
Piețele financiare au reacționat pozitiv la măsurile dure anunțate de premierul Bolojan pentru a scădea deficitul bugetar: leul s-a apreciat, dobânzile la împrumuturile luate de guvern au scăzut
Leul și obligațiunile guvernamentale românești au înregistrat marți creșteri semnificative, după ce Guvernul a prezentat un proiect de măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar, transmite Bloomberg. E vorba despre o reacție pozitivă a piețelor financiare, de care guvernul depinde pentru a se împrumuta în fiecare lună ca să plătească cheltuielile curente.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Pachetul prezentat de Ilie Bolojan prevede câteva tăieri de cheltuieli, dar mai ales majorări de taxe (TVA, impozitul pe dividende, accize), cu scopul de a reduce deficitul bugetar record produs de guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu.
Leul s-a apreciat cu până la 0,2% față de euro, având o performanță mai bună decât celelalte monede din Europa Centrală și de Est, potrivit Bloomberg.
În paralel, obligațiunile guvernamentale românești — adică împrumuturile emise de stat către investitori, care primesc în schimb o dobândă — au cunoscut o creștere de preț. În special, randamentul (dobânda) obligațiunilor pe 10 ani a scăzut considerabil, marcând cel mai abrupt declin din ultimele aproape două luni.
O scădere a randamentului indică faptul că investitorii au mai multă încredere în capacitatea statului român de a-și plăti datoriile și, astfel, cer mai puțină dobândă pentru a-i împrumuta bani.
Obligațiunile României denominate în dolari americani au fost, de asemenea, printre cele mai performante din rândul piețelor emergente.
Obligațiunile sunt instrumente prin care guvernele sau companiile se împrumută de pe piață. Practic, statul emite un „bilet” pe care scrie: „împrumută-mă acum și îți dau înapoi suma, plus dobândă, peste X ani.” Cu cât riscul ca statul să nu-și respecte promisiunea e mai mare, cu atât dobânda cerută de investitori e mai mare.
Aprecierea obligațiunilor (adică creșterea cererii pentru ele) este un semn de încredere sporită din partea piețelor.
Nu toate efectele au fost pozitive. Indicele Bursei de Valori București a fost printre cei mai afectați din regiune. Motivul: unele dintre măsurile fiscale anunțate ar putea reduce profiturile companiilor listate, ceea ce a determinat investitorii să-și vândă acțiunile.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.