G4Media.ro

Prăbușirea avionului rusesc Il-76 în regiunea Belgorod: ce știm și ce nu…

Wikipedia

Prăbușirea avionului rusesc Il-76 în regiunea Belgorod: ce știm și ce nu știm

Vestea prăbușirii avionului IL-76 a apărut în miercuri dimineață. Se cunoaște doar o singură înregistrare video făcută de la sol, transmite BBC. Aceasta a surprins ultimele secunde de zbor ale avionului. Se vede cum Il-76 se îndreaptă spre sol, la un moment dat un fragment mare se desprinde de pe el, după care, probabil, o flacără izbucnește în zona aripii stângi. Avionul dispare apoi din cadru, urmat de o explozie puternică.

  • Ce se știe:

Astăzi ar fi trebuit să aibă loc un schimb de prizonieri de război – nici Rusia, nici Ucraina nu neagă acest lucru. De partea ucraineană, acest lucru a fost confirmat de Direcția principală de informații (GUR). De partea rusă – Ministerul Apărării.

Versiunea rusă a dezastrului sună astfel: Prizonierii ucraineni care urmau să fie eliberați se aflau chiar în acel Il-76 prăbușit. Ministerul rus al Apărării susține că avionul a fost doborât de armata ucraineană de un sistem de apărare aeriană de pe teritoriul regiunii Harkov. Potrivit ministerului, șase membri ai echipajului, 65 de prizonieri ucraineni și trei soldați ruși care îi însoțeau pentru schimb (adică toți cei aflați la bord) au fost uciși. Ministerul rus al Apărării insistă asupra faptului că partea ucraineană știa despre planurile de a livra prizonieri la Belgorod cu avionul.

Redactorul-șef al RT, Margarita Simonian, a completat această informație cu o listă de militari ucraineni care s-ar fi aflat la bord. BBC a precizat că nu poate fi confirmat efectiv că aceste persoane se aflau la bord. Dar numele de pe lista lui Simonian aparțin unor ucraineni care au fost menționați ca fiind capturați de Rusia.

Până în acest moment, partea ucraineană nu a făcut publică versiunea sa despre cele întâmplate. După prăbușirea avionului, Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a emis o declarație lungă. Din acesta rezultă că avioane militare de transport ale Forțelor Aerospațiale ruse au livrat rachete pe teritoriul regiunii Belgorod, care ulterior au tras asupra Harkovului și a altor orașe ucrainene, astfel că Forțele Armate ale Ucrainei „vor continua să ia măsuri pentru a distruge” aceste aeronave. Prăbușirea în sine nu este menționată în această declarație, dar unele mass-media au considerat-o ca o recunoaștere de facto că Il-76 a fost doborât de partea ucraineană.

Direcția principală de informații (acest departament supraveghează schimburile de prizonieri din partea ucraineană) a declarat că Ucraina nu știa nimic despre ruta și forma de livrare a prizonierilor, menționând că „aterizarea unui avion de transport într-o zonă de luptă de 30 de kilometri nu poate fi sigură”.

În legătură cu prăbușirea avionului IL-76, serviciile de informații militare ucrainene acuză partea rusă de acțiuni planificate și deliberate menite să destabilizeze situația din Ucraina și să slăbească sprijinul internațional pentru Kiev.

Conducerea politică a Ucrainei nu a comentat încă cele întâmplate.

  • Ce nu știm:

Încă nu avem informații fiabile despre cine se afla la bordul avionului prăbușit. Nici Moscova, nici Kievul nu au furnizat date oficiale în acest sens (și nu au confirmat autenticitatea listei Margaritei Simonian).

Nu este clar dacă Il-76 ar fi putut transporta altceva în afară de prizonierii revendicați de Ministerul rus al Apărării. Ukrainskaia Pravda și RBC-Ucraina, citând surse, au relatat în cursul dimineții că avionul a fost într-adevăr doborât de partea ucraineană și că avionul ar fi transportat rachete S-300. Aceste materiale au fost ulterior editate.

În plus, nu este clar de ce sistemul rus de apărare aeriană nu a reacționat la presupusa lansare a MANPADS. Ministerul rus al Apărării, în declarația sa despre dezastru, a menționat că „echipamentele radar ale Forțelor Aerospațiale Ruse au observat lansarea a două rachete ucrainene”. Dar nu se explică de ce armata rusă nu a încercat să doboare aceste rachete.

Nu există detalii fiabile despre un presupus al doilea avion cu prizonieri. Șeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a declarat astăzi că un al doilea avion de același tip zbura în spatele avionului Il-76 prăbușit; Potrivit lui Kartapolov, la bord se aflau și prizonieri ucraineni – aproximativ 80 de persoane. Deputatul susține că avionul a fost întors din drum. Dar nici comandamentul rus, nici cel ucrainean nu au comentat oficial existența celui de-al doilea avion.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De când rusia este credibilă în ceea ce comunică ?