G4Media.ro

Pisici de război: Ucraina își înrolează prietenele feline în lupta împotriva Rusiei

sursa foto: captura video Politico

Pisici de război: Ucraina își înrolează prietenele feline în lupta împotriva Rusiei

Războaiele sunt purtate de soldați cu gloanțe, obuze și rachete, dar și cu idei și propagandă – ceea ce explică de ce pisicile au devenit ultimul front de luptă în Ucraina, relatează Politico. Rețelele de socializare din Ucraina sunt pline de postări cu feline, arătând cum acestea îi ajută pe soldați ca animale de sprijin emoțional, atrag donații pentru armată cu drăgălășenia lor pufoasă și, de asemenea, luptă împotriva invadatorilor – în acest caz, șoarecii.

Rusia răspunde cu postări prin care își umanizează soldații invadatori – adesea folosiți în atacurile „tunurilor de carne” împotriva pozițiilor ucrainene și acuzați de atrocități împotriva civililor – arătându-i în compania  propriile pisici.

Pisicile ajung de obicei la locațiile armatei ucrainene din satele sau orașele din apropiere, distruse de război. Abandonate de stăpânii lor, animalele de companie caută protecție umană împotriva bombardamentelor constante, a atacurilor cu drone și a câmpurilor de mine.

„Când această mică creatură speriată vine la tine, căutând protecție, cum ai putea spune nu? Noi suntem puternici, așa că protejăm ființele mai slabe, care au ajuns în aceleași circumstanțe îngrozitoare ca și noi, doar pentru că rușii au apărut pe pământul nostru”, a explicat Oleksandr Yabchanka, medic de luptă al armatei ucrainene.

Pisicile și alte animale le aduc alinare soldaților ucraineni. „Unii le adoptă și le iau acasă, alții preferă să le păstreze în tranșee și chiar le transmit altor unități în timpul rotației”, a declarat Oleksandr Ștupun, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Felinele adoptate duc, de asemenea, propriile bătălii împotriva șoarecilor care infestează tranșeele și mestecă cablurile de comunicații prin satelit Starlink și cablurile mașinilor, distrug proviziile de hrană și echipamentul militar și chiar ciupesc degetele soldaților care dorm. „Dacă pisicile trăiesc în tranșeele noastre, șoarecii vor sta întotdeauna la distanță”, a declarat Yabchanka.

Comandantul forțelor terestre ale armatei ucrainene, Oleksandr Syrsky, este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai eficienți lideri de luptă din țară; este mai puțin faimos pentru că are un omonim felin cu o reputație letală. Roman Sinicyn, un ofițer al armatei ucrainene și umanul lui Syrsky the Cat, susține că numele a fost o coincidență. „A primit acest nume pentru că îi place brânza [syr în ucraineană]. Bineînțeles, o pisică cu același nume ca generalul nostru a devenit deja o glumă militară”, a declarat Sinicyn.

Chiar și generalului Syrsky i s-a părut amuzant… spre ușurarea infinită a lui Sinicyn. Ofițerul l-a întâlnit pe motanul Syrsky în timpul unei misiuni de luptă într-un sat de pe linia frontului, unde, timp de o lună, soldații au locuit într-o casă abandonată și infestată de șoareci. „Majoritatea localnicilor au fost evacuați, așa că pisicile i-au înlocuit. L-am prins pe Syrsky și l-am convins cu mâncare să rămână cu noi. Ne-a ajutat să rezolvăm problema șoarecilor”, a spus Sinicyn. „Șoarecii trec peste tine în timp ce dormi, îți intră în lucruri. Mestecă totul. A trebuit să aruncăm două cutii din rațiile pe care le aveam împachetate din cauza șoarecilor”, a explicat Sinicyn.

Odată ce Syrsky a fost instalat, soldații ascultau patrulările sale nocturne împotriva rozătoarelor. „L-am luat acasă când am părăsit acea poziție. Acum locuiește cu familia mea la Kiev, dar continuă să ajute armata. Ne-am folosit de popularitatea lui pe rețelele de socializare pentru a strânge 147.000 de euro pentru complexele UAV Mini Shark pentru reglarea artileriei”, a declarat Sinicyn.

Oleksandr Liashuk, din regiunea Odesa, în sud-vestul Ucrainei, i-a dat o toartă lui Shaybyk – unul dintre cei patru pisoi vagabonzi care trăiesc cu unitatea sa pe frontul de sud în 2022.

„Shaybyk avea cea mai mare carismă. Se făcea frig, așa că l-am luat cu mine într-o noapte în sacul meu de dormit. Și atunci m-am îndrăgostit de acea pisică”, a declarat Liashuk, în vârstă de 26 de ani. „Nu este doar cel mai bun prieten al meu, ci și fiul meu”. De atunci, Shaybyk a trecut la diferite poziții cu Liashuk, perechea devenind o senzație virală pentru videoclipurile lor comune de patrulare.

Liashuk își descrie pisica drept un vânător perfect. „Odată eram la poziția din pădure și a prins 11 șoareci într-o singură zi. Uneori [el] aduce șoareci în sacul meu de dormit”, s-a lăudat el. În ciuda legăturii lor, Shaybyk rămâne o pisică liberă, dar s-a întors întotdeauna la Liashuk. În iunie, a dispărut timp de 18 zile lungi, până când a fost găsit de soldații ucraineni la o poziție aflată la câțiva kilometri distanță, răcorindu-se cu felinele locale. „Avea nevoie doar de puțină dragoste. Eu o numesc vacanță”, a declarat Liashuk. Shaybyk și Liashuk colectează, de asemenea, donații pentru armata ucraineană, Shaybyk primind un premiu special în septembrie pentru că a ajutat la strângerea de bani pentru a cumpăra șapte mașini și alte provizii.

Yabchanka spune că nu a fost niciodată o persoană cu pisici. Acest lucru s-a schimbat în urmă cu doi ani, în ziua în care a întâlnit-o pe Karolina – o rătăcitoare obraznică care a apărut la poziția unității sale din satul Serebrianka, regiunea Donețk. „Într-o zi, Karolina a sărit pe locul nostru de dormit, chiar dacă nu avea voie să o facă. Am început să o înjurăm. Ca răspuns, ea a început să nască. Așa ne-am ales cu o familie de șase pisici”, a declarat Yabchanka.

În timpul unei rotații, Karolina și pisicuțele ei s-au mutat cu unitatea lui Yabchanka până când au crescut suficient de mari pentru a fi adoptate. „Le-am găsit rapid casele lor. Dar Karolina și pisoiul ei alb Honor au rămas cu mine. Le-am dus la Lviv, orașul meu natal. Mama mea a fost atât de fericită că a primit două pisici de linia întâi”, a râs Yabchanka.  Un an mai târziu, un cățeluș, Shabrys, pe care Yabchanka l-a luat de lângă Kupiansk, în regiunea Kharkiv, s-a alăturat bandei de pisici din Lviv. „Acum nu ne mai plictisim niciodată acasă”, a spus el, arătând videoclipuri cu lupte între câini și pisici. „Nu poți abandona bietele creaturi care te-au ales ca ultimă speranță”.

Spre deosebire de câinii vagabonzi din prima linie, Herald, cunoscut sub numele de Herych, este un pisic aristocrat. De îndată ce Rusia a invadat Rusia, Herych, un Scottish Fold, s-a alăturat lui Kyrylo Liukov, coordonator militar pentru Fundația de caritate Serhiy Prytula, care livrează provizii unităților de pe front. Herych, care locuiește cu Liukov în Kramatorsk, un oraș din regiunea Donețk, a călătorit pe front de peste 20 de ori. „De fiecare dată a fost vedeta unui spectacol, cu atât de mulți luptători care alergau la noi pentru a-l mângâia și a face o fotografie cu el”, a spus Liukov. „Herych a fost răbdător – deși puțin șocat”.

Spre deosebire de alte animale de pe linia frontului, Herych rămâne calm în timpul bombardamentelor rusești. „Cel mult își întoarce capul spre sunet și atât”, a spus Liukov. La fel ca Syrsky, Herych își folosește popularitatea online pentru a ajuta armata ucraineană, fiind în fruntea unei campanii care a strâns câteva milioane de grivne (un milion de grivne reprezintă aproximativ 25.000 de euro) pentru a cumpăra mașini pentru armată.

Propaganda rusă a sărit pe povestea „pisicilor mobilizatoare” din Ucraina, acesta fiind interpretat ca semn al disperării sale.

Între timp, mass-media regionale au publicat zeci de povești similare despre pisicile de pe partea rusă a liniei de front, probabil pentru a umaniza armata în urma rapoartelor independente în curs de desfășurare despre crimele de război rusești de la Bucha și din alte locuri din Ucraina. La sfârșitul anului trecut, departamentul regional al Ministerului pentru Situații de Urgență din regiunea Oryol din vestul Rusiei, la aproximativ 300 km de granița cu Ucraina, a raportat că a trimis o pisică pe nume Marusya pe front pentru a ajuta la combaterea șoarecilor. „Ea va ajuta la ridicarea moralului soldaților și le va proteja somnul, va apăra rezervele de hrană”, a declarat ministerul într-o declarație. „Suntem siguri că Marusya se va descurca bine și se va întoarce curând acasă!”.

Cu toate acestea, poveștile rusești au tendința de a prezenta pisici preluate de soldații ruși după ce ar fi fost abandonate de proprietarii lor ucraineni. „Este greu de imaginat viața fără el”, a scris postul local VN.ru, cu sediul în Novosibirsk, în Siberia, despre o pisică neagră poreclită Copter. „Împreună cu soldații discută planuri tactice, ia mostre de mâncare și stă de pază”.

Tabloidul moscovit Moskovsky Komsomolets a publicat o poveste despre o pisică pe nume Bullet care l-a protejat pe comandantul unei unități de puști motorizate, urcându-se pe capul acestuia pentru a-l avertiza de mine și de focul inamic.  Un alt organ de presă din Samara a publicat un videoclip cu un soldat care mângâie o pisică descrisă ca fiind „terapeutul” unității. „Toarcerea lor are un efect liniștitor și te face să te simți ca acasă”, a spus soldatul.

În urma anexării Crimeei în 2014 și a construirii unui pod peste strâmtoarea Kerch, care separă peninsula de partea continentală a Rusiei, o pisică roșcată și albă numită Mostik – „Micul pod” în rusă – a câștigat faima la nivel național ca mascotă a podului. I s-a creat chiar și un cont de Instagram, dând un aspect drăgălaș la ceea ce Occidentul a condamnat ca fiind o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează