G4Media.ro

Peste 261 de milioane de euro pentru extinderea reţelei de apă-canal din…

Sursa foto: ApaVital

Peste 261 de milioane de euro pentru extinderea reţelei de apă-canal din 9 oraşe şi 25 de comune din Vâlcea / Gradul de conectare a populaţiei la apă va creşte de la 18% înainte de proiect la 89%

Un contract de finanţare pentru extinderea reţelei de apă-canal din judeţul Vâlcea, în valoare de 261 de milioane de euro, a fost semnat miercuri de către secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Carmen Moraru, şi reprezentanţii beneficiarului – Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Vâlcea”.

Potrivit unui comunicat al MIPE, remis Agerpres, proiectul de investiţii se va derula în 34 de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv în 9 oraşe şi 25 de comune.

Proiectul include investiţii pentru îmbunătăţirea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate pentru 45.625 locuitori şi creşterea gradului de acoperire cu servicii de colectare şi epurare a apelor uzate pentru 79.100 locuitori din judeţ. Gradul de conectare a populaţiei din aria proiectului la servicii de alimentare cu apă va creşte de la 18% înainte de proiect la 89% după finalizarea proiectului, iar gradul de conectare a încărcării organice biodegradabile la sistemele de colectare, de la 69% înainte de proiect la 99% după finalizarea acestuia.

„Semnăm astăzi contractul pentru o nouă investiţie în extinderea reţelei de apă – canal din România printr-un proiect care va acoperi 9 oraşe şi 25 de comune din judeţul Vâlcea. Astfel, valoarea proiectelor de apă – canal pentru care am semnat contractele de finanţare doar în ultima lună se ridică la peste 1 miliard de euro pentru 91 de unităţi administrativ – teritoriale din ţară, ceea ce înseamnă acces la alimentare cu apă la standarde conforme pentru 170.000 de oameni şi acces la canalizare pentru aproape 200.000. Vreau să asigur autorităţile locale că MIPE le va acorda oricând sprijin pentru demararea şi finanţarea unor astfel de proiecte, iar fondurile europene pe care le avem la dispoziţie sunt oportunitatea noastră de dezvoltare”, a declarat, miercuri, secretarul de stat Carmen Moraru.

Investiţiile cuprinse în acest proiect se vor face în două etape, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (cu finalizare până la 31 decembrie 2023) şi prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (cu implementare în perioada 2024 – 2025).

Proiectul presupune extinderea reţelei de distribuţie a apei potabile cu 151,3 km şi reabilitarea altor 16 km existenţi, costul total al investiţiilor în sectorul de apă fiind de 81,2 milioane euro din care 35,25 milioane euro în prima etapă. Investiţiile în sectorul de apă uzată se ridică la 180,2 milioane euro din care 78,27 milioane euro în prima etapă, reţeaua de canalizare urmând a fi extinsă cu 310 km.

Potrivit MIPE, în mai puţin de o lună, reprezentanţii instituţiei au semnat contracte pentru extinderea reţelei de apă-canal la nivel naţional în valoare de un miliard de euro.

Anterior acestui contract, au fost semnate în ultima lună contracte de finanţare pentru alte două proiecte pentru extinderea reţelelor de apă şi apă uzată din judeţele Prahova şi Tulcea.

Astfel, pentru Tulcea a fost semnat un contract în valoare de 245 milioane euro, prin care se va asigura acces la apă curentă şi canalizare în 5 oraşe şi 10 comune, ceea ce înseamnă că peste 35.000 de locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apă şi 53.000 de locuitori vor avea acces la canalizare, în ambele etape ale proiectului.

De asemenea, Prahova va beneficia de un proiect în valoare de 690 milioane de euro, din care 85% finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, prin care vor fi realizate investiţii în extinderea sistemelor de alimentare cu apă de care vor beneficia 91.872 de locuitori şi a sistemelor de canalizare la care vor fi racordaţi 67.231 de beneficiari din 42 de unităţi administrativ – teritoriale.

MIPE precizează că pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanţate prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD), care alocată suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apă şi apă uzată şi tranziţia la o economie circulară. Prin PODD se vor finanţa investiţii atât în cadrul unor proiecte noi, cât şi în continuarea investiţiilor POIM, în cazul etapizării acestora. Finanţarea prin PODD va include pregătirea şi gestionarea proiectelor de investiţii de apă şi apă uzată, dar şi consolidarea capacităţii actorilor implicaţi în sector.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. 50% din aceste asa zis retele de apa/canal inseamna niste tevi ingropate in pamant si nimic mai mult. Aaa, si niste bani in buzunarele unora.
    E cazul si localitatii in care traiesc, retea inceputa in 2012, inca neterminata si fara vreo sansa sa poata fi folosita curand.

  2. 50% din aceste asa zis retele de apa/canal inseamna niste tevi ingropate in pamant si nimic mai mult. Aaa, si niste bani in buzunarele unora.
    E cazul si localitatii in care traiesc, retea inceputa in 2012, inca neterminata si fara vreo sansa sa poata fi folosita cu rand.

  3. 50% din aceste asa zis retele de apa/ca nal inseamna niste tevi ingropate in pamant si nimic mai mult. Aaa, si niste bani in buzunarele unora.
    E cazul si localitatii in care traiesc, retea inceputa in 2012, inca neterminata si fara vreo sansa sa poata fi folosita cu rand.