G4Media.ro

Peste o mie de judecători și procurori solicită CSM apărarea independenței sistemului…

Peste o mie de judecători și procurori solicită CSM apărarea independenței sistemului judiciar

Magistrați de la instanțe din toată țara au transmis miercuri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o adresă prin care spun că își însușesc cererea de apărare a independenței sistemului judiciar formulată luni de Forumul Judecătorilor după atacurile la Justiție de la mitingul PSD și declarațiile lui Liviu Dragnea de la Antena 3.
Ei cer discutarea solicitării în ședința de plen a CSM de joi, 14 iunie.
”Subsemnații, judecători, procurori, magistrați-asistenți și auditori de justiție, declarăm că ne însușim în nume propriu cererea de apărare a independenței sistemului judiciar formulată de Asociația Forumul Judecătorilor din România. Apreciem necesară suplimentarea ordinii de zi a ședinței plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 14 iunie 2018 cu prezenta cerere, şi solicităm să dispuneți admiterea acesteia și apărarea independenței sistemului judiciar pusă grav în pericol de acțiunile concertate ale celorlalte două puteri ale statului, legislativă și executivă”, se arată în cererea înaintată CSM.
Documentul a fost semnat de peste 1.100 de magistrați din toată țara.
Demersul magistraților vine la două zile după ce asociația “Forumul Judecătorilor din România” a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a independenței sistemului judiciar după atacurile ”reprezentanților de seamă ai puterii legislative și ai puterii executive, materializate în discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie 2018, respectiv data de 10 iunie 2018”.
”Este necesară intervenția neîntârziată a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției, pentru a stopa atacurile fără precedent la adresa judecătorilor și procurorilor”, arată Forumul Judecătorilor într-un comunicat.

Forumul Judecătorilor reclamă și declarațiile lui Liviu Dragnea de la Antena 3 de duminică seară, când liderul PSD i-a amenințat pe procurorii DIICOT care anchetează plângerea penală depusă de Ludovic Orban la adresa premierului Viorica Dăncilă.

Judecătorii arată că ”în condițiile în care organizatorii mitingului desfășurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor „nereformate”, apelul la încetarea aşa-ziselor „abuzuri” reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii.

Duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistraţilor, în cadrul unor afirmaţii generalizatoare, drept „corupți”, “staliniști”, “securiști”, “torționari”, culminând cu denumirea absolut inacceptabilă de „şobolani”, reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei, iar întregul „scenariu” al mitingului politic, „recuzita” utilizată şi aşa-zisă „voinţă a poporului” de a fi ocoliţi „cei aleşi” de mijloacele legale de atragere a răspunderii penale, asociate cu declaraţia de „luptă în stradă”, „până la capăt” conturează imaginea unei ameninţări grave la independenţa justiţiei. De asemenea, într-o emisiune de televiziune subsecventă acestui eveniment, președintele Camerei Deputaților a amenințat nepermis procurorii DIICOT care anchetează o plângere aflată pe rol, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acuzându-i că ”riscă să plătească la greu” pentru soluția luată”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. ca sa fiu carcotas, nu si-au dat seama ca CSM = 0? CCR de exmplu nici macar nu baga in seama ce a spus CSM in legatura cu Kovesi, chiar daca a politrucul teleormanizat dorel nici macar nu cunostea anumite legi, a contat doar partidul PSD+ALDE+UDMR

    • Daca sunt destui care tipa, nu au cum sa nu ia o pozitie oficiala si pe baza ei se vor putea incepe diferite demersuri – eu vad asta ca pe o plangere in scris care trebuie solutionata cumva, iar orice lasa urme in scris poate fi folosit ca proba intr-un eventual proces sau plangere.

  2. Astia 1000 sunt tot aia 20 cu umbrelă, care urlau disperati ca nu-i baga nimeni dintre colegii lor in seama?

  3. Parlamentul trebuie sa modifice de urgenta legea pensionarii acestor imbuibatii,sobolanii magisteri sunt cei mai privilegiati angajati din Romania,cu slarii de sute de milioane,sporuri grase si niciun fel de raspundere.Cele mai mari pensii din Romania,una in cuantum de 56.000 de lei o primeste un magistrat,circa 12.000 de euro lunar,apoi urmeaza inca 8 magistrati si un aviator cu pensii cuprinse intre 30.000 si 33.000 de lei,adica in jur de 7000 de euro.Nici bancherii nu castiga atat,in conditiile in care pensia medie in Romania este de 1000 de lei!

    • pai multumeste PSD+ALDE+UDMR si PNL ca au votat pensii speciale

    • Magistratii iau pensii speciale consfintite prin CCR,cica nu au voie sa se atinga de ele,sunt sacre!

  4. Decapati privilegiile magistratilor!

  5. Ăștia 1100 de ce-o fi , ca nu toți sunt magistrați mai sunt și auditori, grefieri, femei de serviciu, etc. Se simt? Se simt cu musca pe căciula? Sau chiar sunt corupți”, “staliniști”, “securiști”, “torționari”, sau „şobolani”? Ma gândesc ca cine e cinstit și corect doarme bine noaptea, nu se simte corupt, stalinist sau șobolan. Nu trebuie sa-i apere nimeni reputația celui corect și cinstit.