G4Media.ro

Pierderea animalelor de companie și doliul: „Lumea mea s-a prăbușit”/ Numărul tot…

Photo 6338173 © A Sab | Dreamstime.com

Pierderea animalelor de companie și doliul: „Lumea mea s-a prăbușit”/ Numărul tot mai mare de oameni care caută sprijin după moartea animalelor lor

Din ce în ce mai mulți oameni caută sprijin în urma pierderii animalelor lor de companie – dar psihologii spun că proprietarii se simt adesea stânjeniți atunci când vorbesc despre impactul emoțional, ceea ce face dificilă procesarea durerii lor scrie Sky News.

Când Patricia Noble a trebuit să ia decizia de a pune capăt vieții câinelui ei la doar câteva ore după ce acesta s-a îmbolnăvit, durerea a fost aproape insuportabilă.

„Când a murit tatăl meu, m-am întristat pentru el, dar nu era în mod regulat în viața mea”, spune ea. „Dougie se simțea ca un câine de sprijin… parcă lumea mea s-ar fi prăbușit”.

Dougie, un teckel în miniatură în vârstă de 10 ani, l-a capturat în timp ce se plimba lângă casa lor din Aberdeenshire, în ziua de Anul Nou 2020. „Era paralizat – în viață și alerga un minut, până la sfârșitul zilei nu era acolo. .”

Micul câine a fost o sursă de mângâiere pentru Patricia, care s-a luptat cu depresia de-a lungul vieții. După moartea lui, ea s-a trezit într-un „loc întunecat, gândindu-se, merită? Aș fi mers pe această linie?” reflectă ea. „Cine ştie?”

Căutând ajutor, ea a dat peste un serviciu de asistență pentru pierderea animalelor de companie. Prea emoționată pentru a vorbi la telefon, ea a luat legătura și în curând a făcut schimb de e-mailuri regulate cu același voluntar la serviciul condus de Blue Cross, o organizație caritabilă pentru protecția animalelor, timp de nouă luni. „Mi-a dat sentimentul că nu sunt singurul din lume care suferă asta”, spune ea. „Am simțit că mi se dă viața înapoi”.

După aproape patru ani, Patricia este acum capabilă să vorbească cu un zâmbet, cu ochii sclipind, în timp ce își amintește de Dougie, amintindu-și că era „complet de neantrenat”, dar „o adevărată iubită”.

„Băiete, oare îi plăcea să latre – la postări, vizitatori, pentru bunătăți, mai ales dacă era ignorat. Dar era foarte iubitor. Dacă mă simțeam jos, îmi sar de picioarele, un semnal pentru a spune: „Ridică-mă. – ai nevoie de o îmbrățișare!”

Întotdeauna îi va fi dor de el. Recunoscătoare pentru ajutorul primit, tânăra de 58 de ani este acum unul dintre cei 300 de voluntari cu serviciul Blue Cross de asistență pentru pierderea animalelor de companie, care oferă „o ureche care ascultă”, arătând în direcția consilierii sau a altor servicii dacă este nevoie.

În ultimii 10 ani, numărul persoanelor care intra în contact aproape s-a triplat, de la 6.240 în 2013 la 17.367 în 2022. Cifrele de până acum pentru 2023 sunt în prezent cu 22% mai mari decât anul trecut, în timp ce un grup privat de Facebook creat de către caritate în 2022, unul dintre multele astfel de grupuri de sprijin de pe site, are acum peste 16.000 de membri.

Dar este un fel de durere pe care societatea nu o înțelege întotdeauna. Potrivit psihologilor, proprietarii de animale de companie se pot simți jenați când vorbesc despre impactul emoțional pe care moartea unui animal l-a avut asupra lor, ceea ce face dificilă procesarea durerii lor.

„Înțelegerea oamenilor în ultimii 10 ani a crescut, dar durerea lipsită de drepturi – acolo unde alți oameni nu înțeleg – este încă ceva ce vedem foarte mult”, spune Diane James, șefa serviciilor de asistență pentru decesul animalelor de companie la Blue Cross.

Dr. Katie Lawlor, un psiholog în pierderea animalelor de companie cu sediul în San Francisco, California, se pregătește să devină psiholog clinician înainte de a realiza că există foarte puține rețele de sprijin pentru cei care suferă din cauza pierderii unui animal de companie. După ce s-a mutat pe teren și și-a creat ulterior un cont Instagram în martie 2020, acum are aproape 75.000 de urmăritori.

„Pentru cei care nu au animale sau nu au această legătură, ei spun „oh, este doar un câine, du-te și ia altul”, spune ea. „Dar nu i-ai spune niciodată nu a avut grijă și-a pierdut un părinte, „oh, doar du-te și ia un proaspăt tată”. Pentru unii dintre noi, acea legătură este la fel de bogată și la fel de profundă.”

Pentru Patricia, voluntariatul a ajutat-o ​​să treacă prin „tunelul întunecat al pierderii animalelor de companie”. În cei doi ani și jumătate de când a început, a fost acolo pentru aproape 500 de conversații la telefon sau pe webchat.

„Aproape că se simte ca o chemare acum. Înseamnă mult pentru oameni să știe că înțelegem. Doare. Și fiecare experiență de durere este valabilă.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. S-a mai scris în comentarii, dar pe bune acum…
    De ce copiați articole din alte limbi dacă nu le știți traduce? Pe bune, unele enunțuri nu au niciun sens.

  2. Scrisă cu ajutorul A.I 😉

    • @Joe – Esti in eroare! AI clar nu face asemenea greseli. Alo, g4media, faceti ceva cu traducerile astea! Am inteles, nu sunt oameni, le bagati in google translate si le dati drumul, dar macar sa vina cineva pe urma sa le ia la puricat ca nu e asa de greu.

  3. @Kafka. ba sunt oameni, dar sunt platiti ca naiba si atunci isi baga pici oare le. normal, as zice. asa e in media mai nou si nu numai in romanica. cam de cand banii s-au mutat pe tiktok.