G4Media.ro

Poluarea din București, din nou la cote foarte ridicate, deși traficul rutier…

Poluarea din București, din nou la cote foarte ridicate, deși traficul rutier s-a redus semnificativ. La stația de pe Calea Moșilor, concentrația de PM2,5 era 85

Poluarea din București este din nou la cote foarte ridicate, deși traficul rutier s-a redus semnificativ în ultimele două săptămâni, din cauza epidemiei de coronavirus, care a dus la închiderea școlilor și a făcut ca mulți oameni să lucreze de acasă. La stația de pe Calea Moșilor, concentrația de PM2,5 era 85 micrograme pe metru cub, sâmbătă dimineața, cea mai ridicată din Capitală.

Și în celelalte zone poluarea este peste cotele prevăzute, cu o concentrație de PM2,5 de 73 micrograme pe metru cub în bulevardul Expoziției, 78 pe bulevardul Iuliu Maniu și 67 la stația de la Băneasa.

Cel mai scăzut nivel este la Universitate, de 26 micrograme pe metru cub, după cum arată cotele înregistrate pe aplicația aerlive.ro.

Ministerul Mediului a transmis, luni, că, în ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi în Bucureşti s-au situat mult sub valorile limită, chiar dacă au mai existat intervale orare cu anumite creşteri. ”Se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier”, a transmis Ministerul Mediului. Specialiştii au transmis că luni, la ora 11.00, concentraţia de PM10 era la una dintre staţiile din Capitală era apropiată de valorile înregistrate în vârf de munte. Detalii aici

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Nu exista un site al ministerului unde sa scriem? Nu se poate ca in fiecare noapte sa fie asa depasiri mari ale valorilor. Nici dimineata nu se poate deschide geamul

    • Ai exact ce votezi. Ai votat hoti, ai hoti.

    • Chiar dacă există un astfel de site, oricum ne vor ignora.
      Adu-ți aminte când votezi de ziua de azi.
      Asta e singura soluție….
      Din pacate.

    • Trebuie măsurată calitatea aerului şi în Ilfov pentru a înţelege misterele Bucureştilor.

  2. Așa după cum s-a arătat în numeroase rânduri, NU traficul este principala sursă de poluare în București, ci arderea ilegală a deșeurilor în preajma Bucureștiului, șantierele descoperite, cu maldăre de nisip și pământ aflate în bătaia vântului (a se vedea la D-na Ghica, spre exemplu) și arderea combustibililor fosili în centralele termice. Traficul rutier doar ridică praful de pe străzile mizerabile

    Povestea cu traficul a fost doar un pretext pentru d-na Firea ca să introducă o taxă pentru posesorii de autoturisme; de fapt, o taxă pe proprietate.

    • Aveti dreptate,in fond numarulvdevmasini care circula in Bucuresti este mult nai mic decat in metropole ca Madrid,Munchen sau Paris,diferenta ca poluare provine in principal din faptul ca acolo se spala strazile cu detergent,zilnic!De cand e madama Firea primar nu am vazut vreo data sa se spele strazile,chiar si pe vremea lui Ceasca tot apareau pe strada cisternele,mai ales dupa ploaie,ca sa spele noroiul!La Firea totul este gargara de antenista,e uimitor ca mai are votanti,dar Bucurestiul e plin de alieni ca si ea!

    • Sigur ca da, cocosatul prematur de peste bloc, care iese din bloc intai capul apoi restul corpului, echipat in pijamalute sa porneasca motoarele celor doua masini, una de la job si alta SH motor diesel, cu o ora inainte de plecare, cand a dat un pic de frigulet, imitatii de barbati cu care ti-ar fi teama sa pleci la razboi ca degera in prima zi de front…poza asta nu are nicio contributie la sanatatea aerului de oriunde! Atentie, poluarea, virusul ca si cernobalul nu au granite!
      Oare ce emisii are altu’ care cand tureaza motorul iarna lasa funingine pe zapada iar vara o mare pata de ulei pe asfat si care incalzeste iarna si raceste vara cate o ora habitaclul in fata casei?
      Daca te pune necuratu’ sa faci o vizita pe afara in timpul asta poti sa juri ca atunci cand te-ai nascut sigur ai iesit prin teava de esapament!

    • @mnmn _ „sa porneasca motoarele celor doua masini…”
      Scuzați-mă, vă rog, dar este posibil ca din garbă să nu fi citit cu atenție articolul la care ați postat comentariul.

      Recitindu-l cu atenție, veți observa că el se referă la faptul că măsurătorile care au indicat un grad înalt de poluare în București s-au făcut în lipsa traficului. Adică, poluarea nu a fost din pricina mașinilor.

    • Comentariul meu nu sustine ca traficul este singura sursa dar insista ca nu trebuie minimizata contributia sa – exista pericoul ca prin comentariile de mai sus asta sa se inteleaga – si ca atare incurajate comportamente de felul celor pe care le-am descris.

      Categoric arderea gunoaielor e o componenta. Sunt si localnici care nu platesc preluarea gunoiului si-l ard – peturi, tevi de pvc, chiar si un frigider ardeau pe un foc. Am vazut din masina.
      Sunt pericole foarte mari de care nici nu stim. Cate bucati de acoperisuri din azbociment nu stau aruncate in gropi de gunoi, sau pur si simplu aruncate pe camp dupa dezafectarea unui acoperis, friabil si canceros fara nicio sansa si nu afli asta decat dupa ce ti se curata un cunoscut din cauza lui.

  3. Unde putem face sesizari in privinta acestor depasiri, nu se poate ca valorile sa continua sa creasca si in decursul diminetii, sa nu poti deschide un geam.

  4. Nu pot efectua masuratori corecte persoane cu COMPETENTE dar FARA CUNOSTINTE .

    • De fapt aceste persoane au doar cunostinte, cu ajutorul carora s-au angajat pe aceste functii, motiv pentru care nu li s-au cerut competente.
      Rezultatul este ce se vede.
      Si nu numai in materie de poluare ci in orice domeniu aflat in grija statului.

  5. Si in Cluj Napoca a fost o situatie similara vineri, zone s-au inrosit pe harta poluarii, mirosul de deseu ars il simteai fara sa vezi nici un raport, ce e ciudat e ca pare sincron, presa locala din pacate nu trateaza subiectul in afara de un ziar nefrecventabil care de data asta e singurul sa semnaleze problema
    Sa mai iasa vre-un mizerabil sa ne spuna ca e de la masini…

    • Stau în Doamna Ghica și am un purificator de aer la care văd în timp real (pe aplicația aferentă de pe mobil) care este calitatea aerului.
      Ceea ce se afirmă aici este perfect adevărat .
      Uimitor este că astăzi oricine are un astfel de aparat poate vedea realitatea foarte simplu. Problema cu adevărat este cine va plăti pentru CRIMELE acestea împotriva oamenilor???!

  6. Probabil este de la arderile de gunoaie ale prietenilor Principelului de Voluntari
    De ce oare Sora Lu coronaFIRus Gabi a stat multa vreme la Garda de Mediu ?

  7. nu am mai simtit miros de ghena cand ies din bloc, dar praful se depune in maxim o ora de la stergerea lui de pe mobilier. Intr-o zi daca dau cu palma pe podea strang pufuri de praf.

  8. Se reconfirmă ipoteza că în București șantierele (care lucrează acum la 110% din capacitate) sunt principala sursa de poluare IN INTERIORUL orașului. De exemplu ieri la șantierul one Verdi park (https://one.ro/development/one-verdi-park/) ieșirea ieșirea din șantier toate mașinile lăsau tone de mizerie pe strada.
    Corect, au și automobile partea lor de poluare. Dar grosul este dat de șantiere autorizate pe șpaga la primărie și la autoritățile de mediu. Plus arderea gunoaielor.

    • De gashka asta e vorba ?

      https://one.ro/about/team/

      Cautati individual referinte despre fiecare din gashka, este interesant de citit

    • Nu santierele sunt de vină!
      Sunt alte cauze pe care nici nu le banuiti si nici nu le-ati crede daca vi s-ar spune!

    • „… la ieșirea din șantier toate mașinile lăsau tone de mizerie pe strada”

      În nicio capitală europeană aflată la Vest de București nu există betoniere pe străzi, pentru că betonul se prepară pe șantier, din materialele aduse acolo cu grijă ambalate. Nu există, de asemenea, șantiere descoperite și nici gropi de gunoi care iau foc din când în când, mai ales noaptea, iar noxele emise de termocentrale sunt atent monitorizate.

  9. In anul 1983, pe cind se construia magaoaia din Dealul Spirii (zisa si casa poporului si devenita acum parlament), plutea deasupra Bucurestiului un nor de praf ce cred ca se vedea si din spatiu. Acum se construieste in draci in jurul orasului si situatia e cam aceiasi. Cei ce trec prin zona Vacaresti mai simt si „parfumul” sapaturilor pentru fundatii in latrinele din fostul cartier.
    Dar de vina sint masinile si cred ca si pietonii, ca prea se plimba mult si fara directie.

  10. Vaai, nu mai e aer de munte-n Bucuresti? Uluitor!

  11. de unde bani pentru speciale, pentru veniturile imense ale privilegiatilor nomenclaturii ?
    din vanzarea padurilor taiate, din importul de gunoi..

  12. In ultimele zile in Bucuresti, dupa ora 21:00 strazile sunt aproape pustii din cauza masurilor de izolare insa la miezul noptii apare un fum inecacios care da senzatia de usturime la nivelul cailor respiratorii.
    Cineva profita de faptul ca majoritatea oamenilor se baricadeaza in case si incinereaza probabil deseuri in cantitati uriase.
    Garda de mediu continua sa-si primeasca salariile si probabil spagile inchizand ochii.

  13. Problema este sursa pulberilor. Principala sursa este cutremurul din 77 sidemolarile terikare. Pulberilor generate au rămas. Mai bate vântul, traficul le ridică si apoi se depun la loc. Aceste pulberi au mai fost a trenate de prcipitatt, dar au venit altele inclusiv din Sahara. Aceste pulberi nu pleacă ci se misca local. Ati vazut atrase spate cu jet de apă, nu stropită? Demolarile de azi respecta vreo regula? Primăriile dau autorizații de demolare in veselie,dar nu verifica si cum se face lu rareș. Azi pe str.Spatsru Preda la 3 .mon.pe jos de P S5 se desfășoară o asemenea lucrare fără nici o masura. mDespre ce vorbim.

    • Mesteacanul este un copac ale carui frunze retin foarte bine pulberile vara. Pe vremea cand aveam BBC Earth cativa medici – un chirurg, medici cu experienta in Africa sau teatre de razboi, UPU – care faceau o emisiune geniala „Trust me, I’m a doctor” au facut un experiment si au constatat acest lucru.

  14. In zona Piata Domenii, cum se lasa seara, cum nu mai poti deschide geamul sa aerisesti.Este un aer extrem de poluat, probabil de la deseurile incinerate.Ziua poti respira, noaptea nu.
    Mafiotii s-au orientat si lucreaza la adapostul intunericului , cand inspectorii garzii de mediu dorm linistit!
    INCREDIBIL, BUCURESTI, CAPITAL DE TARA MEMBRA U.E.
    DE CEL PUTIN 2 ANI SE INTAMPLA ACEST LUCRU SI NIMENI NU FACE NIMIC!! TOTI ARUNCA PROSTEALA CU TRAFICUL AGLOMERAT, CARE ESTE O COMPONENTA GREA A POLUARII INSA MULT,MULT MAI MICA FATA DE GROAPA RUDENI/CHIAJNA/IRIDEX SI DEPOZITELE INCINERATOARE CLANDESTINE.

  15. Va rog sa va uitati pe CER , si in alte zile precedente dar si azi au fost darelele chimizate (ei stiu cu ce) si dimineata si seara si probabil si la noapte ,nu mai criticati pe x si y ….altcineva ne doreste disparitia pe orice cale in acest an de maxim solar ….Multa sanatate tuturor ! Chiar si ingrijorarea si teama distrug sistemul imunitar ,ai grija de el ! In privinta celor ce au adus deseuri si le ard sunt chiar ticalosi .