G4Media.ro

Peste 20.000 de teste pentru coronavirus au fost prelucrate până acum în…

sursa foto: Inquam Photos/ Ciprian Petcut

Peste 20.000 de teste pentru coronavirus au fost prelucrate până acum în județul Alba / Utilizarea metodei pooling a dus la economisirea a 800.000 de lei

Peste 20.600 de teste au fost prelucrate de la începutul epidemiei de coronavirus în Alba, judeţ în care au fost confirmate pozitiv 404 persoane, din care 309 s-au vindecat, 21 au decedat, iar 74 se mai află încă în spital, potrivit informaţiilor prezentate vineri de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba, relatează Agerpres.

În total, numărul de teste a fost de 20.622, din care 312 prelucrate, joi, în laboratoarele DSP şi SJU Alba Iulia.

În laboratorul DSP Alba a fost utilizată şi metoda de tip pooling, ce presupune practic un screening aplicat în masă populaţiei din judeţ, prin care, în prima lună de implementare, au fost efectuate economii de peste 800.000 de lei.

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, prin această metodă inovativă s-au atins două obiective „foarte importante”.

„În primul rând este vorba despre un control eficient al răspândirii virusului Sars-Cov2 şi identificării eventualelor focare de COVID-19 prin testarea de comunităţi întregi de pe teritoriul întregului judeţ, dar şi economisirea unor importante sume de bani de la buget. În urma bilanţului făcut de specialiştii DSP Alba s-a constatat că, prin aplicarea metodei pooling, s-au economisit aproximativ 800.000 de lei, echivalentul a circa 4.000 de teste. Costul stabilit de Ministerul Sănătăţii este de 200 de lei/test/persoană. Referindu-ne strict la cifre, potrivit datelor furnizate de Laboratorul de Investigare şi Diagnostic din cadrul DSP Alba, de la sfârşitul lunii aprilie şi până în prezent, 610 eşantioane/grupe a câte 8 persoane în medie (circa 4.900 de persoane) au fost testate prin metoda pooling. La acestea se adaugă eşantioanele prelucrate individual ca urmare a depistării pozitive a circa 50 dintre ele, ceea ce înseamnă încă 400 de teste realizate care pot fi atribuite tot metodei pooling”, menţionează sursa citată.

Metoda pooling a fost validată de personalul laboratorului DSP Alba prin probele şi controalele pozitive lucrate, conform procedurii de lucru în domeniul biologiei moleculare utilizând tehnologia RT-PCR.

„Cifrele şi datele arată clar că nu am greşit când am pariat pe metoda pooling. Aceasta s-a dovedit a fi eficientă prin excluderea persoanelor negative şi identificarea eventualelor focare de COVID-19. Dincolo de avantajele economice evidente, cel mai important aspect îl reprezintă nu atât numărul de teste economisite, implicit banii salvaţi, ci numărul mare de persoane testate. Pentru a ţine în continuare situaţia sub control, vom menţine testarea de tip pooling cel puţin până la finalul anului întrucât deţinem toate echipamentele şi dotările necesare”, a afirmat, potrivit comunicatului, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

Sursa foto: Inquam Photos/ Ciprian Petcut

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Astia de la primariile din Bucuresti au bani de nu stiu pe ce sa-i dea.
    800 mii lei e suma perfecta de cheltuit si nu de economisit.