G4Media.ro

Varșovia, Ministerul Justiției: Polonia nu poate și nu ar trebui să plătească…

foto: captură video Facebook

Varșovia, Ministerul Justiției: Polonia nu poate și nu ar trebui să plătească niciun singur zlot amendă Uniunii Europene

În prima reacție oficială de rang înalt a guvernului de la Varșovia la decizia Curții Europene de Justiție de a amenda Polonia cu un total de 1,5 milioane de euro pe zi, ministrul de justiție Zbigniew Zobro a spus că țara sa nu trebuie să “se supună fărădelegii”.

Miercuri, instanța supremă a UE a amendat Polonia cu un milion de euro pe zi pentru a preveni ceea ce a numit “vătămare gravă și ireparabilă” ordinii juridice a UE, în principal prin existența unui organ al Curții Supreme influențat politic pentru disciplinarea judecătorilor și prin subminarea independenței justiției. În iulie, instanța UE ordonase Poloniei să închidă Camera de disciplină. Polonia și-a dat acordul, dar nu a făcut-o încă.

Luna trecută, Curtea Europeană de Justiție a amendat Polonia cu 500.000 de euro pe zi pentru că nu a respectat ordinul de închidere a minei de lignit Turow, într-o dispută prelungită cu Republica Cehă vecină. Polonia a plătit această amendă, iar Varșovia susține că nu poate închide mina, deoarece alimentează centrala electrică Turow, care generează aproximativ 7% din electricitatea țării.

Fie că sunt pedepse ilegale cu privire la Turow… sau pedeapsa pentru schimbările aduse sistemului judiciar, Polonia nu poate și nu ar trebui să plătească niciun singur zlot, (moneda națională – n.r.)”, a spus Ziobro, care este inițiatorul modificărilor aduse sistemului de justiție din Polonia.

Ziobro a fost primul reprezentant al guvernului de rang ministerial care a vorbit în favoarea refuzului de a plăti amenzile. Anterior, unul dintre adjuncții săi recomandase și înghețarea cotizațiilor poloneze la UE până când “eurocrații își revin în fire”.

Joi, Rețeaua Europeană de Consilii pentru Justiție a expulzat consiliul polonez din cauza îngrijorărărilor serioase cu privire la independența sa. Unii membri ai consiliului polonez au fost numiți cu recomandare politică. Votul de expulzare a avut loc la Adunarea Generală a organismului european de la Vilnius, capitala Lituaniei. Consiliile recomandă numirile judiciare și ajută la reglementarea activității sistemului judiciar.

UE avertizează că poate suspenda plata fondurilor de recuperare a pandemiei către Polonia dacă nu se desființează organismul disciplinar, dar șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a exprimat miercuri speranța într-un compromis. Ea a spus că condițiile stricte pentru plata fondurilor către Polonia vor include închiderea Camerei de disciplină și modificări ale modului în care sunt disciplinați judecătorii, precum și reinstalarea unora dintre judecătorii suspendați.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat joi că guvernul va ajunge la un compromis, dar a spus că va dura luni de zile. El a spus în Parlamentul European săptămâna trecută că Camera de disciplină va fi desființată, dar nu a dat niciun termen și a indicat, de asemenea, că un alt organism îi va lua locul.

Associated Press, ARD

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Nu Polonia, ci Romania trebuia amendata pentru sectia speciala si pentru modificarea legilor justitiei de catre PSD.

  2. Polonia nici macar nu a aderat la moneda euro.

  3. Uniunea Europeana nu are mijloace de a impune unui stat suveran sa plateasca vreun ban amenda. Nu platesc si gata. Vino cu tancurile sa-ti iei banii daca te tin bracinarii. Si daca imi tai fondurile europene, iti tai si eu contributia anuala la bugetul Comisiei Europene si dau exemplu la toata lumea si te trimit la culcare.

    • Si atunci cine iese mai bine?

    • Edi, Polonia iese mai bine, evident. Își păstrează suveranitatea și nu se comportă ca un stat vasal, cum face România.

    • Cand trageau banu gros de la UE nu mai aveau astfel de probleme. Atunci UE era bun

    • Ba da, are cum. Îi reține din fondurile de coeziune pe care le toarnă Poloniei. Că să nu-ți închipui că Polonia nu trage fonduri europene deloc. Trage, și încă mult. Ăștia vor „independență” doar la obligații, nu și la drepturi.

  4. Pai cine îți cere zloți, băiete?
    Amenda e în euro.

  5. „Anterior, unul dintre adjuncții săi recomandase și, înghețarea cotizațiilor poloneze la UE până când “eurocrații își revin în fire”.”

    Lololol astia din guvernul lor zici ca s-au inspirat de pe forumul G4. Complet desprinsi de realitate. Ăla carea propus asta ori habar n-are cât primeste Polonia de la UE anual, bani care sunt imediat investiti – ori e aşa de tâmpit incât crede ca poti sa pui conditiile astea creditorilor tai pentru tot ce s-a construit in Polonia in ultimii 20 de ani, Polonia fiind in continuare de departe cel mai mare beneficiar net de fonduri UE.

    • Problema se rezolvă simplu prin părăsirea organizației globaliste UE. Să mai șantajeze Ursula și Germania.

  6. Se cam împute treaba intre Polonia si UE.

  7. Javrele bruxelleze nu se potolesc până nu îngroapă ideea de Uniune…
    Va fi interesant PE rezultat din viitoarele alegeri!

    • Mai incet baiete! Polonia a vrut sa intre in casa UE. Nu invers! Si au si semnat niste contracte…
      In viata se da si se ia. Poloneji insa vor numai sa ieie.
      Ce facem daca altii nu mai vor sa deie?
      Ma tem ca vom ajunge si noi intro situatie asemanatoare.
      Dar din fericire avem si varianta cu fratii din est… Ei ne vor salva atunci!

    • Edi, când Polonia a vrut să intre în casa UE nu era dictatură globalistă cum e acum cu pretenția ca țările membre să renunțe complet la suveranitate. Ursula merge numai pe șantaj, dacă nu normalizezi degenerarea te pedepsim.

    • @Edi habarnistul, ca de obicei. Ai idee cat a negociat UE cu Polonia pentru a adera? A fost un „quid pro quo”. La fel si Ungaria. Țările astea nu s-au rugat de UE sa adere, chiar daca asta era scopul. Romania era prea parlita si coruptă pentru a mai negocia. S-a rugat sa adere. Astăzi din pacate UE este altceva, ceva slinos si oribil.

  8. Bai ce imi place de astia .

  9. Polonezii nu sunt lingăii Bruxelles-ului ca românii.

  10. Toate țările normale ar trebui să părăsească imperiul Globohomo. Până și în SUA au statele mai multă autonomie decât țările în UE.