G4Media.ro

Planul Kremlinului de care se teme atat de mult Ucraina: O ofensivă…

Sursa foto: Wikipedia / OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine

Planul Kremlinului de care se teme atat de mult Ucraina: O ofensivă aeriană și de artilerie grea 

Serviciile de informații de la Kiev și Washington bănuiesc că această concentrare a trupelor ruseşti la graniță este preludiul unei invazii, scrie publicația spaniolă La Razon, citată de Rador.

Influența lui Putin în fosta sferă sovietică se adâncește în estul Ucrainei. Kievul și aliații săi monitorizează îndeaproape mișcările lui Vladimir Putin la granița de est a Ucrainei, un nou focar de tensiune între forțele ruse și armata ucraineană la granița de est a țării. Potrivit guvernului ucrainean,

Moscova a comasat peste 115.000 de soldați, mulți dintre ei în apropierea regiunii Donbas, controlată parțial de separatiștii conduși de ruși și epicentrul, alături de Crimeea, al unui conflict activ și nerezolvat de șapte ani.

Serviciile de informații din Ucraina și Statele Unite se tem că această amplă desfășurare este preludiul unei invazii. Ambele sunt de acord că amenințarea cu o agresiune din partea Rusiei este reală și lucrează la ipoteza unui atac în ianuarie sau februarie 2022 care ar începe în estul Ucrainei.

La Kiev și Washington se ia în considerare posibilitatea ca Rusia să atace militar estul țării pentru a prelua o parte a teritoriului sau a destabiliza țara suficient pentru a provoca o schimbare de guvern.

Scopul Moscovei ar fi un guvern mai înclinat să coopereze cu Rusia. Kyrylo Budanov, șeful informațiilor militare ucrainene, a subliniat săptămâna aceasta posibilul plan al Kremlinului: lovituri aeriene și de artilerie, precum și utilizarea armelor blindate în legătură cu operațiunile de aterizare în estul țării; precum şi organizarea unor debarcări în porturile Odesa şi Mariupol.

Acest scenariu i-ar putea oferi Rusiei un coridor terestru spre Crimeea. Prin acesta, Kremlinul ar putea extinde teritoriul dincolo de republicile autoproclamate din Donbas, asigurând alimentarea cu apă din râul Nipru până în Crimeea și izolând Ucraina de Marea Azov și Marea Neagră. Budanov susține că, dacă Kremlinul decide să atace, atacul ar fi mult mai puternic decât invazia din 2014.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, continuă să parieze pe ajutorul internațional și diplomatic pentru a determina Moscova să dea înapoi și a face dintr-un război un preț prea mare pentru Putin.

Kievul lucrează prin ajutor militar suplimentar și prin presiuni diplomatice și economice sporite, inclusiv prin mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și prin confiscarea și blocarea conturilor bancare rusești. Oficialii americani au purtat discuţii cu aliaţii europeni cu privire la elaborarea unui nou pachet de sancţiuni care ar intra în vigoare dacă Rusia ar invada Ucraina.

Luna aceasta, Ucraina a acceptat încă un transport de ajutor american: 80 de tone de muniţie. De asemenea, are în vedere trimiterea de rachete Stinger și elicoptere Mi-17, un dispozitiv rusesc cumpărat de Statele Unite pentru forțele afgane.

În următoarele zile este așteptată debarcarea SUA la Odesa, unde sunt transportate două ambarcațiuni de patrulare din clasa Island pentru flora ucraineană. Acestea sunt unități mici folosite de Garda de Coastă a Statelor Unite şi, în 2019, au fost livrate primele două nave de acest tip.

De asemenea, se așteaptă ca SUA să livreze anul viitor prima dintre cele 16 nave armate de mare viteză Mark VI, șase dintre ele fiind gratuite ca parte a unui program de ajutor militar al SUA. Ceea ce îngrijorează Washingtonul acum este faptul că transportul de echipament militar ar putea fi văzut de Moscova ca o escaladare.

Vladimir Putin încorporează din ce în ce mai multe elemente în războiul pentru Ucraina. Furnizarea de gaze, mobilizarea migranților pentru a destabiliza Europa și transferul de mai multe arme la graniță îi țin pe aliații Kievului în suspans.

Tensiunea de bază în timpul iernii este energia, Rusia fiind acuzată că a orchestrat o criză a prețurilor energiei în Europa în ultimele luni prin reținerea aprovizionării prin mai multe conducte, în timp ce așteaptă undă verde de reglementare pentru controversata conductă Nord Stream 2, care își va trimite livrările de gaz către Europa, ocolind Ucraina.

Provocările din ambele părți ale graniței sunt comentate în mod regulat. Încălcările încetării focului, în vigoare din 2015, sunt constante într-o zonă care nu a cunoscut pacea de șapte ani. Până la 14.000 de oameni au murit de la începutul conflictului. Într-o regiune de mare tensiune, orice acțiune a uneia dintre cele două părți poate fi o declarație de război.

Sursa La Razon/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Înainte de loviturile aeriene și de cele de artilerie sunt efectuate sabotajele. Cred că Moscova are deja o armată răspândită în teritoriu.

  2. Ucraina a avut o condecere pro rusa aleasa in mod democratic si care a fost inlaturata dupa o interventie externa.
    Va incerca Rusia sa recupereze terenul pierdut? A devenit intre timp Ucraina un camp de lupta dintre Occident si Rusia?

  3. „…asigurând alimentarea cu apă din râul Nipru până în Crimeea și izolând Ucraina de Marea Azov și Marea Neagră. ” –Nu stiu daca multi inteleg partea cu „izolarea Ucrainei de M. Neagra” si faptul ca, daca se va intampla, ne vom invecina direct cu Rusia. Doar priviti harta si va veti da seama. 🙂

  4. Încetați, băi, cu propaganda asta! V-ați pierdut mințile!? Câțiva schizofrenici agresivi din Washington DC salivează la un război cu Rusia, care ar distruge Ucraina, Polonia, România, și ar trage întreaga Europă continentală cu două sute de ani în urmă, în ruină și sărăcie; și mizeriile astea umplu presa, care nici măcar nu sunt poziția oficială US. Băi, loazelor, pentru secăturile care avansează agenda asta, Europa nu merită să existe, în mințile lor înfierbântate europenii sunt buni numai la antisemitism, comunism și totalitarism, nici o pagubă dacă pier, poate chiar foarte bine… Băi, dacă vreți să vă sinucideți, faceți-o cu funie, nu trageți și viitorul copiiilor noștri după voi!

    • Foarte adevaratUcraina in sus,Ucraina in jos,noi suntem vai steaua noastra,si nu mai putem de Ucraina

  5. Am vazut ajutorul occidentului in razboiul din 2008 dintre Rusia si Georgia….in 24 de ore Rusia a terminat cu armata georgiana inarmata si pregatita de occident…in cazul Ucrainei ,Rusia are nevoie de 3 zile pentru a ajunge la Kiev….