G4Media.ro

Poluarea ucide, anual, zeci de mii de români / Deputat USR în…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Poluarea ucide, anual, zeci de mii de români / Deputat USR în Comisia pentru Mediu: „Multe stații nu mai dau informații. Pe cine ajută să ascundem mizeria sub preș?”

Stațiile de monitorizare nu colectează toți factorii poluanți despre care se știe că pot cauza cancer, a declarat, luni, pentru G4Media, deputata USR, Diana Buzoianu, membru în Comisia pentru Mediu, în contextul în care aproape o treime din numărul deceselor provocate de cancerul pulmonar sunt cauzate de poluarea aerului. România riscă, în continuare, declanșarea procedurii de infringement și amenzi uriașe din cauza necolectării datelor de monitorizare a calității aerului.

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, declara, în decembrie, 2023, în Parlament, unde a fost chemat de aleșii USR să explice situația, că instituția pe care o conduce nu are atribuții de mentenanță în cazul stațiilor de monitorizare a calității aerului, iar pentru a putea face acest lucru, Ministerul Mediului ar rebui să modifice de urgență legislația. Deputata USR, Diana Buzoianu, membră a Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic, a declarat, luni, pentru G4Media că, în prezent, stațiile de monitorizare nu colectează toți factorii poluanți despre care se știe că pot cauza cancer:

,,Situația este, la atâtea luni distanță, încă dramatică. În timp ce oamenii pierd ani din viață din cauza poluării aerului, autoritățile din România se laudă că avem o platformă unde putem toți vedea ce aer respirăm. Problema e, însă, că încă nu este realizată mentenanța stațiilor, așadar pe platformă multe stații nu mai dau informații. Iar dintre stațiile care apar că funcționează pe platformă, multe ne mint că respirăm un aer curat necolectând, de fapt, date cu privire la mai mulți poluanți. Pe cine ajută să ascundem mizeria sub preș?”

Diana Buzoianu a explicat că problemele legate de monitorizarea calității aerului au apărut din cauza nesemnării la timp a contractelor de mentenanță pentru stațiile de monitorizare, deși data de expirare a acestora era cunoscută la nivelul Ministerului Mediului.

„Poluarea aerului ne costă amenzi uriașe la nivel european prin proceduri de infringement și, mai important decât orice, ne omoară cu zile. 29.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului. Este clar că astăzi sistemul nu funcționează. Din peste 180 de stații, doar aproximativ 40 colectau date complete acum două săptămâni. Este un eșec.”, declara deputata USR în decembrie, 2023.”

Diana Buzoianu a mai amintit că, anul trecut, când a fost modificată legea privind pedepsirea arderilor ilegale de deșeuri, parlamentarii puterii au respins amendamentul USR care propunea, la stabilirea prejudiciului, și introducerea criteriului legat de calitatea aerului, pe lângă cele care se referă la sol și apă, deși acela ar trebui să fie cel mai relevant.
Deputata USR susține că nici Ministerul Justiției și nici Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu i-au putut furniza o statistică privind numărul de infracțiuni și de condamnări date în dosare privind arderile ilegale de deșeuri, începând cu 2021.

Comisia Europeană a trimis, în vara anului trecut, un aviz motivat României, pentru că nu monitorizează în mod sistematic poluarea atmosferică, așa cum prevede legislația UE.

Conform unui comunicat al instituției, aceste directive impun statelor membre să instituie o rețea de monitorizare pentru a evalua calitatea aerului înconjurător în ceea ce privește diferiți poluanți, în conformitate cu cerințele prevăzute în acestea.

Anterior, Ministerul Mediului preciza că, în România, calitatea aerului este monitorizată cu 162 de staţii de măsurare, ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) şi furnizează, în timp real, Comisiei Europene (CE), informaţii pe această temă.

Ministerul Mediului a demarat procesul de extindere a RNMCA cu 60 de staţii noi de măsurare, atât în Bucureşti, cât şi în 30 de oraşe din ţară.

Context:

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, medicul Beatrice Mahler, a declarat la RFI că un studiu care a prelucrat datele a peste 400.000 de oameni din Marea Britanie și țări din Asia compară ratele de cancer pulmonar mutant EGFR în zone cu diferite niveluri de poluare cu particule PM 2,5, evidențiind rate mai mari la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de poluare cu PM 2,5.

„43% din decesele induse de cancerul pulmonar, se produc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29%. Un alt aspect îngrijorător este creșterea deceselor ca urmare a nivelului crescut de poluanți în aerul exterior, care depășește în ultimii ani mortalitatea secundară poluării casnice, determinată în mare parte de fumul de țigară”, a mai spus dr. Beatrice Mahler.

Citește și Doctor Beatrice Mahler: 43% din decesele induse de cancerul pulmonar sunt produse de poluare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Decat chestii de Green Deal. Ba sa nu scoatem aur ca vezi doamne polueaza cianurile alea – platim acum amenda?, ba ca teren inundat accidental sa fie lasat mlastina si gata agricultura, ba acum ca cica murim cu zecile de mii, numa sa ne ia masinile ca-n Franta, cum cine? Aia!, ba sa nu mai folosim ingrasaminte, ca vezi doamne gagarita e importanta,ca la autostrada cand voiau sa faca pasaje de trecere pentru nu’s ce gandac si ursi rataciti.