute în restaurante, cafenele și magazine de tip takeaway pentru a le permite oamenilor să facă alegeri personale în cunoștință de cauză cu privire la stilul lor de viață.

„NHS a văzut și tratat un număr record de pacienți cu cancer în ultimii doi ani, iar cancerul este diagnosticat tot mai des într-un stadiu incipient. De asemenea, consolidăm forța de muncă în domeniul cancerului și am publicat primul Plan de forță de muncă pe termen lung, susținut de peste 2,4 miliarde de lire sterline, pentru a realiza cea mai mare extindere a formării din istoria NHS în următorii 15 ani.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mancarea ieftina strica, asa ca trebuie sa o scumpim. Imi place logica unora. Ca peste tot in lumea asta, mancarea sanatoasa este extrem de scumpa. Incercati sa fiti vegani in Romania. Dupa cateva luni o sa renuntati daca nu aveti un salariul de bugetar special.

    • Eu am mancat,acum vreo 5 ani în Germania,o portie de post,era vinerea,si am zis tot sa ti post aici.Nu mai era,ca gust,nici o diferentă.Or,postul inseamnă „infranare”,efort.
      În Marea Britanie,probabil ca si din această cauză copii sunt mai scunzi.

  2. Interesant articolul.
    Dar am si eu o intrebare : intr-un ziar (on-line) dedicat unor persoane educate se accepta titluri cu fractura de logica ?
    ” Prea mult alcool ieftin și obezitate cauzată de mâncare nesănătoasă în Marea Britanie”
    Alcoolul ieftin este cauzat de mancarea nesanatoasa ?
    O zi buna.