G4Media.ro

Popa (ANCOM): Trebuie să mergem până la capăt cu legiferarea şi cu…

Sursa Foto: Pexels

Popa (ANCOM): Trebuie să mergem până la capăt cu legiferarea şi cu sancţionarea conţinutului ilegal din mediul online

Reglementările europene vor sancţiona practic conţinutul ilegal din mediul online, iar România trebuie să meargă până la capăt cu legiferarea pe acest domeniu, a declarat, miercuri, Cristin Popa, director executiv Monitorizare şi Control în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), transmite Agerpres.

„În ceea ce priveşte reglementările din mediul online, ştim cu toţii că urmează să mergem până la capăt cu legiferarea şi cu sancţionarea practic a conţinutului ilegal din mediul online. Şi aici vorbim de DSA şi vedem cum toate mediile din Uniunea Europeană sunt interesate şi sunt implicate în acest subiect. 

Începând cu 17 februarie avem în vigoare Regulamentul european pentru servicii digitale, ce urmăreşte de fapt să avem o garantare a mediului online. Vom avea o creştere a protecţiei utilizatorului, a consumatorului şi mai ales a minorilor, dar inclusiv încurajarea inovaţiei. Potrivit regulamentului european de servicii digitale, fiecare stat-membru trebuie să-şi desemneze câte o autoritate de coordonare cu rol de coordonator.

La nivel european, avem o lege care este în curs de a fi promulgată, ieşită din votul Senatului, prin care ANCOM este nominalizat ca şi coordonator pentru servicii digitale, ceea ce înseamnă că va fi responsabil de implementarea în totalitate a tuturor regulilor ce revin din Regulamentul european. 

În momentul de faţă suntem în plin proces de elaborare a legislaţiei secundare şi avem în consultare publică patru proiecte: stabilirea procedurii de soluţionare a petiţiilor, cu termen până pe 15 martie, certificarea organismelor de soluţionare judiciară a litigiilor – tot 15 martie termen, iar săptămâna trecută am propus spre consultare publică acordarea statutului de notificator de încredere, unde termenul de primire a observaţiilor este 4 aprilie şi tot pe până pe 4 aprilie avem şi procedura de informare pentru furnizorii de servicii intermediare”, a menţionat Popa.

În viziunea reprezentantului ANCOM, cu ajutorul acestor reglementări secundare, Regulamentul european pentru servicii digitale poate deveni operaţional, iar „autorităţile statului vor funcţiona ca un întreg”.

„Suntem la începutul deceniului de digitalizare, de transformare digitală. Va fi un deceniu al mediului online. Cu toţii trebuie să ne schimbăm poate şi gândirea, şi abordarea, astfel încât reglementările să ne ducă către un mediu online sigur, dar pentru asta trebuie să ne transformăm şi să fim şi noi în pas cu noile tehnologii, astfel încât prin legislaţia pe care o vom avea să putem să putem folosi toate beneficiile aduse de tehnologie. Trebuie să avem grijă şi de protejarea utilizatorului final, creând un mediu online cât mai sigur, dar fără a afecta vreun fel libera exprimare”, a afirmat Cristin Popa.

Protecţia faţă de criminalitatea cibernetică şi de tentativele de fraudă prin Deep – Fake şi Vishing reprezintă unul dintre subiectele abordate în cadrul celei de-a şasea ediţii a evenimentului „Cybersecurity Forum”, organizat miercuri de publicaţia Financial Intelligence.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai evenimentului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Suntem in maini bune, la fel ca toata digitalizarea facuta pana acuma de USL.

  2. „ne asumăm lupta cu morile de vânt, vom învinge”

  3. Să ajungem ca Rusia nu?