G4Media.ro

Postul intermitent ar putea prezenta riscuri pentru inima ta (studiu)

sursa foto: Pexels/ Andres Ayrton

Postul intermitent ar putea prezenta riscuri pentru inima ta (studiu)

Postul intermitent a explodat în popularitate în ultimii ani. Un nou studiu sugerează însă că această metodă de slăbit ar trebui privită cu precauție, după ce unii dintre cei care au ținut post intermitent au fost mai predispuși să moară de boli de inimă, scrie The Washington Post.

Constatările au fost prezentate luni la o reuniune a Asociației Americane a Inimii din Chicago și s-au concentrat pe o versiune populară a postului intermitent care presupune să mâncați toate mesele în doar opt ore sau mai puțin – rezultând un post zilnic de cel puțin 16 ore.

Studiul a analizat datele privind obiceiurile alimentare a 20.000 de adulți din Statele Unite, care au fost urmăriți din 2003 până în 2018. Aceștia au descoperit că persoanele care au aderat la planul de alimentație de opt ore au avut un risc cu 91% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă, în comparație cu persoanele care au urmat un model alimentar mai tradițional de a se hrăni pe parcursul a 12 până la 16 ore în fiecare zi.

Oamenii de știință au descoperit că acest risc crescut se aplică și persoanelor care trăiau deja cu o boală cronică sau cu cancer. Persoanele cu boli cardiovasculare existente care au urmat un model alimentar de acest tip au avut un risc cu 66% mai mare de a muri din cauza unei boli de inimă sau a unui accident vascular cerebral. Cei care aveau cancer erau mai predispuși să moară din cauza bolii dacă urmau o dietă de tip fasting în comparație cu persoanele cu cancer care urmau o durată de alimentație de cel puțin 16 ore pe zi.

Rezultatele studiului sugerează că persoanele care practică postul intermitent pentru perioade lungi de timp, în special cele cu afecțiuni cardiace existente sau cancer, ar trebui să fie „extrem de prudente”, a declarat Victor Wenze Zhong, autorul principal și președintele departamentului de epidemiologie și biostatistică de la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai, China.

„Pe baza dovezilor de până acum, concentrarea asupra a ceea ce mănâncă oamenii pare să fie mai importantă decât concentrarea asupra momentului în care mănâncă”, a adăugat el.

Zhong a declarat că el și colegii săi au realizat noul studiu deoarece au vrut să vadă ce influență are consumul de alimente într-o fereastră îngustă de timp asupra „punctelor finale dure”, cum ar fi bolile de inimă și mortalitatea. El a spus că au fost surprinși de rezultate.

Pierderea masei musculare slabe

Datele nu au explicat de ce o astfel de dietă a crescut riscurile de sănătate ale unei persoane. Dar cercetătorii au descoperit că persoanele care au urmat un model de alimentație cu restricție de timp 16:8, în care mănâncă în timpul unei ferestre de opt ore și postesc timp de 16 ore, aveau mai puțină masă musculară slabă în comparație cu persoanele care mâncau pe parcursul unor perioade mai lungi ale zilei. Acest lucru este în concordanță cu un studiu clinic anterior publicat în JAMA Internal Medicine, care a constatat că persoanele desemnate să urmeze o dietă cu restricții de timp vreme de trei luni au pierdut mai multă masă musculară în comparație cu un grup de control care nu a ținut post intermitent.

Studiile au descoperit că a avea o masă musculară scăzută este legată de rate mai mari de mortalitate, inclusiv un risc mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă, a spus Zhong.

El a subliniat că rezultatele nu sunt definitive. Studiul a scos la iveală o corelație între alimentația cu restricții de timp și mortalitatea crescută, dar nu a putut demonstra cauza și efectul. Este posibil, de exemplu, ca persoanele care și-au restrâns consumul de alimente la o fereastră zilnică de opt ore să fi avut alte obiceiuri sau factori de risc care ar putea explica probabilitatea lor mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă. Oamenii de știință au remarcat, de asemenea, că studiul s-a bazat pe informații dietetice auto-raportate. Este posibil ca participanții să nu fi raportat întotdeauna cu exactitate duratele lor de alimentație.

O dietă la modă pentru controlul greutății

Postul intermitent a fost promovat pe scară largă de celebrități și experți în sănătate care spun că produce o pierdere în greutate și ar avea o varietate de beneficii pentru sănătate. O altă formă de post intermitent presupune alternarea zilelor de post cu zile în care se mănâncă normal. Unii oameni urmează dieta 5:2, în care mănâncă normal timp de cinci zile pe săptămână și apoi postesc două zile.

Acest tip de dietă este considerat, în general, cea mai ușoară formă de post intermitent pe care oamenii o pot urma, deoarece nu necesită posturi de o zi întreagă. De asemenea, de obicei, nu implică o restricție alimentară excesivă. Adepții mănâncă sau beau adesea orice doresc în timpul perioadei de opt ore de masă – singura regulă este să nu mănânce în alte momente ale zilei.

Unele dintre primele studii privind acest tip de dietă au constatat că aceasta a ajutat la prevenirea obezității și a sindromului metabolic la șoareci. Acestea au fost urmate de studii clinice, în mare parte de mică amploare, efectuate pe oameni, dintre care unele au arătat că postul intermitent a ajutat oamenii să piardă în greutate și să își îmbunătățească tensiunea arterială, glicemia și nivelul colesterolului. Aceste studii au fost în mare parte pe termen scurt, durând de obicei între una și trei luni, iar în unele cazuri nu au arătat niciun beneficiu.

Unul dintre cele mai riguroase studii privind postul intermitent a fost publicat în New England Journal of Medicine în 2022. Acesta a constatat că persoanele cu obezitate care au fost desemnate să urmeze o dietă hipocalorică și instruite să mănânce zilnic doar între orele 8 și 16 nu au pierdut mai mult în greutate decât persoanele care au mâncat același număr de calorii pe parcursul zilei, fără restricții privind momentul în care puteau mânca. Cele două diete au avut efecte similare asupra tensiunii arteriale, a glicemiei, a colesterolului și a altor markeri metabolici.

Constatările sugerează că orice beneficii ale alimentației de acest tip rezultă probabil din consumul mai puțin de calorii.

Christopher Gardner, directorul studiilor de nutriție de la Stanford Prevention Research Center, a declarat că a încurajat oamenii să abordeze noul studiu cu un „scepticism sănătos”. El a spus că, deși constatările sunt interesante, dorește să vadă toate datele, inclusiv eventualele diferențe demografice ale subiecților studiului.

„Au avut cu toții același nivel de venit disponibil și același nivel de stres?”, a spus el. „Sau se poate ca persoanele care mâncau mai puțin de opt ore pe zi să fi avut trei locuri de muncă, să fi avut un stres foarte mare și să nu fi avut timp să mănânce?”.

Gardner a spus că studierea postului intermitent poate fi o provocare, deoarece există atât de multe variante ale acestuia, iar determinarea impactului său asupra longevității necesită urmărirea îndeaproape a oamenilor pentru perioade lungi de timp.

Dar el a spus că, până în prezent, dovezile care susțin postul intermitent pentru pierderea în greutate și alte rezultate sunt mixte în cel mai bun caz, unele studii arătând beneficii pe termen scurt, iar altele nu arată niciun beneficiu. „Nu cred că datele sunt foarte solide pentru postul intermitent”, a adăugat el. „Una dintre provocările în nutriție este că doar pentru că ceva funcționează foarte bine pentru câteva persoane nu înseamnă că va funcționa pentru toată lumea”.

El a mai spus că cea mai mare nemulțumire a sa cu privire la postul intermitent este că nu abordează calitatea dietei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează