G4Media.ro

Peste 80 de organizații de fact-checking din întreaga lume cer YouTube să…

Sursa foto: Unsplash/ Christian Wiediger

Peste 80 de organizații de fact-checking din întreaga lume cer YouTube să lupte împotriva dezinformării: „În fiecare zi, constatăm că YouTube este unul din principalii vectori de dezinformare online”

Peste 80 de organizaţii de fact-checking din lumea întreagă au transmis miercuri o scrisoare deschisă conducerii YouTube, cerând măsuri mai eficiente pentru a lupta împotriva dezinformării şi propunând să colaboreze în acest sens cu platforma video, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În fiecare zi, constatăm că YouTube este unul din principalii vectori de dezinformare online în lume”, denunţă aceste media şi ONG-uri din circa 40 de ţări, printre care SUA (PolitiFact, The Washington Post), Spania (Maldita.es), Senegal sau Kenya (Africa Check).

„Nu vedem prea multe eforturi ale YouTube de a aplica politici care să rezolve problema”, acuză ele în scrisoarea adresată şefei platformei, Susan Wojcicki.

YouTube a răspuns afirmând că a investit „masiv în politic şi produse (…) pentru a diminua difuzarea de informaţii false”.

„Au fost realizate progrese importante”, a adăugat o purtătoare de cuvânt a YouTube, Elena Hernandez, în opinia căreia fact-checking-ul constituie „o piesă dintr-un puzzle mai mare care urmăreşte să combată difuzarea dezinformării”.

Semnatarii apelului îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu „dezinformarea galopantă”, accelerată de pandemia de COVID-19.

Documentare despre comploturi sau videouri care promovează tratamente false au adunat astfel milioane de vizualizări pe YouTube, platformă care, ca şi Google, aparţine grupului Alphabet.

Exprimându-şi îngrijorarea în faţa unor riscuri precum destabilizarea politică, organizaţiile de verificare a faptelor spun că sunt dispuse să colaboreze cu YouTube „pentru a pune în practică propunerile lor”, pe care le detaliază în scrisoarea deschisă.

„Această luptă este una dintre cele mai mari din epoca noastră, şi trebuie să o purtăm colaborând cu platformele”, a spus într-o conferinţă de presă Cristina Tardaguila, fondatoare a organizaţia Agencia Lupa din Brazilia.

Cele patru mari propuneri de îmbunătăţire vizează de asemenea opacitatea algoritmilor în privinţa conturilor „recidiviste”, unde videourile care nu sunt în limba engleză trec de obicei pe sub radarul platformei.

După proliferarea unor informaţii false în timpul campaniei prezidenţiale din SUA din 2016, unul din giganţii acestui sector, Facebook, s-a asociat cu media din întreaga lume pentru a lupta împotriva difuzării de informaţii false.

Sursa foto: Unsplash/ Christian Wiediger

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Nu e destula cenzura! Vrem mai multa!!
    Noi stim cel mai bine care este adevarul si daca nu sunteti de acord cu noi, nu doar ca va stergem opiniile de peste tot, dar va anulam complet!

    • Da exact….fix asta spun acesti „fact checkers” (primii 2 mentionati fiind ai lui Bill Gates – wow ce coincidenta), doar ca indirect. 95% din continutul de pe Youtube este creat de oameni simpli, de „popor”. Cu alte cuvinte, noi cei care postam pe Youtube, mintim si dezinformam. Doamne…

  2. Si in general dezinformare sunt toate opiniile care nu ne convin indiferent ca au spate facts sau nu. Nu mai intereseaza pe nimeni adevarul sau macar libera exprimare. E ok au aparut alte platforme, cum s-a ridicat asa se va si scufunda yt.

    • Astea sunt cele 80 de organizații ale propagandei mitomane numita FactChecking. Demonstrat mitomana.

  3. o gramada de organizatii SOCIALISTE si de FANATICE de STANGA acuza Youtube de …libertate de opinie

  4. Pe șleau: doar părerea lor contează!

    • Da, FackCheckerii sunt exact propaganda BigTech mincinoasă, te duci in spate si verifici si vezi ca au mințit de-au rupt. Bolsevism curat.

  5. Hahhaha bolșevică propaganda cere cenzura. FactCheckerii care doar minciuni baga si din asta fac bani cer fascistilor de la BigTech cenzura.

  6. Principalele canale de dezinformare au fost dintotdeauna si inca sint cele oficiale (cu titulatura pe fata sau ascunsa).
    Cenzorii astia voluntari sa faca plici.

  7. Să dăm lumii cât mai multă cenzură!
    Trăiască socialismul dezvoltat durabil, ecologic și neutru climatic!

  8. Oricum prost sa fii sa nu te fi mutat pe alternative. Sa cenzureze coruptii mitomani de la FactCheck cu fasciștii de la BigTech până crapă.

  9. Despre laptop-ul lui Hunter B. nimic ?

  10. Corect….adevărul e unul singur și nu e la noi…trebuie cenzurat tot că prea ne-am învățat să vorbim asa liber… partidul e singurul care are adevărul. restul e CANCAN

  11. Avem nevoie de o lege care să cenzureze prostia, așa multe partide ar dispărea din viața noastră și am avea un trai mult mai liniștit.

  12. Normal că postacii Rusiei, de mai sus, sunt deranjaţi de cei care verifică veridicitatea conţinutului. Rusia lui Putin e construită pe minciuni.

  13. Majoritatea fact-checkerilor sunt de tip liberal american, dau aviz negativ la orice care nu corespunde cu politica lor dar la final tot ei se plang. Un fel de hotul striga hotii.