G4Media.ro

SONDAJ Nu mai puţin 72% dintre unguri şi polonezi sunt de acord…

sursa foto: Facebook/ Daniel Buda

SONDAJ Nu mai puţin 72% dintre unguri şi polonezi sunt de acord cu condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept / Guvernele celor două țări au blocat bugetul UE tocmai din cauza acestei condiționări

Nu mai puţin de 72% dintre unguri şi polonezi cred că Uniunea Europeană ar trebui să condiţioneze alocare fondurilor de respectarea statului de drept, sub media UE (77%), dar peste proporţiile înregistrate în ţări cu tradiţie democratică precum Olanda, Danemarca şi Belgia, relevă un sondaj comandat de Parlamentul European şi efectuat în perioada septembrie-octombrie.

Potrivit sondajului, efectuat de Kantar între 25 septembrie şi 7 octombrie, pe un eşantion de 24.812 participanţi din 27 de ţări membre UE, Polonia şi Ungaria se află în ultima pătrime a statelor comunitare din acest punct de vedere.

Astfel, 72% dintre unguri şi o proporţie similară dintre polonezi sunt total de acord sau tind să fie de acord că UE trebuie să aloce fonduri doar ţărilor care respectă statul de drept şi principiile democratice. Proporţia este mai scăzută doar în Olanda (71%), Belgia (70%), Danemarca (70%), Lituania (70%) şi Cehia (59%).

La polul opus se află Cipru (89%), Luxemburg (86%) şi Austria (83%), urmate de Grecia şi România (ambele 82%), precum şi de Italia (81%) şi Spania (80%).

Per total, mai mult de trei sferturi dintre cetățenii statelor membre UE (77%) sunt de acord că UE ar trebui să aloce fonduri statelor membre numai cu condiția ca guvernul lor să respecte statul de drept și principiile democratice (detalii aici).

Potrivit dpa, Polonia ar urma să beneficieze de 130 de miliarde de euro din bugetul multianual şi planul de redresare al UE, iar Ungaria de 40 de miliarde de euro, dar cele două instrumente sunt pentru moment blocate din cauza faptului că Varşovia şi Ungaria şi-au folosit dreptul de veto pentru adoptarea lor din cauza condiţionării alocărilor fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Ungaria şi Polonia au blocat luni prin veto o decizie esenţială privind adoptarea bugetului multianual al UE, nefiind de acord cu condiţionarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Citește și:

Politico: E timpul ca bluful Ungariei și Poloniei să fie expus / De ce Budapesta și Varșovia joacă o mână slabă cu amenințarea că va bloca bugetul și planul de redresare ale UE

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Pai, atunci ii intreb: de ce voteaza majoritar cu partidul lui Viktor Orban respectiv cu partidul conservator Dreptate si Justitie(PIS) al lui Kaczinski?!
    Una voteaza si alta VOR acum, le trebuie practic mai mult Brussels, cand la VOT ei Voteaza cu ultranationalistii lor?!
    Ganditi-va cand Votati si Hotarati-va ce vreti!!
    NU puteti Vota cu Viktor Orban si sa vreti mai multa UE!!!
    Interesant e ca nici Romania nu sta mai bine, cand vor lua la puricat Criteriile, vom auzi ca MCV, ca Rapoartele CE, ca GRECO, ca Raportul Comisiei de la venetia… norocul Romaniei ca dl Johannis le-a spus ca „problema statului de drept e rezolvata in Romania”!!!

    • Nu prea cred eu in acest sondaj. Pe de alta parte multi nici nu se gindesc la ceea ce ar fi cu acest criteriu, cum cum ar putea fi folosit impotriva acelor state care s-ar opune la vreo aberatie a politrucilor de la Bruxelles. Notiunea de stat de drept e o chestie vaga, pur politica, nu are o definitie juridica si nici criterii clare de aplicare. Si acum se folosesc de ea impotriva acelor state care refuza sa primeasca migranti.

  2. In situatia asta EU are obligatia morala sa taie Ungaria si Polonia de la fondurile de relansare economica si restul va fi facut de cei peste 70% de cetateni la alegeri!
    Hai ca se poate si fara populisti si pro fascisti in EU!

    • Dar cu comunisto-globalisti lgbt iubitori de imigranti africano-arabi se poate?

    • @Torbjorn, Fara comunisti se poate, fara comert global nu se poate, fara propaganda lgbt in scoli si in spatiile publice se poate simultan cu acceptarea de catre noi ca si homosexualii trebuie sa fie egali cu heterosexualii in fata legii si ca nimeni nu trebuie sa fie discriminat pe criterii de orientare sexuala , fara emigranti ilegali se poate, fara fascisti si populisti care nu vor sa respecte statul de drept si justitia independenta se poate !

  3. Ia uitati, baieti si fete, ce se intampla de fapt in Ungaria si in Polonia cu statul de drept (pe scurt):

    1. Polonia:
    – reforma justitiei, cu impact asupra Curtii Constitutionale, a Curtii Supreme, a instantelor ordinare, Ministerului Public sau a Consiliului Judiciar National au sporit influenta politicului asupra puterii juridice;
    – deficiente structurale in ceea ce priveste institutiile anticoruptie (in special pentru oficialii politici de rang inalt);
    – influenta crescuta a Consiliului National pentru Mass-Media (politic) asupra institutiilor media;
    – reforme adoptate prin proceduri legislative accelerate si lipsite de transparenta.
    2. Ungaria:
    – reforma justitiei, cu afectarea independentei judiciare fata de politic;
    (la toate nivelurile: Consiliul National Judiciar, Curtea Suprema (Kúria) (unde acum pot ajunge judecatori numiti politic))
    – institutii anticoruptie sub strans control politic (lipsa aproape totala de anchete asupra unor suspiciuni de coruptie din partea unor oficialitati politice) precum si lipsa de transparenta aproape completa asupra functionarii acestor institutii;
    – probleme de transparenta importante in ceea ce tine de procesul judiciar in ansamblul lui;
    – controlul guvernului asupra Consiliului Media, precum si reducerea drastica a institutiilor de presa independente.

    • Da’ banii virati catre bugetul UE de catre cele doua tari sunt buni, nu-i asa? Cand incaseaza banu’ nu mai intereseaza pe nimeni daca vine de la un stat de drept sau nu …

    • @Elvisa
      Sunt foarte buni! Sunt doua lucruri lejer diferite. Hai sa-ti explic ca sa intelegi:
      – Cineva plateste impozite la stat (obligatorii, pentru a beneficia de niste servicii institutionale);
      Cam cum platesc statele membre anual la fondul UE, il poti considera un fel de „abonament” pentru a face parte din „clubul UE”.

      – Acel cineva poate primi (o parte) din bani inapoi, dar numai cu anumite conditii (dovezi de plati sau anumite investitii, rambursare de TVA, etc.);
      Cam cum primesc inapoi si statele membre (pentru anumite proiecte, programe, investitii, credite, etc.).
      Daca un stat anume nu are proiecte valabile, etc. (de ex. Romania in infrastructura), acel stat beneficiaza doar de o parte din totalul sumei sau chiar de 0 EUR.

      Asadar, nu vad problema in a pune conditii statelor membre UE pentru a primi acea rambursare a fondurilor pe care le platesc anual.

  4. Cum va spuneam, vor fi presiuni pe plan intern in cele doua tari pt ca ungurii si polonezii, indiferent cat de patrioti, de nationalisti si de suveranisti ar fi, inteleg mai bine decat conducatorii lor faptul ca cerinta respectarii statului de drept nu e o piedica in calea accesarii fondurilor nerambursabile de intrajutorare in lupta Covid !

  5. fake info fake polls fake elections fake reports

    • Mda, fake fraud…