G4Media.ro

Peste 80% dintre polonezi îşi menţin entuziasmul faţă de apartenenţa lor la…

sursa foto: Pexels

Peste 80% dintre polonezi îşi menţin entuziasmul faţă de apartenenţa lor la Uniunea Europeană. 58% dintre ei nu doresc însă ca alte state să decidă dacă Polonia respectă sau nu statul de drept

Într-o proporţie de 81%, polonezii îşi menţin entuziasmul faţă de apartenenţa lor la Uniunea Europeană, dar manifestă reticenţă să permită altor state să decidă în probleme sensibile precum respectarea statului de drept în Polonia, relevă un sondaj ale cărui rezultate au fost date publicităţii luni la Varşovia, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Ancheta, efectuată de institutul de sondare a opiniei publice IBRiS pentru Rzeczpospolita, un cotidian influent, a fost efectuată după ce Polonia şi Ungaria au blocat prin veto discuţiile asupra bugetului UE din cauza condiţionalităţii privind accesarea fondurilor europene de statul de drept, condiţie pe care au perceput-o drept o imixtiune a UE în afacerile lor interne.

Polonezii nu se tem că blocarea prin veto a bugetului multianual al UE ar putea duce la excluderea ţării lor din blocul comunitar, temă prezentă în discursul opoziţiei din ţara lor. Doar 21% dintre polonezi consideră că aşa ceva s-ar putea întâmpla.

Această opinie se regăseşte şi în declaraţia făcută luni de către un oficial guvernamental: „Nu avem în plan ieşirea Poloniei din UE. A vorbi despre un Polexit este o ficţiune politică”, a afirmat Szymon Szynkowski vel Sek, ministru adjunct de externe, într-o intervenţie radiofonică.

Cu toate acestea, pierderea potenţială a fondurilor UE, ce rezulta din impunerea vetoului, reprezintă o preocupare mult mai frecventă – peste 41% se tem de o astfel de evoluţie.

Chiar dacă în marea lor majoritatea sunt pro-UE, circa 58% dintre polonezi nu doresc ca alte state să decidă dacă ţara lor respectă sau nu statul de drept. Totuşi, puţin peste 50% dintre cei intervievaţi ar acorda acest drept Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 1.100 de persoane, în perioada 20-21 noiembrie.

Pe de altă parte, un sondaj comandat de Parlamentul European, efectuat în perioada septembrie-octombrie și dat publicității pe 20 octombrie, arăta că nu mai puţin de 72% dintre unguri şi polonezi cred că Uniunea Europeană ar trebui să condiţioneze alocare fondurilor de respectarea statului de drept, sub media UE (77%), dar peste proporţiile înregistrate în ţări cu tradiţie democratică precum Olanda, Danemarca şi Belgia.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. este timpul nu doar sa intelega

  2. Hotararile CEDO trebuie respectate de toata lumea, inclusiv de mafia numita Roamania respectiv evaluatorul Tudorel Toader, gruparea CCR si presedintele Iohannis care au comis atrocitati asupra sefei DNA.

  3. Tot respectul pentru polonezi. Ii privesc cu multa invidie, noi suntem scavi iar ei oameni liberi.

    • Asa e.

    • Iar tu esti doar un troll rus menit sa semene discordie si neincredere in UE si US.

      Auzi, nu vrei tu sa te duci la tatuca Putin ala care-ti da niste Novichiok daca zici ceva ce nu-i place sau te arunca de le geam daca esti medic si te plangi ca n-ai cu ce trata bolnavii de COVID sau da legi in Duma de stat prin care sotul are dreptul legal sa-si bata sotia iar el ca presedinte are imunitate absoluta.

  4. I-auzi, polonezii sunt oameni liberi.

    Doar banii sa vina de la fraierii aia de nemti, francezi, olandezi.
    Nu pare ca le surade ideea de a fi liberi pe banii lor.

    Cred ca spre deosebire de multi romani, polonezii isi aduc aminte bine de nivelul lor de trai inainte de a beneficia de apartenenta la UE.

    Cat de liberi am fi si noi daca nu am fi in UE.
    Rusia, China, poate si Turcia de-abia ar astepta sa ne arate cum sta treaba cu libertatea atunci cand esti o tara mica si saraca, cu un nivel ridicat de coruptie.
    Nu va e dor de salariile medii de sub 200 de dolari din 2005? De drumurile pline de gropi, de smenari si baroni?