G4Media.ro

Polonia consideră inacceptabilă decizia CJUE privind procedurile de numire la Curtea Supremă

sursa foto: Pexels

Polonia consideră inacceptabilă decizia CJUE privind procedurile de numire la Curtea Supremă

Ministrul justiţiei polonez, Zbigniew Ziobro, a calificat drept inacceptabilă decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) conform căreia în procedura de nominalizare la Curtea Supremă de Justiţie a Polonie judecătorii trebuie să aibă dreptul de a contesta hotărârile comisiei de evaluare a candidaţilor, transmite miercuri thenews.pl.

Ziobro, unul dintre principalii arhitecţi ai reformelor sistemului judiciar polonez din ultimii ani, a afirmat că CJUE îşi depăşeşte mandatul.

Potrivit ministrului citat, ”legea de cel mai înalt rang este” Constituţia poloneză şi nu legea europeană.

Decizia Curţii de Justiţie a UE ‘depăşeşte tratatele europene şi, în acest sens, le şi încalcă”, a declarat Zbigniew Ziobro. El a susţinut că ”rolul curţii nu este de a crea un proces politic” şi că CJUE ‘şi-a depăşit rolul în mod deschis”.

CJUE a decis marţi că amendamentele succesive la legea poloneză ce reglementează activitatea Consiliului Judiciar Naţional (KRS) ar putea contraveni legislaţiei UE.

Concret, este vorba despre eliminarea posibilităţii unei revizuiri judecătoreşti efective a respingerii unor magistraţi în procedura de nominalizare la Curtea Supremă de Justiţie.

De la finalul lui 2015, între Comisia Europeană şi Polonia au apărut mai multe diferende legate de reformele iniţiate de guvernul conservator de la Varşovia. Bruxellesul acuză autorităţile poloneze de subminarea valorilor fundamentale europene.

Sursa: Agerpres

Citește și: Nouă înfrângere pentru Polonia în faţa justiţiei UE: „Reformele judiciare sunt susceptibile să încalce legislaţia Uniunii”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. cel ce este supus unei decizii are dreptul de a contesta aceasta decizie .

  2. Ue prea toleranta .
    Nu respecți acordul cu care ai aderat la UE, ouț și gata .