G4Media.ro

Forumul Judecătorilor cere CSM să apere independența magistraților după atacurile la Justiție…

Forumul Judecătorilor cere CSM să apere independența magistraților după atacurile la Justiție de la mitingul PSD și declarațiile lui Dragnea de la Antena 3

Asociația “Forumul Judecătorilor din România” a trimis luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a independenței sistemului judiciar după atacurile ”reprezentanților de seamă ai puterii legislative și ai puterii executive, materializate în discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie 2018, respectiv data de 10 iunie 2018”.

”Este necesară intervenția neîntârziată a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției, pentru a stopa atacurile fără precedent la adresa judecătorilor și procurorilor”, arată Forumul Judecătorilor într-un comunicat.

Forumul Judecătorilor reclamă și declarațiile lui Liviu Dragnea de la Antena 3 de duminică seară, când liderul PSD i-a amenințat pe procurorii DIICOT care anchetează plângerea penală depusă de Ludovic Orban la adresa premierului Viorica Dăncilă.

Judecătorii arată că ”în condițiile în care organizatorii mitingului desfășurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor „nereformate”, apelul la încetarea aşa-ziselor „abuzuri” reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii. Duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistraţilor, în cadrul unor afirmaţii generalizatoare, drept „corupți”, “staliniști”, “securiști”, “torționari”, culminând cu denumirea absolut inacceptabilă de „şobolani”, reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei, iar întregul „scenariu” al mitingului politic, „recuzita” utilizată şi aşa-zisă „voinţă a poporului” de a fi ocoliţi „cei aleşi” de mijloacele legale de atragere a răspunderii penale, asociate cu declaraţia de „luptă în stradă”, „până la capăt” conturează imaginea unei ameninţări grave la independenţa justiţiei. De asemenea, într-o emisiune de televiziune subsecventă acestui eveniment, președintele Camerei Deputaților a amenințat nepermis procurorii DIICOT care anchetează o plângere aflată pe rol, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acuzându-i că ”riscă să plătească la greu” pentru soluția luată”.

Comunicatul integral al Forumului Judecătorilor:

Asociația “Forumul Judecătorilor din România” a trimis astăzi, 11 iunie 2018, către Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de apărare a independenței sistemului judiciar față de atacurile recente ale reprezentanților de seamă ai puterii legislative și ai puterii executive, materializate în discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie 2018, respectiv data de 10 iunie 2018, în privința cărora este necesară intervenția neîntârziată a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției, pentru a stopa atacurile fără precedent la adresa judecătorilor și procurorilor.
În condițiile în care organizatorii mitingului desfășurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor „nereformate”, apelul la încetarea aşa-ziselor „abuzuri” reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii.
Duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistraţilor, în cadrul unor afirmaţii generalizatoare, drept „corupți”, “staliniști”, “securiști”, “torționari”, culminând cu denumirea absolut inacceptabilă de „şobolani”, reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei, iar întregul „scenariu” al mitingului politic, „recuzita” utilizată şi aşa-zisă „voinţă a poporului” de a fi ocoliţi „cei aleşi” de mijloacele legale de atragere a răspunderii penale, asociate cu declaraţia de „luptă în stradă”, „până la capăt” conturează imaginea unei ameninţări grave la independenţa justiţiei.De asemenea, într-o emisiune de televiziune subsecventă acestui eveniment, președintele Camerei Deputaților a amenințat nepermis procurorii DIICOT care anchetează o plângere aflată pe rol, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acuzându-i că ”riscă să plătească la greu” pentru soluția luată.
Independența magistraților nu constituie doar o garanție a statului pentru înfăptuirea justiției, ci în egală măsură, un drept și o obligație a magistraților. Independența este privită ca „atribut al funcției, care îi permite judecătorului să acționeze în realizarea actului juridic și, mai ales, să decidă doar în baza legii și a propriei conștiințe, fără nici o subordonare sau influență”.
Așa cum rezultă din discursurile liderilor politici și ale persoanelor invitate de aceștia la mitingul din 9 iunie 2018, aceștia au acreditat, în principal, următoarele acuzații, printr-o nepermisă generalizare:
– Lipsa de integritate, de profesionalism și de independență a unei părți importante a magistraților ce compun sistemul judiciar, prin susținerea existenței unui aşa-zis “stat paralel”, din care fac parte magistrați „corupți”, “staliniști”, “securiști”, “torționari”.
– Funcționarea anormală și incorectă a sistemului judiciar, în sensul că procurorii ar instrumenta dosarele penale în mod preferențial, doar pe baza unor denunțuri obținute prin șantaj sau presiuni, și nu în baza unor probe administrate legal.
De asemenea, referirile simbolice la grupări teroriste și amenințările voalate ori care direct reprezintă o formă de presiune și o tentativă de intimidare a corpului magistraților, nepermisă într-o societate democratică.
Afirmațiile din cadrul mitingului “Stop abuzurilor din Justiție”, prin raportare la calitatea persoanelor care le-au făcut, la faptul că mitingul a fost difuzat pe majoritatea posturilor de televiziune și la legislația incidentă, au avut ca urmare discreditarea modului de funcționare a sistemului judiciar în ansamblul său și compromiterea, din punct de vedere profesional și moral, a corpului magistraților. Modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, cu consecința afectării imaginii sistemului de justiție.
O asemenea abordare, care nu poate fi circumscrisă libertății de opinie, ca formă de manifestare a libertății de exprimare, afectează atât independența sistemului judiciar, cât și încrederea pe care, într-o societate democratică, organele judiciare și instituțiile din sistemul judiciar trebuie să o inspire opiniei publice (în competenta, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredințează magistraților apărarea drepturilor sale le așteaptă).
Într-un stat de drept, nimeni – și cu atât mai puțin un reprezentant al uneia din celelalte două puteri, chiar dacă are calitatea de inculpat ori de condamnat penal – nu are dreptul să extrapoleze nemulțumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra întregului sistem judiciar. În măsura în care se procedează astfel, persoana care face aceste afirmații generalizatoare aduce, inevitabil, atingere principiului constituțional al separației puterilor în stat, cu consecința afectării prestigiului justiției și, implicit, a independenței și reputației magistraților.
Puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existenta unor anumite garanții față de celelalte puteri ale statului, pentru a se evita politizarea și pentru a apăra independentă și imparțialitatea magistratului.
Când, din motive infame, se urmărește diminuarea funcției și a rolului puterii judecătorești, statul pierde calitatea de stat de drept, cu toate consecinţele și implicaţiile socio-economice ce decurg din aceasta.
În Raportul Singhvi către Comisia drepturilor omului a ONU din 1987 se precizează că „principiile independenţei și imparţialităţii sunt pietrele de fundament ale motivării și legitimităţii funcţiei judiciare în orice stat” – (pct. 75).
În Recomandarea (2000)19 a Comitetului de Miniștri al statelor membre privind rolul urmăririi penale în sistemul de justiţie penală, adoptată la data de 06 octombrie 2000 la cea de-a 724-a reuniune a delegaţiilor miniștrilor, la pct. 11 din capitolul „Relaţia dintre procurorii publici și puterea executivă și legislativă” se prevede că „statele trebuie să ia măsurile adecvate pentru a asigura că procurorii publici își pot efectua îndatoririle și responsabilităţile profesionale fără intervenţie nejustificată sau expunere la responsabilitatea civilă, penală sau de alt tip”.
Consiliul Superior al Magistraturii este singura autoritate statală care gestionează cariera magistraților și are obligația constituțională de a apăra independența acestora, interesul de a proteja reputația și de a asigura autoritatea magistraților fiind superior aceluia de a permite o discuție liberă asupra imparțialității acestora, chiar dacă este ocazionată de discursul sau acţiunile unui ministru al justiției.
Rapoartele MCV subliniază constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independența justiției, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale politicienilor asupra judecătorilor și procurorilor din România.
Pe cale de consecinţă, se impune apărarea justiţiei ca sistem, precum și a judecătorilor și a procurorilor, întrucât afirmaţiile formulate în condiţiile arătate sunt de natură să producă un impact negativ asupra sistemului judiciar, aducând atingere independenţei, prestigiului și credibilităţii în ansamblul său.
De asemenea, Asociația “Forumul Judecătorilor din România” a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și alte autorități publice competente, în raport de faptele relatate şi de aspectele suplimentare care vor rezulta din verificările ce vor fi dispuse.

Foto: Protest al judecătorilor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Forumul Judecatorilo este organizatia de casa a binomului,slugile lui Kovesi,coordonati de karatistul Danilet,niste viermi imbuibati cu salarii de sute de milioane,privilegii,locuinte de serviciu si niciun fel de raspundere,asta inseamna pentru ei independenta,multe privilegii si niciun fel de raspundere!

 2. Pulila se revarsă cu nerușinare în spatiul public! S-ar putea să fie vorba de Nevasta nr. 6 a lui Cacareanu!

 3. Amanati la infinit sentinta in dosarul „Bombonica” si apoi va plangeti de atacuri. E chiar culmea penibilului!

 4. Amanati la infinit sentinta in dosarul „Bombonica” si apoi va plangeti de atacuri. E chiar culmea penibilului!

 5. Reacţia FJR e foarte bine venită, la ţanc. Azi vor fi aici şi oficialii de la Veneţia.

 6. Forumul Sobolanilor din Romania

 7. Si credeti ca CSM va reactiona cumva? Va inchipuiti ca madam Tarcea va iesi sa apere justitia? Ea este unul dintre ‘neconflictualii’ care au invadat functiile publice din tara de 2 ani incoace; cateva exemple: Iohannis, Dancila, Tarcea… Tocmai din cauza lor (mai putin Dancila) s-a ajuns aici: stau pe margine si ‘observa’ ca totul sa fie bine si tot romanul sa prospere.

 8. Judecatorii dau decizii aparand prefectii si primarii care nu se conformeaza obligatiilor stabilite prin decizii irevocabile.,investite cu formula executorie

 9. Adevarul si Realitatea din Romania ascuns!

  Cineva spunea; „‘… In sfarisit s-au trezit si magistratii ….'” Nu s-au trezit de loc! Cine sa se trezeasca? Judecatoarele? Majoritatea sunt din Moldova care in proportie de peste 50-60/100 au dat sentinte in procesele civile in favoarea coruptilor, a infractorilor politici, in special primari care au jefuit proprietatea privata, cea publica si cea a statului, in procesele de retrocedari, succesiuni, licitatii publice, etc. !

  PSD -ul nu duce un razboi cu judecatorii, ci cu o parte dintre procurori! De la fond pana la ICCJ sunt canale de coruptie ale judecatorilor corupti cu PSD -ul in frunte! Din grupare fac parte majoritatea avocatilor, notarilor si executorilor judecatoresti, etc. Daca esti introdus pe aceste canale, pierzi tot, chiar daca-l ai pe Dumnezeu ca proba! Sunt cateva zeci de procurori si ceva judecatori care au coloana si vocatie, restul au ca scop inavutirea ca si clasa politica care i-au promovat!

  Nu aveti idee de grupul Gabrielei Firea si Pandele format din coruptii tuturor partidelor care au jefuit terenurile din nordul Bucurestiului … Dobroesti-Fundeni-Voluntari – Pipera – Snagov – Mogosoaia, grupare care are in componenta sa pe majoritatea judecatorilor, de la; Judecatoria Buftea, Judecatoria Cornetu, Tribunalul Ilfov si de la acestea in sus, pana la ICCJ si CSM ! In CSM peste 50/100 dintre judecatoare sunt ale PSD – ului si-a coruptilor, pentru ca sau catarat pe scara profesioanla sustinuta de corupti. Multe dintre aceste judecatoare datorita sentintelor date in trecut in favoarea coruptilor, au devenit butoane de santaj! In toate orasele Romaniei exista grupari de crima organizata in frunte cu primarii care au furat, tot ce se putea fura, in special retrocedari, grupari care au in componenta lor judecatoare de la fond pana la Curtile de Apel.

 10. @ tu-insuti
  Esti confunz.

 11. O voce absolut necesară după mitingul infractorilor de sâmbătă. Este clar că vor să intimideze justiția de aceea ar trebui deschise și anchete penale. În toate țările civilizate asemenea atitudine se lasă cu condamnare penală și excluderea din viața publică. Așa că cine trebuie să se sesizeze din oficiu, să o facă, iar partidele din opoziție să depună și ele plângere penală împotriva PSD- ALDE.
  Pe de altă parte, mai trebuie denuțat și faptul că au folosit fonduri de stat pentru deplasarea la București.
  Totul trebuie denuțat.
  Iar acum când PSD-ul se simte atât de sigur pe sine imaginațivă ce efect ar avea asupra lui Dragnea, Tăriceanu, Toader Latrina 3, Cristoiu-Ziarici ș.a.m.d. Nu s-ar lăsa intimidați dar nu asta este important … JUSTIȚIA a fost atacată ! Justiția este obligată să lupte și are instrumente legale.
  Efectul cel mai important ar fi că toate scursurile ar înțelege că România există ! Au epuizat totul, nu mai au cu ce lovi. Economia confiscată prin Fondul Suveran, Justiția prostituată prin Dorneanu, izolarea față de partenerii străini viața publică otrăvită de Varan. Ce mai așteptați, să vă închidă într-o cușcă pentru că așa a votat Parlamentul ?

 12. Saracii de ei , se simt amenintati , dar cand iti refuza in instante probe nu mai sunt afectati .
  Fac pe victimele , dar cand isi indoapa conturile nu au nici o problema .

 13. Daca JUSTITIA il condamna CU EXECUARE pe dl.Dragnea nu mai aveam balamucul de acum .Daca JUSTITIA il condamna CU EXECUTARE in dosarul BOMBONICA si nu amana pronuntarea,nu avea nevoie de apararea independentei !! Pana in 2014 independenta JUSTITIEI a fost aparata de Traian Basescu,omul injurat de toti infractorii din politica !! Acum constat ca JUSTITIA s-a saturat de indepenenta !! O sa ajungeti sa-i salutati cu respect pe toti membrii PSD si zau ca asa va trebuie !!

  • Vrajeala asta cu condamnarea , nu ma intereseaza nimic despre Dragnea .
   Eu faceam referire numai la acesta cloaca de IMBUIBATI si TORTIONARI .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.