G4Media.ro

Peste un sfert dintre israelieni se gândesc să părăsească țara pe fondul…

Foto: Captură video

Peste un sfert dintre israelieni se gândesc să părăsească țara pe fondul tulburărilor generate de reforma justiției – sondaj

Un sondaj realizat marți ce Canalul 13 TV, în urma adoptării de către majoritatea parlamentară de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși a primei legi din pachetul său controversat de reformă judiciară, a arătat că 28% dintre respondenți anvizajează o mutare în străinătate, 64% nu, iar 8% nu sunt siguri, relatează Times of Israel.

Sondajul a reflectat impactul adoptării luni a legii, în ciuda protestelor masive ajunse la a 29-a săptămână consecutiv, a opoziției vehemente a unor personalități de top din domeniul judiciar, al securității, economic și public și a miilor de rezerviști militari israelieni care au promis că vor renunța la serviciul voluntar.

Legea adoptată cu cele 64 de voturi ale coaliției, în absența celor 56 de deputați ai opoziției care au boicotat votul, înlătură prerogativele Curții Supreme de a cenzura actele legislativului și executivului, pe așa numitul “criteriu al rezonabilității” în condițiile în care Israelul nu are o Constituție scrisă de tipul celei a Franței, Statelor Unite și României. Curtea Supremă judecă sesizările împotriva legilor adoptate de Knesset și a actelor guvernului raportându-le al cele 13 legi “de bază” cu caracter constituțional.

Mai mult de jumătate dintre respondenții sondajului – 54% – au declarat că se tem că reforma judiciară dăunează securității Israelului, iar 56% sunt îngrijorați de perspectiva unui război civil.

Doar 33% dintre respondenți au declarat că au crezut afirmația premierului Benjamin Netanyahu că vrea să facă un compromis cu privire la restul legislației privind revizuirea sistemului judiciar, deși 84% dintre votanții partidului Likud (dreapta naționalistă) al premierului au declarat că îl cred.

Cincizeci și cinci la sută dintre respondenți au declarat că principalele figuri ale opoziției, Yair Lapid și Benny Gantz, ar trebui să se întoarcă la negocieri. Sondajele de opinie din Israel pot fi adesea nesigure, dar influențează politicienii și alegătorii.

Sondajul Channel 13 a estimat, de asemenea, sprijinul pentru partidele politice în cazul în care ar avea loc un vot, deși nu există alegeri naționale în pregătire.

Partidul Unității Naționale (centru) al lui Gantz ar câștiga 30 mandate (+18 față de noiembrie 2022) în Knesset, care are 120 de locuri, cele mai multe dintre toate partidele, dacă ar avea loc alegeri astăzi, depășind Likud, care a ocupat următorul loc, cu 25 (- 7) mandate.

În rândul partidelor din coaliție, partidul Shas (ultra-ortodox sefard/oriental) ar obține 10 (-1), Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz) 7 (-), iar partidele de extremă dreapta Sionismul Religios și Puterea Evreilor ar obține câte 5 fiecare (-2, respectiv – 1).

Partidul Yesh Atid (liberal) al liderului opoziției Lapid s-a clasat pe locul al treilea, cu 17 (-7) locuri; Israel Casa Noastră 6 (-); facțiunea arabă Hadash-Ta’al, 5 (-); partidul arab islamist Ra’am, 6 (+1) și partidul Meretz (stânga), 4. Partidul Muncii (centru-stânga) și Balad (arab) nu ar depăși pragul electoral național de 3,25% necesar reprezentării în Knesset.

Partidele din actuala coaliție ar obține 52 de mandate, departe de o majoritate și de totalul lor actual de 64 de locuri. Partidele din opoziție ar câștiga 63 de mandate, fără Hadash-Ta’al, care nu este aliniat cu restul opoziției. Cifra ar oferi partidelor actuale din opoziție o majoritate suficientă pentru a forma o coaliție.

Sondajul a fost realizat de către sondajul Camille Fuchs pentru Channel 13. Sondajul a interogat 711 respondenți și a avut o marjă de eroare de 3,7%.

Un sondaj separat realizat marți de Canalul 12 a prezis, de asemenea, o scădere pentru coaliția lui Netanyahu dacă alegerile ar avea loc astăzi, partidele actualei coaliții urmând să primească 53 de locuri.

Partidele de opoziție, mai puțin Hadash-Ta’al, au obținut 62 de mandate în sondaj.

O treime dintre respondenți au declarat pentru Canalul 12 că legislația privind revizuirea judiciară ar trebui să fie complet oprită, 29% au spus că proiectele de lege ar trebui să avanseze doar dacă guvernul ajunge la un acord cu opoziția, iar 22% au spus că pachetul ar trebui să meargă mai departe așa cum este, în timp ce restul au fost nesiguri.

Sondajul realizat de Canalul12 a fost realizat de firma de cercetare Midgam, a avut 510 respondenți și o marjă de eroare de 4,4%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cand 29 de saptamani de proteste nu ajung, cand un singur stat EU poate sa le santajeze fara scrupule pe toate celelalte pentru a-si impune de fapt o dorinta de politica interna, de alegeri, etc., este clar ca criteriul de adoptare sau nu a unei legi cu o majoritate de x ( = 50% … ) nu ajunge. Este prea simplu pentru o societate atat de complexa si diversificata. In plus, aflata la margine de prapastie, fie ca aceasta se numeste razboi, schimbari climatice, statul de drept, azile de batrani, gunoaie, canalizare, rosii aruncate pe camp. De aceea este sau poate fi AI mai buna! Cel putin algoritmii implicati in rezolvarea unei probleme pot fi usor complexi. In dictaturi sau nefunctionale democratii suntem la cheremul unui om sau al unor familii mafiote. Ceea ce in mod normal ar fi trebuit de mult sa ne dea fiori de groaza vazand cum este condusa Romania. De treizeci de ani!