G4Media.ro

Povestea de viață unui profesor universitar orădean, nevăzător: ”Dacă pățești ca mine,…

Sursa foto: Bihoreanul

Povestea de viață unui profesor universitar orădean, nevăzător: ”Dacă pățești ca mine, te adaptezi și cauți soluții„ / La un ochi s-a lovit în timpul unei ore de sport, iar la celălalt a făcut glaucom / ”Nu văd fețele, dar rețin vocile. Nu sunt două timbre la fel”

Profesorul Valentin Blândul își ține cursurile plimbându-se în intervalul de circa 1,5 metri dintre catedră și primele bănci, pe un traseu pe care l-a deprins în fiecare sală de clasă.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Nu am avut niciodată probleme cu studenții. Le spun de la bun început: «Am nevoie de cineva care să lege laptopul la proiector și să pornească prezentarea pe care am pregătit-o pe stick». De acolo mă descurc”, spune profesorul pentru Bihoreanul în relatarea unei existențe în semi-întuneric.

El vede siluete și distinge forme, însă în zilele noroase și seara, acestea se estompează.

„Nu văd fețele, dar rețin vocile. Nu sunt două timbre la fel. Trec pe stradă pe lângă oameni fără să-i văd și să-i salut. Probabil mulți mă cred încrezut. Dacă însă mă salută și îmi vorbesc, îi recunosc rapid”, spune profesorul universitar orădean Valentin Blândul. Unul dintre puținii nevăzători complet independent.

Specialist în psihopedagogie, profesorul universitar Valentin Blândul este autorul a zece cărți de specialitate, realizator al unei emisiuni la Radio Vocea Evangheliei și sufletul Asociației pentru Educație și Formare TopFormalis. „Educația continuă și dincolo de școală”, spune el.

Valentin nu a fost întotdeauna nevăzător. „Purtam ochelari de mic, dar am putut să citesc și să scriu. Aveam probleme cu copiatul de pe tablă, dar m-am descurcat”, povestește el.

La începutul anilor ’90, chiar înainte să dea examenul de bacalaureat, a orbit complet la ochiul stâng. „În timpul unui antrenament la sport am primit o lovitură la cap. Peste două luni a venit și diagnosticul: desprindere de retină”. În ciuda problemelor, a absolvit Colegiul Național Mihai Eminescu și a intrat, prin concurs, al patrulea pe listă, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Babeș Bolyai.

Angajat inițial ca profesor la Școala Specială 2 din strada Traian Lalescu, acum Centrul Școlar de Educație Intruzivă Orizont, la sfârșitul anilor ’90 s-a transferat la Universitate, unde a urcat, pe rând, toate gradele academice, până la cel de profesor universitar.

În 2013 a suferit prima operație de glaucom a ochiului drept, care a dus la deteriorarea vederii, iar în 2018 a doua, în urma căreia a rămas doar cu un rest de vedere. „Am probleme la scris și citit, dar cu orientarea mă mai descurc”. Deși își pierde vederea treptat, Valentin nu este furios. „Când ai văzut bine și ajungi brusc nevăzător este, probabil, dărâmător. Dacă pățești însă ca mine, te adaptezi și cauți soluții. Cu fiecare înfrângere, în loc să mă întristez, m-am bucurat că nu a fost mai rău”, spune el cu seninătate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.