G4Media.ro

PNL a boicotat ședința în care denumirea comunistă Bulevardul Primăverii urma să…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

PNL a boicotat ședința în care denumirea comunistă Bulevardul Primăverii urma să fie înlocuită cu Bulevardul Monica Lovinescu. Liberalii au respins ordinea de zi și invocă o relație încordată cu Nicușor Dan și USR

PNL a respins ordinea de zi propusă de primarul general Nicușor Dan pentru ședința CGMB de marți, 31 octombrie, ca formă de boicot față de nesupunerea la vot a unor proiecte PNL. Este primul gest de acest fel al liberalilor din actualul mandat în București și are legătură, dincolo de declarația oficială, cu relația dintre liberali, USR și Nicușor Dan, dar și cu strategiile politice ce încep să se contureze înainte de alegerile locale din 2024. O altă critică a fost adusă primarului Nicușor Dan pentru faptul că nu a participat la începutul ședinței, deși el a convocat-o.

PNL București e condus interimar de Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.

Astfel, prin respingerea ordinii de zi de astăzi de către PNL, atitudine la care s-a raliat și PSD, ședința ordinară s-a încheiat înainte de votul la cel puțin 60 de proiecte importante printre care creșterea amenzilor pentru tăierile de copaci, o măsură complementară amenzii istorice de 35 de milioane de lei anunțată de dimineață pentru defrișările din IOR, noul regulament al trotinetelor sau redenumirea Bulevardului Primăverii și Str. Herăstrău.

Protestul PNL, exprimat prin respingerea ordinii de zi, a fost citit de consilierul general Răzvan Socolovici și a fost adresat primarului general Nicușor Dan pe care îl acuză că refuză să le ceară angajaților din subordine să întocmească rapoarte de specialitate pentru proiectele PNL sau, după adoptare, nu le pune în aplicare.

„Chiar dacă dl primar lipsește din ședință, grupul PNL are următorul mesaj pentru dl primar. Alături de colegii mei din grup am solicitat de nenumărate ori ca angajații din subordinea primarului să întocmească rapoarte de specialitate pentru proiectele propuse de consilierii generali așa cum se stipulează prin Codul administrativ. Există astăzi câteva proiecte care așteaptă rapoarte de specilialitate din partea direcțiilor PNB

Considerăm că prin refuzul primarului de a întocmi aceste rapoarte se limitează nelegal drepturile consilierilor generali de a propune, dezbate și aproba hotărâri pentru bucureșteni. Tragem un semnal de alarmă, consilierii PNL nu vor vota ordinea de zi a CGMB până când toate proiectele propuse nu vor avea raporte de specialitate pentru a fi introduse în ședințele CGMB. În plus, există hotărâri adoptate și nu sunt puse în aplicare”, a afirmat consilierul PNL Răzvan Socolovici înainte de votul negativ dat de liberali.

La solicitarea G4Media, PNL a transmis ca exemple de proiecte de hotărâri ce nu au raport de specialitate de la direcții, și din acest motiv nu au intrat în ședințele CGMB:

– proiectul privind accesibilizarea în cartierul Greenfield (transmiterea cu titlu permanent a drumul de 300 m prin pădure)
– proiectul privind demararea procedurilor pe OUG 109/ 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, care are ca scop profesionalizarea conducerii companiilor (organizarea de selecții pentru șefii de companii de stat)
Alte 2 exemple de hotărâri care au fost aprobate de CGMB și nu sunt puse în aplicare de primarul general, sunt, conform PNL:
– HCGMB 108/2021 privind transparentizarea autorizațiilor de construire emise de PMB
– HCGMB 214/2022 – proiect pilot privind vignetele pentru utilaje auto mai mari de 5 tone

În realitate, boicotul PNL are legătură cu relația dintre liberali, USR și Nicușor Dan, dar și cu deciziile pe care liberalii trebuie să le ia în curând pentru a hotărî dacă îl mai susțin sau nu pentru încă un mandat pe Nicușor Dan la viitoarele alegeri din toamna anului 2024, potrivit informațiilor G4Media.

Nemulțumirea față de USR și Nicușor Dan ar fi, neoficial, că partidul condus la București de Vlad Voiculescu refuză să propună un viceprimar după demisia lui Horia Tomescu în scandalul de la Administrația spitalelor, și condiționează ocuparea poziției secunde în PMB de preluarea unor atribuții de la PNL, pe teme atractive pe care liberalii au reușit să se impună, STB și Compania de Parking București.

Pe de altă parte, surse din USR susțin că ”unul dintre obiectivele asumate este inchiderea Companiilor Municipale – găurile negre ale Gabrielei Firea. La începutul mandatului, USR a preluat 14 companii, PNL a preluat 11 companii. În afară de 4 companii, toate ar fi trebuit închise. USR și-a făcut treaba: a închis 11 companii. PNL a închis doar 4 companii, parte din restul sunt companiilor s-au umplut de oameni de partid, după rețeta bine-cunoscută la PSD-PNL. Nici noi, nici primarul nu vom accepta asta la nesfârșit”.

Totodată, surse liberale mai afirmă despre USR că pare că „este pregătit de opoziție”.

Surse USR răspund însă că partidul își dorește numirea unui nou viceprimar, post vacant din septembrie 2023, chiar dacă nu a avansat vreo propunere.

Dincolo de acest conflict, PNL ar putea decide, în această săptămână, la un Biroul Permanent ce se va ține la Sinaia, să își impună un alt lider interimar al PNL București, pe ministrul Energiei Sebastian Burduja, a cărui opoziție față de USR este cunoscută de la Sectorul 1, împotriva primarului Clotilde Armand, iar viitoare agendă a acestuia va fi anti-USR și anti-Nicușor Dan.

O nouă ședință a CGMB ar putea fi convocată de primarul general Nicușor Dan în curând, însă PNL a avertizat că va continua boicotul dacă nu vor fi înscrise proiectele lor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Incep sa-i dea la gioale cat de mult se poate, dar noi nu suntem prosti si vedem asta!

  2. Comuniștii galbeni sunt pe alocuri mai dăunători, in sensul că provoacă daune economice, climatice, de mediu etc comunităților pe care le păcălesc să-i voteze, mai dăunători ziceam, decât comuniștii roșii.
    Comuniștii roșii, pe alocuri se mai găsește câte unul care pe langa 💰 mai iubește și oamenii, dar comuniștii galbeni iubesc doar 💰.

  3. Wow. Se pare că_consilierii îl citesc și aprobă (poate chiar îl plătesc) pe Andrei Caramitru și ideile lui . Dușman al lui ND și susținător al demolărilor/construcțiilor. Cu argumente penibile, dar ce nu face AC pentru susținerea start-up-urilor pe care le finanțează cu firma dlui. Succes ND. Se vede deruta.

  4. Monica Lovinescu sau Virgil Ierunca probabil ar citi în refuzul redenumirii căilor rutiere mesajul puterii cum că, în România, rolul intelectualului public s-a terminat la mitingul gazat al Diasporei din 10 august 2018.

  5. Relația încordată a PNL este cu democrația. Ei sunt mai apropiați de comuniști .