G4Media.ro

Pesticidele din mâncarea românească: Zeci de mii de echipamente de aplicare a…

Sursa foto: Pexels

Pesticidele din mâncarea românească: Zeci de mii de echipamente de aplicare a chimicalelor sunt folosite în ferme fără să fie verificate și inspectate de autorități – raport UE

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) nu a instituit un sistem de testare a echipamentelor de aplicare a pesticidelor (EAP), arată un audit al UE în România citat de publicația Lantul Alimentar. Rezultatul? La momentul auditului, în octombrie 2019, niciun astfel de echipament nu fusese testat și certificat, însă aceste echipamente sunt folosite în continuare, ceea ce contravine articolului 8, alineatul (2), din Directiva europeană SUD, care prevede ca, dupa 26 noiembrie 2016, „numai acele echipamente de aplicare a pesticidelor care au trecut cu succes de inspecție pot fi utilizate în scop profesional”.

”Lipsa punerii în aplicare a unui sistem pentru testarea EAP da naștere unor riscuri pentru oameni, animale și mediu, prin utilizarea unor EAP necertificate și prin lipsa informării operatorilor care folosesc EAP portabile și de spate cu privire la riscurile specifice legate de utilizarea acestor echipamente”, se arată în raportul realizat de Uniunea Europeană.

Aceasta este concluzia raportului întocmit de echipa de audit, care a venit în România ca să vadă cât de sustenabil gestionează autoritățile și fermierii produsele de protecția plantelor.

ANF a precizat că întârzierea semnificativă în instituirea sistemului de testare și certificare a fost cauzată de costurile de achiziționare a echipamentelor de testare necesare. Comisia a evidențiat pentru prima data preocupările sale în acest sens într-o scrisoare adresată României în octombrie 2017, când Ministerul Agriculturii era condus de Petre Daea.

Autoritatea Națională Fitosanitară a explicat ca a avut în vedere externalizarea testarii echipamentelor de aplicare a pesticidelor, deoarece acest lucru este permis de directivă și se întâmplă deja în alte state membre, însă a fost luată decizia politică de a nu externaliza aceste activități către operatori privați.

Foto: Pexels.com

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Fiți patrioți, cumpărați produse românești cu pesticide și dezinfectanți Hexifarma, nu credeți minciunile agenturilor care vor să ne ia țara !

    • Sau fiti vegani si ecologisti de apartament si cumparati etichete de fite, la preturi de 2-3 ori mai mari. Alea sunt noul adevar, stie toata lumea! CU cat is aduse de la ditante mai mari, cu atat is mai bio si au „proprietati” mai speciale.

    • Plantă sau carne, țăranul român folosește toată chimia pe care nu a învățat-o la școală, pentru că nu există control. Doar naivii nu cunosc realitatea.
      Nu că ar fi vesticii neapărat mai morali, dar acolo există verificări, instituții funcționale

    • @provest poti sa incerci si pe alea de la turci, si acolo e industrie legumicola reglementata ca la noi

  2. Statul român există doar să fure. Toate gunoaiele ajung în conducerea instituţiilor statului.

  3. Știți de la ce a facut Daddy Parodontoză? De la roșia consumată „la botul calului” in fața camerelor de filmat, că fusese tratată cu acid de baterie ca să se coacă forțat…

  4. de departe cea mai mare problema la noi e faptul ca nu ai idee ce bagi in tine. nu se stie daca legumele au fost tratate corespunzator sau nu. nu se stie carnea cate antibiotice si cate injectii cu sare are ca sa fie mai grea la cantar.

    in plus, noi importam masiv din turcia. carrefour si alte supermarketuri cred ca au 90% legume din turcia. turcia care nu are voie sa exporte in vestul ue pentru ca trateaza cu pesticide peste limita admisa sau cu tipuri interzise in ue, la noi aproape au toata piata. mirositi si voi lamaile din turcia, apoi pe cele din spania sau grecia.

    • Cand vad produse din turcia nu cumpar, acum sper sa scrie corect pe eticheta. Nici cu cele din spania nu mi-e rusine, cel putin la gust nu sunt bune se vede ca au fost revoltate prea devreme.

    • Ai perfecta dreptate. Eu vreau doar sa vin cu o completare: a nu se uita ca producatorii autohtoni de legume NU consuma din marfa scoasa la vanzare. Au parcela separata unde cultiva legumele strict pentru consumul personal. Sa fie oare din cauza ca stiu cat de nocive pot fi legumele tratate in exces?
      Deci cum ramane cu increderea in producatorii autohtoni? cum pot eu sa cumpar marfa de la cineva care evita sa consume ceea ce vinde?

    • @Geo. asa e. Multinationalele sunt de vina. ele ne otravesc intentionat. Dar tu, geo, care esti un roman verde si probababil faci parte dintr-o asociatie care aperi interesele romanilor, cate legume ai dus la analiza ca sa vedem cate depasesc nivelul maxim admis de pesticide si alte cacaturi? Din cate stiu eu, acum cativa ani era un raport publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii de la noi care mentiona ca tocmai legumele romanesti erau cele mai toxice si ca folosim ba chiar substante interzise (stiti voi, substanta aia de se dadea pe rosii ca sa grabeasca coacerea si care se aducea ilicit de prin Bulgaria). Viile de cate ori se stropesc prin fermele viticole din Vrancea? De 5-7 ori? Iar normele prevad ca de maxim 3 ori.

  5. Nu va faceti griji, statul da 2 bani pe sanatatea romanilor. Cam atat…

    • Este o situatie inacceptabila, scandaloasa de-a dreptul: atitia functionari dedicati sa fie lipsiti de o binemeritata spaga. Intolerabil intr-adevar!

  6. „ANF a precizat că întârzierea semnificativă în instituirea sistemului de testare și certificare a fost cauzată de costurile de achiziționare a echipamentelor de testare necesare. Comisia a evidențiat pentru prima data preocupările sale în acest sens într-o scrisoare adresată României în octombrie 2017, când Ministerul Agriculturii era condus de Petre Daea.”

    Iar dl Dragnea si ceata de patrihoti din PSD se ratoiau la produsele toxice aduse de la straini, fara sa spuna un cuvintel depsre PROBLEMELE si mai grave ale produselor romanesti, despre care NIMENI NU STIE NIMIC!!!
    De ce abia AZI aflam despre acea Scrisoare a Comisiei europene din Octombrie 2017?!

    In plus, daca in UE exista Reguli de utilizare a pesticidelor, in Turcia e libertate si dezmat total in timp ce piata romaneasca e PLINA de legume si fruncte din Turcia, ia uite:
    „Între 56 şi 139 de pesticide au fost descoperite în ardeii, castraveţii şi tomatele turceşti analizate de organizaţia Greenpeace. Conform unui raport recent al organizaţiei, tot mai multe legume provenite din Turcia se dovedesc a fi pline de toxine.
    Rezultatele analizelor Greenpeace dedicate ţărilor din bazinul legumicol al Mării Mediterane au venit după studii desfăşurate în lunile august, octombrie şi noiembrie. În cadrul cercetării, au fost studiate 20 de soiuri de tomate, ardei şi castraveţi, pentru fiecare soi fiind alese câte zece produse din supermarket şi zece din pieţe. Cercetătorii au analizat legumele pentru a depista pesticidele folosite şi pentru a evalua impactul acestora asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului înconjurător. În tomatele, ardeii şi castraveţii analizate în august au fost găsite 56 de pesticide. În legumele produse în extrasezon (octombrie-noiembrie) a fost găsit un număr şi mai mare: în octombrie, 96 de pesticide, iar în noiembrie, 139.
    În 15,6% din produsele analizate s-au găsit pesticide interzise, amintind aici carbendazimul. În ţările membre UE, acest pesticid este interzis încă din 2015. Începând cu 2018, acesta este interzis şi în Turcia, dar totuşi se foloseşte ilegal. A fost dovedit că acest pesticid produce infertilitate consumatorilor, fiind responsabil şi de afecţiuni severe ale sistemelor nervos şi hormonal. De asemenea, carbendazimul poate accelera debutul tumorilor hepatice, având un efect toxic asupra şi asupra fătului.”
    http://presamil.ro/cat-de-toxice-sunt-legumele-turcesti/
    Dragnea tuna si fulgera la adresa produselor din UE, despre Turcia nici un cuvintel, niciodata!

    Dar, nici cele romanesti nu sunt mai breze:
    „RAPORT OFICIAL: Legumele şi fructele sunt pline de pesticide. Avertismentul ministrului Agriculturii VIDEO.
    Atenţie la ce cumpăraţi şi la ce mâncaţi! Legumele şi fructele sunt pline de pesticide.
    O arată chiar un Raport oficial, care în plin scandal al bebeluşilor infestaţi, ne arată că hrana de bază a celor mici poate fi periculoasă.
    Aproape jumătate dintre fructe au reziduuri de pesticide.
    La o treime din legumele şi aproximativ 50% din fructele autohtone s-au găsit urme de pesticide, potrivit unui Raport realizat anul trecut de specialiştii Laboratorului pentru controlul reziduurilor de pesticide.
    Din piersicile şi merele analizate anul trecut, 70%, respectiv 63%, aveau urme de substanţe folosite pentru tratarea plantelor şi conservarea fructelor în depozite.
    Citeşte şi Anunţ alarmant făcut de Ministrul Agriculturii: Fructele importate din Turcia sunt otrăvite
    „În momentul în care se determină limita de pesticide rămâne de verificat dacă se încadrează în limitele maxime admisibile. În momentul în care ne apropiem de limite apare pericolul. E clar că pentru a produce în cantităţi suficiente fără pesticide nu se poate produce. Sunt un rău necesar, ne place, nu ne place”, a declarat, la România TV, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
    Dintre legumele analizate, cele care prezintă procentul cel mai mare de reziduuri de pesticide sunt: pătrunjel 75%, salată 73%, ciuperci 55%, morcovi 43%, gogoşari 43%. Chiar dacă nivelul de substante nocive din astfel de alimente respectă normele legale, medicii spun că, dacă sunt consumate repetat, pot provoca probleme de sănătate.”

    • Pare fundamentat comentariul tău. Nu știu de ce l-ai politizat (” Dragnea, PSD, etc.). Ce s- a schimbat în perioada guvernului zero al ultra calificatului in agro Ciolos? Crezi că Orban și Oros au făcut mai mult decât Dragnea și Daea? Prostii. Noi , PSD, PNL,usr plus Nu știm și nici nu vrem sa facem agricultura ecologică. Nici măcar populația nu dă prea mare importanță ecologiei. Asta e adevărul. Restante la mentalitate . Tu și alții poți contribui la sensibilizarea conducătorilor. Succes!

    • Sunt sigur ca habar nu ai cum se produc fructele si legumele. E adevarat ca se stropesc cu pesticide pt ca altfel s-ar obtine un sfert din productie(bio) iar pretul fructelor ar fi de 4 ori mai mare. Sa te vad atunci cate fructe cumperi.
      Orice pesticid folost lasa reziduu. Daca se incadreaza in limite(pe care le-a impus UE) e ok.
      Luati de bun orice raport, alerta, avertizare a UE fara sa va ganditi ca noi suntem un pericol pentru ei(ma refer la domeniul agricol) si ca ar face orice sa nu mai producem. Sa luam tot de la ei si sa mergem sa muncimacolo. Si pt asta platesc Ong-uri, fac rapoarte etc. sa distruga si acest domeniu care inca mai „misca” sa zic asa. Si pentru cine nu stie, Ethrelul este folosit frecvent in vest. Fac ei oricum mai multe tratamente ca noi asa ca nu va mai dati voi atoatestiutori. Tare as vrea sa va vad cum produceti un fruct sau o leguma si sa si traiti din asta. Succes!!

  7. Oriunde privesti in Romania, vezi autoritati nesimtite, incapabile si corupte pe care le-am platit si le platim din banii munciti in trecut si in prezent de poporul inselat, dar si de cei care sunt acum copii, carora le raman pe cap datoriile. Si nimeni nu se trezeste, nimeni nu este pedepsit.
    Concret: cine trebuie sa descakceasca si sa sanctioneze vinovatii in cazul acestei autoritati neglijente care permite otravirea profuselor agricole?

  8. ca zici de mediu, de protectia copilului, de dsp, anaf, anf .. peste tot sunt incompetenti carora le e frica sa aplice lege, in cazul de fata (si mediu) rezultantd otravirea celor care le platesc salariile.

    nu ar fi mai bine sa sa angajam niste nemti in locul putorilor romanesti?

    rosiile de olanda, spania din supermarket-uri sunt mai gustoase si arata mai natural decat cele din turcia si respectiva tarisoara noastra romania.

    poate ar trebui fiecare producator sa fie supus unui test simplu, el si familia lui sa fie obligati sa manance cel putin 1kg de rosii (de exemplu) de fata cu autoritatile, direct din sera (binenteles spalate , ca nu suntem animale)

  9. Pe limbajul țăranului român

    Timp de zece ani (se spune că în zece ani se înlocuiesc cele mai multe din celulele corpului uman) timp de zece ani deci, țăranul român – dar și românul din tot locul (din țară sau din Diaspora) indiferent de loc (și mai nou: de timp), de la sat sau din oraș – înfulecă „tot ce mișcă pe piață” – din mall (din surse neverificate – și aici se încadrează și subsemnatul; nici unul nu scăpăm din această pan-toxicitate, atot-prezentă..

    Și după zece ani, mulți dintre noi, ne trezim spunând:
    „uh! mă doare în partea dreaptă…”
    „mă ține ceva, de nu pot să mă mișc – în partea stângă…”
    „mă dor încheieturile, de nu mai pot…” – „parcă am nămol în vene…”
    „doctore, da’ n-am fumat niciodată!.. de ce am palpitațiile astea??”
    Și lista continuă..

    Tot românul: consumator de carne, legume, cereale – sau mai bine zis aproape TOATĂ OMENIREA consumă zilnic – împreună cu alimentele de-zi-cu-zi și o cantitate de toxine cum ar fi glyphosate (unul dintre ele). Extrem de periculoase.

    „Turning Toxic”. Un singur video al DW; dar sunt zeci de materiale, pe această temă – Google, după „Bayer seeds toxic”:

    „The film traces the effects of the merger and investigates potential new health hazards emanating from glyphosate. Roundup, a herbicide containing glyphosate sold worldwide by Monsanto has long been suspected of causing cancer”

    https://www.dw.com/en/turning-toxic/av-50378976

  10. Salut !
    Rosii cu gust de rosii !
    Asa apare o reclama pe caserole , produse de o firma din Timis .
    Numai ca, voit sau nu, nu se spune nimic. despre faptul ca se produc in cultura hidroponica.
    Adica,planta este infipta ontr-un fel de brichet din coaja de nuca de cocos, care ,chipurile,in asigura
    naturalete ; in acest brichet este pus un injector , conectat la o distributie de chimicale, cu pompe,dozatoare, calculatoare.
    Parerea mea: aceste rosii, le putem incadra in categoria produselor chimizate 100%.
    Se vand in supermarket, dar, despre modul de producere, complet artificial , nu se face nici o
    referire, chipurile, legislatia nu impune !
    Producatorul, merita premiul „Prosteala pe fata” in grad de mare prostitor !
    Dar, si in Spania, am vizitat o ferma de legume, zona Murcia. In acel pamant, abia daca cresc ceva
    buruieni. Totul este chimizat, fertilizat, ierbicidat.

    • Exact, e părerea ta și e pură ignoranță. Plantele crescute hidroponic au nevoie de substanțe nutritive care nu se găsesc în coaja de cocos sau în apă, ci care se găsesc în sol. Încă de acum 50 de ani s-a aflat care sunt aceste substanțe, și în ce cantitate sunt consumate. Dacă citim puțină biochimie aflăm că plantele își iau din sol nutrienții sub formă de ioni, deci îngrășămintele organice trebuie descompuse de către bacterii și altele înainte să poată fi folosite de plante.

      Practic, la varianta hidroponică plantele primesc fix aceleași substanțe ca în grădină, cu diferența că la cele hidroponice dacă n-ai calculat bine, se usucă și nu mai apucă să producă nimic. Încă o chestie: la hidroponicese folosesc foarte puține pesticide sau chiar deloc, pentru că le lipsește solul care este un rezervor bogat de microorganisme utile sau dăunătoare. Fără sol, fără patogeni, fără pesticide. De-aia e bine să citești înainte să dai cu piatra, altfel te faci de râs.

      Încă ceva. Care aveți posibilitatea să vă cultivați propriile legume și fructe, alegeți soiuri vechi țărănești. Acestea sunt mai rezistente la boli, dăunători și excese climaterice, și veți avea nevoie de mai puține pesticide. Ca regulă generală, soiurile vechi sunt mai apropiate ca aspect de variantele sălbatice, de obicei mai mici, se păstrează fructele mai puțin timp, dar sunt mai aromate și mai rezistente. Găsiți pe google asociații chiar și în România care vând astfel de semințe.

  11. Ce naiba fac cei de la ANPC? Sa restituie dreaqu salariile primite pana acum daca permit astfel de produse pe piata.

  12. Ia sa cautati sa vedeti daca exista vreun laborator certificat de testare a alimentelor in Romania. Ma refer la mediul privat unde poti testa fara dubiul interventiei unor ”binevoitori” care sa ascunda adevarul. Veti constata cu stupoare ca desi exista o multime de certificati BIO si firme care certifica BIO, in Romania, ministerul agriculturii nu a fost de acord sa certifice nici o astfel de companie. Contactati toate firmele de certificare BIO aflate in Romania si veti constata ca toate testarile se realizeaza in afara tarii. Acum sa luam omul de rand care vrea sa verifice daca un produs este sau nu conform cu eticheta de pe el (BIO) . Nu va avea unde sa mearga sa verifice decat sa trimita in afara la niste preturi piperate (un minim de 200 eur pe test). Cine credeti ca-si permite sa verifice daca banana cumparata este sau nu BIO? Ministerul agriculturii nu doreste sa existe astfel de posibilitati la indemana publicului, pentru a permite corputiei sa functioneze mai departe, cu pretul sanatatii oamenilor de rand.

    • Intr-adevar. De-asta speta trebuie sa intre pe securitate nationala. Sanatatea oamenilor trebuie protejata prin lege, de autoritati dotate cu dispozitive care depisteaza susbtantele nocive din alimente, si nu vanduta pentru profit.

      Din moment ce alimentatia te poate omori cu zile in 10 ani, investitiile din banii contribuabililor ar trebui alocate cu prioritate in masuri ce protejeaza sanatatea populatiei pe termen lung. Cred ca astfel de investitii sunt mult mai justificate decat investitiile in rachete patriot (oricum acum razboialele se duc prin domeniul informational, biologic si ELF).

      Grasimile hidrogenate din ciocolata, biscuiti – iti f*t ficatul si creeaza inflamatie in organism inclusiv a organelor interne,
      Antibioticele si hormonii din „sanatosul” piept de pui – creeaza dereglari hormonale si cosuri,
      Bun, am devenit vegana 100%, sanatatea mi s-a imbunatatit de 10 ori in ultimele 8 luni, insa vad clar ca unele fructe si legume cumparate din comert inca mai incarca organismul cu toxine/ ceva substante care nu sunt ok, sau unele sunt chiar neconforme pe fata:
      De la pepenele verde injectat cu apa infecta pe care l-am cumparat acum o luna dintr-o piata agricola (l-am aruncat apoi, evident) la rosiile frumoase la exterior dar cu samburi verzi si cu un lichid suspect in ele (din care am consumat doar una si mi s-a facut rau).

      Sigur ca pot oricand sa ma duc intr-o tara civilizata pe salarii de +180k euro /an deja ofertate, unde in magazine nu sunt comercializate astfel de alimente mizerabile, in loc sa-mi distrug sanatatea si perspectivele financiare investind in Romania ca sa creez ceva… dar atunci, daca toti oamenii cu potential pleaca – ce se va alege de tara asta?
      Sau poate asta este obiectivul: sa ramana doar populatia saracita si dependenta de sistemul de sanatate, ca miseii sa profite de resursele acestei tari bogate si de valoarea adaugata creata de „sclavi” pe care o pastreaza pentru ei.

  13. Salut !
    Mesaj pentru Alina !
    Fata draga ! Ai si tu o cultura hidroponica ?
    Ma ia capul, cand aud ca, da, plantele sunt fericite
    ca primesc nutrienti, cei 50, pe care i-au identificat
    olandezii, prin injector ! Diferenta este, ca ,planta
    ia din sol cand vrea ea, nu cand vrei tu, ca bag sama, numai cu asa ceva te hranesti .
    Teoria ta este ad literam ci cea a producatorului
    de rosii artificiale ,desigur, cu gust de ( alo CNA ma
    amendezi daca spun) zii tu Alina, pe sleau.
    Si producatoril baga pe fb si youtube aceleasi aberatii.
    Pana la urma, fiecare poate sa consume orice, dar,
    corect ar fi ca omul sa fie informat.
    Daca este o coincidenta intre ce spui tu si ce spune producatorul , bag mana in foc, ca nu este intamplatoare !?!