G4Media.ro

Peste 100 de persoane vâslesc pe traseul „Delta lui Ivan”, în cadrul…

sursa foto: Asociatia Down Braila Botez Vlad Sergiu

Peste 100 de persoane vâslesc pe traseul „Delta lui Ivan”, în cadrul Festivalului Ivan Patzaichin

Peste 100 de persoane au plecat, duminică dimineaţa, din Tulcea, vâslind în caiace sau în bărci fără motor, pe primul traseu de turism lent din Delta Dunării, participanţii la caravana „Apele unite ale României” urmând să padeleze timp de trei zile pe o distanţă de circa 55 de kilometri, în ultima parte a Festivalului Ivan Patzaichin, potrivit Agerpres.

Continuatorul proiectelor începute de multiplul campion olimpic, membru fondator al Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, a amintit că realizarea acestui traseu de turism lent, intitulat „Delta lui Ivan” era una din dorinţele lui Ivan Patzaichin.

„Traseul de turism lent este o idee veche a lui Ivan, şi anume de a crea o alternativă la turismul de astăzi în care circulaţia să fie prioritară pentru ambarcaţiunile cu vâsle sau electrice, astfel încât, ca într-un oraş, pe lângă autostradă şi drum expres, să avem şi un pietonal, să-i zic aşa”, a declarat Teodor Frolu pentru Agerpres.

El a mai spus că traseul lent Tulcea-Mila 23 ar putea fi un prim pas în construirea unei întregi infrastructuri sustenabile de vizitare a Deltei în ambarcaţiuni prietenoase cu mediul, dar şi în punerea în practică a unui concept despre care se vorbeşte de multă vreme – dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale.

„Traseul de turism lent înseamnă că orice turist petrece mai mult timp, trebuie să se oprească din loc în loc. Un turist care petrece mai multe zile în zonă consumă mai mulţi bani în locaţie, iar banii nu se duc pentru benzina necesară unei bărci cu motor, ci pe servicii tradiţionale oferite de comunitate”, a menţionat Teodor Frolu.

Printre participanţii la caravana „Apele unite ale României” este şi braşoveanul Mircea Călburean, care a contribuit fizic la ridicarea monumentului „Columna” din ansamblul memorial Ivan Patzaichin, inaugurat vineri în deschiderea festivalului Ivan Patzaichin.

„A fost o muncă cumplită până în ultima clipă, mai ales că timpul a fost foarte scurt. Am avut probleme logistice, tehnice şi am încercat să respectăm viziunea artistului Virgil Scripcariu, dar acum satisfacţia e deplină”, a declarat Mircea Călburean.

De aproape 40 de ani, el vine de două sau trei ori în Deltă şi vâsleşte şi spune că distanţa de 55 de kilometri pe care o va parcurge până în Mila 23 nu este mare.

„Vâslesc ocazional de câte ori vin în Deltă. Vom face distanţa asta în câteva zile, iar dacă ne gândim că cei din deltă fac distanţa asta într-o zi, nu e aşa mult. Va fi relaxare, mai ales că mergem cu curentul, în aval”, a mai spus Călburean.

Festivalul Ivan Patzaichin a început vineri seara cu inaugurarea ansamblului memorial dedicat marelui campion olimpic, ansamblu format din lucrări semnate de Mircea Cantor, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah, Nicolas Triboi, Virgil Scripcariu, curator fiind arhitectul Teodor Frolu.

Evenimentul desfăşurat la Tulcea a inclus atât concerte, proiecţii de filme, ateliere pentru copii, dar şi o dezbatere pe tema dezvoltării durabile şi concursuri de vâslit pe lacul Ciuperca din Tulcea.

Ivan Patzaichin Fest 2023 are loc în perioada 8 – 12 septembrie şi face parte din Apele Unite ale României – proiect de democratizare a accesului la apă, de educare pentru tineri şi adulţi cu privire la importanţa apei pentru comunităţi, de încurajare a locuitorilor să participe la protejarea apelor şi de stabilire a unei reţele de entităţi interesate de păstrarea şi valorificarea patrimoniului hidrografic. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014 – 2021.

Organizat pentru prima dată în 2011 sub numele de RowmaniaFEST – Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, evenimentul a luat numele de Ivan Patzaichin la ediţia din 2022 şi este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea şi Consiliul Judeţean Tulcea.

Încă de anul trecut Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a anunţat că, în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, a iniţiat un proiect pentru amenajarea unor trasee de turism dedicate bărcilor fără motor, proiectul cu un buget total estimat de 15 milioane de euro fiind depus spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...