G4Media.ro

Peste 100.000 de oameni au protestat vineri în Capitală, Jandarmeria a evacuat…

Peste 100.000 de oameni au protestat vineri în Capitală, Jandarmeria a evacuat Piața în forța: 440 de persoane au necesitat îngrijiri, 65 au fost transportate la spital, dintre care 9 jandarmi. Filmul unei zile de foc

Violențe fără precedent în Piața Victoriei. Jandarmii au intervenit în forță împotriva manifestanților pentru evacuarea Pieței, au tras zeci de grenade lacrimogene în mijlocul pieței și în parcare, dispersând zecile de mii de oameni, mulți dintre ei loviți de dispozitivele lansate în aer. Piața a fost la un moment dat plină de fum, protestatarii alergând să scape de efectul gazelor. Confruntările dintre jandarmi și protestatri au continuat mult după miezul noții pe străzile adiacente Pieței Victoriei. Numărul protestatarilor din fața guvernului a depășit în punctul culminant 100.000.

În total, 440 de persoane, dintre care 24 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov. De asemenea, 65 de oameni au fost transportaţi la spital, nouă dintre ei fiind jandarmi.

G4Media.ro a transmis live cele mai importante momente ale protestului: 

00:18 – Confruntările dintre jandarmi și protestatari continuă pe bulevardul Mihalache

00:00 – Galerie foto – intervenția în forță a jandarmilor (Inquam Photos / Octav Ganea)

23:57 – Câteva obiecte au fost incendiate în Piața Victoriei, la ieșirea din pasaj

23:55 – O parte dintre cei care au fost evacuați din Piața Victoriei se retrag pe Bulevardul Mihalache.

23:43 – Digi24: Două arme de foc au fost furate de incitatori de la Jandarmerie

23:29 – Din imagini se poate observa cum mai mulți incitatori au deturnat mitingul, provocându-i pe jandarmi și determinându-i să intervină în forță împotriva manifestanților.

23:18 – Jandarmii intervin în forță și evacuează Piața Victoriei

23:10 – Scutierii se grupează și se pregătesc de o intervenție în forță pentru evacuarea Pieței Victoriei. Asupra protestatarilor se trage cu tunuri cu apă și gaza lacrimogene. Protestatarii ripostează cu sticle incendiare

23:06 – Noi violențe în Piața Victoriei, după ce un grup de protestatari violenți au atacat jandarmii. Doi jandarmi au fost atacați de un grup de incitatori, fiind apărați de ceilalți protestatari.

22.41 – Ziarul de Iași scrie că în capitala Moldovei protestează 10.000 de oameni

22:40 – Mai mulți protestatari au fost luați pe sus de jandarmi

22:37 – Jandarmii au adus tunul cu apă în poarta guvernului, îndreptându-l direct spre mulțime

22:30 – Jandarmii lanseaza rafale de grenade lacrimogene fara motiv asupra protestatarilor pasnici, piata e plina de fum, scene incredibile.

22:11 – Mii de oameni nu renunță la protest: goniți de jandarmi pe bulevardele din zona Pieței Victoriei, se întorc iar și iar, nu se dau bătuți. Mulți dintre ei au declarat reportertului G4Media că sunt veniți din străinătate special pentru miting și nu vor să plece

22:09 – Jandarmeria Română anunţă că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului. „S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”, precizează Jandarmeria Română.

22:05 – Cel puțin un protestatar ar fi fost rănit grav la cap de un dispozitiv cu gaze lacrimogene lansat de jandarmi

21.56 – O nouă rundă de grenade lacrimogene lansate de jandarmi asupra manifestanților pașnici care protestează fără violență. Gazele lacrimogene sunt incolore, nu lasă dâre ca la protestele din iarna anului 2017, astfel încât manifestanții nu se pot feri din calea lor, transmite corespondentul G4Media.ro din Piața Victoriei.

21.50 – Jandarmii au făcut prăpăd în Piața Victoriei. Au tras zeci de grenade lacrimogene în mijlocul pieței și în parcare, dispersând zecile de mii de oameni, mulți dintre ei loviți de dispozitivele lansate în aer. Piața e plină de fum, protestatarii aleargă să scape de efectul gazelor.

21:46 – Mai multe explozii au avut loc în Piața Victoriei. Nu este clar dacă au fost sticle incendiare sau alte dispozitive explozive. Mulțimea a fost dispersată. Aerul este irespirabil în zona din fața guvernului

21:44 – Un număr de 172 de persoane a avut nevoie de îngrijiri medicale la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov. Numai în intervalul 20,00 – 21,00 pompierii SMURD au acordat asistenţă medicală unui număr de 62 de persoane. Nouă persoane au fost transportate la spital, două dintre acestea fiind jandarmi.

21:35 – Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a făcut vineri seară un apel către femei şi copii să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul, transmite Agerpres.

„Un apel către femei şi copii, să încerce să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul pentru a nu avea evenimente nedorite. La acest moment, grija noastră principală este să protejăm oamenii care se află în piaţă, să le oferim acea siguranţă de care au nevoie. De asemenea, o altă grijă a noastră este de a delimita acele grupuri violente şi facem un apel către oamenii care sunt acolo, care sunt paşnici, să se delimiteze de aceste grupuri, pentru a putea avea o intervenţie precisă, aş spune chiar chirurgicală, dacă îmi permiteţi o metaforă medicală, şi a putea să-i extragem din mulţime”, a spus Militaru la Antena 3.

21:15: Jandarmeria își justifică acțiunea în forță: susține că cei din teren au fost obligaţi să intervină în Piaţa Victoriei şi să folosească mijloacele din dotare pentru „oprirea şi stoparea celor care au exercitat în mod repetat şi continuu violenţe asupra forţelor de ordine, violenţe care au pus în pericol nu doar siguranţa şi sănătatea jandarmilor, ci şi pe cea a celorlalţi oameni de bună credinţă care se află în piaţă”, a declarat vineri seară purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.

21:10 – Jandarmii au aruncat cu dispozitive cu gaze lacrimogene în mijlocul mulțimii. Oamenii s-au împrăștiat pe bulevardele din jur. În Piața Victoriei aerul este irespirabil

Inquam Photos / Octav Ganea

21:05 – Sunt proiectate cu laser mesaje pe clădirile din Piața Victoriei: ”Jos guvernul”, ”Fără violență”

21:00Zecile de mii de oameni prezenți în Piața Victoriei au aprins lanternele telefoanelor mobile și au cântat ”M..e PSD” în loc de imnul României

20:53 – Jandarmeria anunţă că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal şi solicită protestatarilor să se delimiteze de acestea, transmite Agerpres.

„În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează paşnic să nu intre în conflict cu aceste persoane!”, se arată într-un mesaj al Jandarmeriei Române postat, vineri, pe Facebook.

20:46 – Imagini filmate de sus care surprind mulțimea uriașă de oameni din Piața Victoriei:

20:42Peste 70.000 de protestatari la această oră în Piața Victoriei.

20:36 – Cozi imense la farmaciile din zona Pieței Victoria făcute de oamenii care vor să își cumpere măști de gaze

20:34 – Jandarmii încearcă să disperseze mulţimea cu gaze iritante şi o maşină dotată cu un tun cu apă. Mai multe persoane au încercat să forţele gardurile, violenţele escaladând, iar jandarmii au folosit mai multe tipuri de gaze iritante, precum şi grenade cu gaze. Protestatarii scandează „Nu plecăm”, o parte dintre ei încercând să ţină piept forţelor de ordine, iar o parte încercând să părăsească zona, transmite Agerpres.

20:29 – Jandarmii au folosit tunul cu apă împotriva protestatarilor din Piața Victoriei în urma unui nou episod violent

20:14 – Mesaj de la un cititor G4Media.ro: Tocmai am fost anunțați în metrou că trenurile nu mai opresc în stația Victoriei. Conform conductorului, „din ordinul conducerii Metrorex, trenurile nu opresc în stația Victoriei”.

20:11 – Stația de metrou de la Piața Victoriei a fost închisă. Piața din fața guvernului este arhiplină. Mulțimea de oameni se întinde pe bulevardele adiacente: Lascăr Catargiu, Aviatorilor, Kiseleff, Ștefan cel Mare. Traficul rutier a fost restricţionat vineri seară pe Bulevardul Nicolae Titulescu, de la intersecţia cu Bulevardul Banu Manta, şi pe strada Buzeşti – de la intersecţia cu strada Mircea Vulcănescu către Piaţa Victoriei

19:57- Jandarmeria Română face apel la oamenii care protestează paşnic în Piaţa Victoriei să se retragă din primele rânduri, motivând că aceştia sunt folosiţi de cei care comit violenţe ca „scut de protecţie”.

„Facem apel la oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri, din zona de contact cu jandarmii. Cei care comit violenţe arunca din spatele lor cu obiecte contondente, sticle şi bucăţi din asfalt. Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecţie pentru a putea să continue violenţele fără să poată fi extraşi de jandarmi. Vă rugăm să înţelegeţi apelul nostru pentru a nu risca să fiţi răniţi”, se arată într-un mesaj postat, vineri, pe Facebook, de Jandarmeria Română.

De asemenea, Jandarmeria face apel la femei şi copii să încerce să se retragă în zone ferite de violenţe sau să părăsească locurile în care se desfăşoară protestul.

19:53 – Traficul rutier a fost restricţionat vineri seară pe Bulevardul Nicolae Titulescu, de la intersecţia cu Bulevardul Banu Manta, şi pe strada Buzeşti – de la intersecţia cu strada Mircea Vulcănescu către Piaţa Victoriei, informează Brigada de Poliţie Rutieră, citată de Agerpres.

19:42 – Dan Mihai Bălănescu transmite că oamenii sunt refugiați prin scări de bloc din cauza gazelor lacrimogene din Piața Victoriei. ”Copii plâng în brațele părinților”

19:40 – Echipajele de prim ajutor SMURD au acordat asistenţă medicală, în intervalul orar 17,30-19,00, unui număr de 40 de persoane dintre cele aflate vineri după-amiază la mitingul din Piaţa Victoriei, informează Agerpres.

Un alt jandarm a necesitat îngrijiri medicale după ce a fost lovit în zona feţei, informează ISU Bucureşti.

Două persoane au dorit să fie transportate la spital, informează ISU Bucureşti.

19:30Peste 25.000 de oameni protestează în fața guvernului. Piața Victoriei este arhiplină. Mulțimea se întinde pe bulevardele adiacente: Lascăr Catargiu, Aviatorilor, Kiseleff. Oamenii continuă să vină masiv la protest, gurile de metrou abia făcând față.

19:15 – Jandarmeria Română solicită participanţilor la protestul de vineri din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii şi să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţa.

„Va rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţa! Pentru siguranţa voastră şi a tuturor! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunţat iniţial, pe reţelele de socializare, ca fiind unul paşnic. Recomandăm celor care intenţionează să se alăture protestatarilor din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violenţelor înregistrate în ultimele ore”, scrie instituţia menţionată pe pagina sa de Facebook.

19:12 – Oamenii vin masiv în Piața Victoriei

19:10 – Mai mulți protestatari aruncă cu sticle și alte obiecte în jandarmii și scutierii masați în fața Palatului Victoria. Se intervine din nou cu gaze lacrimogene (detalii aici).

19:05 – Protestatarii din Piața Victoriei scandează sloganuri precum „Demisia, Demisia!”, „Diaspora e cu noi!”, „Unitate, unitate!”, „Vrem ţara înapoi” şi flutură steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.

Ei au ţinut un moment de reculegere pentru cei căzuţi la Revoluţia din 1989, iar pe platforma improvizată, amplasată în mijlocul pieţei, au luat cuvântul mai mulţi români din Diaspora care şi-au prezentat pe scurt motivele plecării şi au acuzat sistemul politic de lipsa alternativelor în ţară.

19:02 – Galerie foto cu protestul din Piața Victoriei (Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea):

18:47 – Din ce în ce mai mulți oameni luați cu targa din mulțime și duși la autospecialele SMURD. Forţele de ordine au folosit din nou gaze lacrimogene. Mai multe persoane au leşinat în urma acţiunii jandarmilor, altele suferă vizibil din cauza efectului iritant al acestora, transmite Agerpres.

18:45 – Jandarmii au adus un tun de apă în fața Palatului Victoria. Scutierii au făcut zid în fața protestatarilor

18:40 – Noi incidente între protestatari și jandarmi. Câțiva oameni au aruncat cu diverse obiecte în forțele de ordine. Scutierii au fost chemați să intervină din nou

18:25 – În Piață au ajuns și mai mulți lideri și parlamentari USR, în frunte cu liderul partidului Dan Barna. Cu toții poartă tricouri albe, inscripționate cu mesajul ”Fără penali în funcții publce”.

18:13 – Până la această oră, echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane, dintre care două au dorit să fie transportate la spital, informează ISU Bucureşti, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, printre persoanele respective se numără şi doi jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la degetul mâinii drepte, care a fost transportat la spital, şi unul cu escoriaţii membru superior, acesta refuzând transportul la o unitate spitalicească.

Persoanele care au fost în grija pompierilor SMURD au acuzat lipotimii şi iritaţii ale ochilor sau căilor aeriene, mai precizează ISU București.

18:03 – Deși bulevardul din fața Palatului Victoria a fost eliberat de protestatari, totuși circulația nu a fost reluată

17:55 – Douăzeci şi patru de persoane participante la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei au avut nevoie de ajutor medical, între acestea fiind trei jandarmi răniţi după ce manifestanţii au aruncat cu diverse obiecte, a anunțat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

17:42 – Televiziunile de știri anunță suplimentarea efectivelor forțelor de ordine din fața Palatului Victoria

17.30 – Circulația a nu fost încă reluată pe străzile din fața guvernului. Protestatarii sunt răsfirați în întreaga Piață a Victoriei.

17:25 – Antena 3 susține că are informații pe surse că membri ai mai multor galerii de fotbal au pornit spre Piața Victoriei. Televiziunea difuzează mai multe mesaje alarmiste.

17:20 – Un jandarm a fost rănit în Piaţa Victoriei, el fiind transportat la spital, a declarat pentru AGERPRES coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa. „A avut un traumatism la antebraţ şi a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca”, a spus Opriţa.

„Au fost cinci persoane care au fost expuse substanţele dispersate în piaţă, trei dintre ele au refuzat examinarea şi două dintre ele sunt, în momentul de faţă, examinate la faţa locului”, a mai spus Opriţa.

17:15 – Galerie foto cu momentul în care protestatarii au fost împrăștiați de scutieri cu gaze lacrimogene (Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)

17:00 – Jandarmii dau în mod repetat cu gaze lacrimogene în timp ce oamenii fac apeluri disperate să se oprească spunându-le că în mulțime copii și mame. Se scandează: ”Jandarmeria apără hoția”. Circulația este blocată total

16:55 – Galerie foto cu momentele tensionate din fața guvernului (Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)

16:50 – O tânără ignoră atmosfera tensionată și își face un selfie în mijlocul scutierilor.

16:45 – Spiritele s-au mai calmat în Piața Victoriei. Un cordon format din jandarmi și scutieri blochează orice tentativă de apropiere de curtea guvernului. Circulația rutieră este în continuare parțial blocată pe bulevardul din fața Palatului Victoria.

16:36 – Mai multor protestatari li s-a făcut rău. Trei echipaje de la SMURD au intervenit și i-au scos pe cei afectați din mulțime cu targa.

16:23 – Momente tensionate în fața guvernului. Au fost aduse trupele speciale. Mai mulți protestatari au încercat să intre cu forța în curtea Palatului Victoria, dar au fost opriți. Jandarmii au împrăștiat gaze lacrimogene. Circulația a fost parțial blocată în Piața Victoriei.

16:20 – Ardelenii plecați din Piața Universității au ajuns în fața guvernului. Sunt mai multe sute de oameni.

16:05 – Un bărbat de aproximativ 40 de ani care tulbura ordinea publică vineri în zona în care se desfăşoară protestul din Piaţa Victoriei a fost condus la secţia de Poliţie pentru identificare şi stabilirea măsurilor legale, a informat Jandarmeria Capitalei, citată de Agerpres.

Totodată, o altă persoană a fost condusă la Poliţie deoarece dorea să participe la miting având asupra sa mai multe spray-uri cu vopsea (grafitti). Jandarmii au atenţionat persoana în cauză că nu poate participa la manifestaţie cu astfel de obiecte, însă aceasta, după ce s-a retras, ulterior a revenit în zonă.

15:55 – Mai mulți protestatari se plâng că în mulțime sunt infiltrați instigatori

15:50 – Incident pe trotuarul de lângă Muzeul Antipa, unde doi tineri au venit cu o pereche de cătușe, iar jandarmii le-au cerut cătușele, spunând că nu au voie cu așa ceva. Oamenii s-au strâns în jurul lor și strigă: ”Jandarmeria apară hoția”.

15:43 – Mai multe zeci de protestatari stau pe partea cu Muzeul Antipa la umbră. Este o căldură înnăbușitoare în Piața Victoriei.

15:30 – Ardelenii strânși în Piața Universității au pornit în coloană spre guvern. Au tobe, vuvuzele și steaguri și scandează: ”Păcat, păcat, de sângele vărsat”. De asemenea, au cu ei boxe portabile din care se aud cântece patriotice precum ”Tu, Ardeal”, ”Acolo este țara mea” sau ”Când am plecat Ardealule din tine”. Unii sunt îmbrăcați cu tricouri inscripționate cu mesaje precum ”MU13 P5D”, ”Fără penali în funcții publice”.

15:10 – Pentru a ironiza fake-news-ul transmis de România TV în luna mai, mai mulți protestatari au venit în Piața Victoriei cu ”furci, coase și topoare” din carton (La finalul lunii trecute CNA a amendat România TV cu 15.000 de lei pentru difuzarea unui fake news referitor la manifestația pașnică ”Vrem Europa, nu Dictatură”, din 12 mai din Piața Victoriei. România TV a susținut pe tot parcursul zilei că la protest sunt oameni cu furci, bâte și topoare, încercând să compare mitingul cu răscoala din 1907).

14:29 – Românii din diaspora aduc în Piața Victoriei steagurile țărilor unde s-au dus să muncească: Germania, Franța, Spania, Marea Britanie, SUA etc. Unii afișează bannere.

14:15 – Seniorul Mihai Șora a postat vineri pe Facebook un mesaj mobilizator pentru mitingul din Piața Victoriei. El le aduce un laudatio românilor care s-au întors în țară pentru a manifesta împotriva ”hoției și a corupției ucigașe” și îi îndeamnă pe bucureșteni să nu stea în case, ”măcar din respect” pentru cei din diaspora (detalii aici). Șora a postat și o lucrare grafică ironică la adresa PSD: o girafă pe al cărei gât, format din sintagma ”vă vedem”, urcă un șobolan (aluzie la apelativul cu care Liviu Dragnea s-a adresa protestatarilor):

14:02 – Mai multe autospeciale SMURD sunt parcate pe Bulevardul Kiseleff, pregătite să intervină în caz de nevoie. Raed Arafat a anunțat că vor fi aduse echipaje din afara Capitalei pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti (Foto: Europa FM).

14:00 – Spre Piața Victoriei se îndreaptă și jandarmii călare (Foto: Europa FM).

13:52 – Mai multe grupuri de protestatari s-au refugiat lângă Muzeul Antipa, la umbră.

13:50 – În faţa sediului Guvernului, sunt români veniţi din ţări precum Franţa, Italia, Suedia, Germania, Norvegia sau SUA, dar şi protestatari care au venit la Bucureşti din diferite judeţe, transmite Agerpres. Manifestanţii flutură steaguri tricolore şi ale UE şi scandează lozinci împotriva Guvernului şi a PSD: „Jos PSD!”, „Hoţii!”, „Demisia!”, „Anticipate!”, „DNA să vină să vă ia!”, „Fără penali!”.  Pe pancartele afişate şi tricourile purtate de protestatari se pot citi diverse mesaje: „Mi-aţi confiscat drepturile”, „Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România”, „Nu cedăm”, „Nu: Romania coruptă; Parlamentari corupţi”, „Tudorel Toader – ministrul anihilării Justiţiei”.  Pentru a-şi face auzite mesajele, câţiva protestatari au adus în Piaţa Victoriei o maşină cu platformă pe care au instalat o staţie de amplificare.

În faţa sediului Guvernului se află şi reprezentanţi ai iniţiativei „Fără penali”, veniţi să strângă semnături pentru campania lor. De asemenea, ei comercializează în zonă şi o carte de versuri, „Diaspora rezist”, scrisă de Doru Cernescu.

13.45 – Un bărbat îmbrăcat în costum popular a fost pus la pământ de jandarmi și dus la dubă, după ce a împins doi protestatari.

13:40 – Numărul protestatarilor fluctuează în Piața aflată în plin soare. În acest moment, oamenii suflă în vuvuzele

12:55 – ”No, amu-i bai” – au ajuns ardelenii în București. Ei se grupează în Piața universității înainte de a pleca spre Guvern (Galerie realizată cu fotografii transmise de Inquam Photos / autor: Octav Ganea).

12:15Motocicliștii ploieșteni au anunțat încă de joi că vor participa la mitingul din Piața Victoriei. Ei vor fi așteptați la intrarea în București (zona Fântânii Miorița) de motocicliștii din Capitală.

„Civilizaţi, îmbrăcaţi în negru, dar hotărâţi, toţi motocicliştii, iubitorii de libertate şi dreptate care vor şi înţeleg importanţa zilei de vineri, din Ploieşti sau din toată Prahova să mergem la protest vineri la Guvern. Întâlnirea lângă benzinaria Petrom de vis a vis de Hipodrom la ora 17.00. Aşteptăm o jumătate de oră şi plecăm”, este anunţul postat de motocicliştii din Ploieşti, care vor să se mobilizeze pentru a intra în grup mare în Capitală.

11:55 – Manifestanții ajunși în Piața Victoriei poartă steagurile României și Uniunii Europene, dar și ale țărilor în care s-au dus să muncească. De asemenea, ei au pancarte cu înjurături la adresa PSD în alte limbi (Galerie realizată cu fotografii transmise de Inquam Photos / autor: Octav Ganea).

11:20 – Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, pentru AGERPRES, că pentru mitingul care va avea loc vineri în Piaţa Victoriei vor fi aduse echipaje SMURD din afara Capitalei pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti, adăugând că este o procedură obişnuită care a fost aplicată şi cu prilejul altor manifestaţii.

11:10 – Ușoară aglomerație în Gara de Nord – Sute de oameni vin la protestul din Piața Victoriei cu trenurile, transmite Digi24.

10:45 – Ieşenii care susţin protestul diasporei au format o coloană de 50 de maşini care a plecat vineri dimineaţa din Piaţa Unirii din municipiu spre Piaţa Victoriei din Bucureşti, manifestanţii fiind nemulţumiţi fiind de actuala guvernare, anunță Agerpres (detalii aici).

 • Primii români din diaspora au ajuns în București cu puțin înainte de miezul nopții. Îi așteptau în Piața Victoriei câteva zeci de protestatari dispuși să rămână în fața guvernului până în zori, după cum transmite Europa FM:

Protestul ar urma să aibă loc între 17.00 și 23.00, anunță pe Facebook mișcarea Diaspora. ”Pentru că au plecat peste 4 milioane de români din țară, pentru că sunt departe de familie, pentru că au fost alungați de un sistem corupt, suntem alături de ei! Avem nevoie unii de alții, oriunde ne-am afla”, se arată în mesajul mișcării.

(Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Poliţia Capitalei a solicitat IGPR efectuarea unui control pirotehnic preventiv al maşinilor parcate în zona Piaţa Victoriei.

„În această dimineaţă, la solicitarea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Biroul Pirotehnic, ne oferă sprijin pentru efectuarea unui control pirotehnic preventiv. Verificarea vizează autoturismele parcate în zonă Piaţa Victoriei şi are drept scop asigurarea protecţiei cetăţenilor ce se vor afla în această zonă, precum şi a celor care o vor tranzita”, a transmis Poliţia Capitalei, potrivit News.ro.

Primii manifestanți s-au instalat încă de joi dimineața în Piața Victoriei în așteptarea protestului de astăzi la care vor veni și românii plecați la muncă în străinătate.

Activistul Mihai Dide, preşedintele Asociaţiei “Evoluţie în Instituţie și cel care a proiectat pe clădirea guvenrului mesajul #Rezist în timpul mitingului PSD din 9 iunie, și-a instalat o rulotă și un cort în Piața Victoriei (Galerie realizată cu fotografii transmise de Inquam Photos / autor: Octav Ganea).

LISTA PROTESTELOR DUPĂ ORAȘ (conform mișcării Rezist)

BUCUREȘTI
Protest 10 august, ora 10, Piața Victoriei
https://www.facebook.com/events/2095447564002928/
https://www.facebook.com/events/171546700361799/
https://www.facebook.com/events/213707935957739/

ARAD
Protest, 10 august, ora 19:00, Primaria Arad
https://www.facebook.com/events/512484999190490/

BACĂU
Protest, 10 august, ora 18:00, Piața Tricolorul
https://www.facebook.com/events/1062446730597620/

BRAȘOV
Protest, 10 august, ora 18:00, Prefectura Brașov
https://www.facebook.com/events/222936905084051/

BISTRIȚA
Protest, 8 august, ora 19:00, Piața Petru Rareș
https://www.facebook.com/events/490967764709687/

CLUJ NAPOCA
Protest, 10 august, ora 19:00, Piața Unirii
https://www.facebook.com/events/2411180838921970/

Protest, 10 august, ora 18:00, Piața Mihai Viteazu
https://www.facebook.com/events/1798702716832128/

CONSTANȚA
Protest, 10 august, ora 19:00, Prefectura Constanța
https://www.facebook.com/events/293492631231034/

DEJ
Protest, 10 august, ora 18:00, Parcul Mic
https://www.facebook.com/events/1840685162677505/

GALATI
Protest, 10 august, ora 18:00, Prefectura Galați
https://www.facebook.com/events/534781466955530/

IAȘI
Protest, 10 august, ora 19:00, Piața Unirii
https://www.facebook.com/events/273764699905692/

ORADEA
Protest, 10 august, ora 19:00, locația ???
https://www.facebook.com/events/2070890656497410/

PIATRA NEAMȚ
Protest, 10 august, ora 09:00???, Teatrul Tineretului și sediul PSD
https://www.facebook.com/events/229913551072452/

TIMIȘOARA
Protest, 8 august, ora 20:00, Piața Operei
https://www.facebook.com/events/2112325849089541/

AUSTRIA, VIENA
Protest, 10 august, ora 17:00, Prinz-Eugen-Straße 60
https://www.facebook.com/events/305231570041182/

BELGIA, BRUXELLES
Protest, 10 august, ora 19:00, Ambasada Romaniei
https://www.facebook.com/events/295556921192544/

ELVEȚIA, ZURICH
Protest, 10 august, ora 20:00, Rathausbrücke
https://www.facebook.com/events/534442120318138/

ITALIA, ROMA
Protest, 10 august, ora 16:00, Palazzo Montecitorio
https://www.facebook.com/events/2100890359984598/

OLANDA, AMSTERDAM
Protest, 10 august, ora 18:00, Dam Square
https://www.facebook.com/events/195300001341254/

SPANIA, CASTELLON
Protest, 10 august, ora 18:00, Consulat
https://www.facebook.com/events/302288857198394/

SPANIA, MADRID
Protest, 10 august, ora 18:00, Ambasada României
https://www.facebook.com/events/520517831713686/

SUEDIA, GOTEBORG
Protest, 10 august, ora 18:30, Lekplatsen Plikta
https://www.facebook.com/events/1660170407439440/

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

76 comentarii

 1. M.IE PSD !!!!!
  :))

 2. Sa nu va fie frica, Liviu Dragnea pica…!

  • He-lico-pteru’!
   He-lico-pteru’!
   He-lico-pteru’ !
   Sa vina sa va ia!

  • Da , cred ca ai calitati paranormale .

  • Ai dreptatea, pentru variatie, de data asta poate fugi si cu un …Airbus…!

 3. E un momentul cel mai reuşit al Centenarului: o re-Unire. Cuvine-se Preşedintele să salute memorabil interesul patriotic al Diasporei pentru o Ţară dorită ca Afară. Agitaţia cu suspendarea încearcă să evite acest contact firesc dintre cel ce reprezintă România şi diasporeni.

 4. Repede, toti cocalarii in piață! Au deschis o taraba de schimbat buletine in fata guvernului! Se fac si analize pe loc. Doar cazurile grave, gen Liceeanu sau Chirila, trebuie sa mearga la spital!

  • Se vede ca s-a devalorizat rubla, nu mai scoti nimic nou, doar dintr-astea rasuflate….!

  • Nu-i chiar asa, astea-s ca o sticla de caberneu’ d-ala prafuit si bun…

  • Cabernetu fara pepsi e ca #rezist fara soros

  • Parca-i mai scris odata asta! Ai doar idei fixe si putine?!

  • @Morjan,
   Ce surpriza…! In gerul ala, cum ai reusit sa faci rost de semnal, ai frecat antena…?!

  • Asistatule, ia si tu niste ..ie PSD, oriunde cu placere. Esti mai prost decat prevede legea!

 5. https://recorder.ro/nu-e-nimeni-acasa/
  Asta este efectul guvernari actuale…plecam de acasa umiliti la mii de km distanta…nu se pleaca neaaparat din cauza saracie…se pleaca din cauza ca au reusit sa ne ucida orice urma de speranta…se pleaca din cauza ca suntem umiliti zilnic…

 6. Da, ziua de 10 august 2018 ar putea fi ziua redesteptarii noastre. Asa cum spune Camelian, este cel mai bun si cel mai frumos mod de celebrare a Centenarului. Azi, romanii cinstiti, din tara si din diaspora isi dau mana in lupta impotriva coruptiei, a mafiei neocomuniste, a incompetentei, a jafului organizat, a abuzurilor continue savarsite de actuala putere prin masacrarea legilor, a tuturor racilelor care macina societatea romaneasca. Acest protest este binevenit, dar ca sa nu ramana fara urmari benefice este nevoie de organizare. Chem elita intelectauala a tarii sa se alature acestei miscari. Cred ca ar fi nevoie ca in cadrul mitingului de azi sa se adopte o Proclamatie sau un Manifest catre tara care sa cuprinda motivarea protestului precum si caile de urmat pentru o reforma urgenta si profunda a societatii, a statului si a insitutiilor sale. Avem nevoie de modificarea constitutiei, de o noua lege electorala si a partidelor politice, de o reforma a insitutiilor statului. Cred, de asemenea, ca avem nevoie de o lege a criminalitetii economice care sa incrimineze toate faptele care au condus la devalizarea tarii in ultimii 30 de ani. Cei care au jefuit economia tarii trebuie sa raspunda si sa restituie sumele enorme cu care s-au imbogatit ilicit. Aceste sume pot fi folosite pentru investitii in scoli, spitale, infrastructura si chiar pentru bugetul de pensii. Crimele economice trebuie sa fie imprescriptibile. Avem nevoie de un moment al adevarului pe care nu l-am avut dupa decembrie 1989.

 7. Sa vedem daca au inteles ceva romanii nostrii din Diaspora.
  Sigur, mitingul poate fi liantul care va crea tavalugul de care se tem cei de la putere, dar romanii care lucreaza in strainatate trebuie sa recunoasca adevarul ca PSD e acum la putere fiindca parintii si rudele lor din tara au votat masiv acest partid toxic.
  Vorbim despre cinci milioane de romani aflati in strainatate, au parinti si rude aici care ori nu au votat fiindca nu-i intereseaza, le trimit copiii destui bani, ori au votat permanent cum le-a cerut primarul din localitatea de bastina, ca sa le aprobe o noua constructie de casa, a unei vile sau extinderea altora.
  Trebuie spus adevarul in fata, cind Diaspora s-a enervat albanezul Ponta a fost spulberat in turul doi al alegerilor prezidentiale, desi cistigase primul tur cu un avans de zece la suta.
  Nu ai decit sa te superi pe mine, scumpa Diaspora, dar soarta Romaniei se afla in votul vostru (la prezidentiale) si al parintilor si rudelor voastre la celelalte alegeri ori referendumuri.
  Dumnezeu sa va binecuvinteze, daca ati venit sa salvati tara.
  Sa nu ii mai dati ocazia sociologului obscur, din teleorman, Marius Pieleanu sa minta continuu ca PSD e in crestere in sondajele lui.
  Doamne ajuta!

  • Cu regret am constatat ca de fapt nimeni nu si-a asumat acest protest .
   Cand situatia a degenerat datorita faptului ca jandarmii au fost atacati ,
   acestia nu au reactionat de la inceput cu derminare pentru a restabili ordinea .
   Ce drepturi au protestatarii ca sa deranjeze alti cetateni , care nu se pot deplasa
   intr-o zona mare a Bucurestiului .

 8. As vrea sa stiu de ce politia romana opreste masinile manifestantilor pe drumul spre Bucuresti- este un echipaj pe drumul de la Timisoara care opreste, verifica, si dupa caz amendeaza cetateni care este clar ca merg la protest – va rog sa se raporteze daca se mai intampla si prin alte locuri din tara acest lucru. Daca se primesc amenzi cu ocazia acestui miting, sa se tina evidenta lor, sa se verifice si sa se conteste( cele care sunt date abuziv). Acest protest este o manifestatie libera a unei indignari totale a tuturor romanilor care reclama o conducere abuziva si ilegala( de ce cu ocazia meciurilor de fotbal se scandeaza liber M**e cutare echipa, sunt afisate bannere cu inscriptii vulgare si nimeni nu-i fileaza si-i amendeaza- cand o sa se scandeze in cor M**E PSD o sa vina jandarmii si militia la fiecare protestatar in parte cu carnetelul sa-i amendeze?) RUSINE POLITIA SI JANDARMERIA ROMANA

  • @…,
   In jurul Bucurestiului politia opreste autocare si autoturisme cu numere straine si de provincie. Masinile cu nr de Bucuresti trec de baraj, celelalte, nu !

   PS. Asa intelege politia rutiera romana sa respecte dreptul romanilor la libera circulatie.

   PPS. Iar imi vine sa ma duc unde vad cu ochii dar asta ar insemna ca jigodia imputita de Dragnea m-a invins si ma goneste din propria tara

  • Asta nu se poate!

   PS. Pt ca „Nu mor caii cand vor cainii”! 😉

 9. Trebuia facuta solicitare ca masinile celor din Diaspora sa fie parcate la Parlament!!
  Suna a banc nu?
  Citisem mai devreme un slogan; Nu va fie frica, astazi Dragnea pica,,!
  Asta nu mai este banc!

 10. protest organizat in Satu Mare:
  https://www.facebook.com/events/230118484313336/
  De asemenea, un grup de cetateni satmareni a plecat ieri inspre capitala pentru participarea la protestul din Piata Victoriei.

 11. La cum se misca bucurestenii, sunt foarte sceptic.

  • Poate astazi totusi o sa fim impresionati sper…sa stii totusi ca multi din cei pe care ii cunosc si nu numai tineri au spus ca dupa munca se opresc in piata…sper doar ca asta sa fie general valabil in tot bucurestiul si nu numai in grupuri restranse.

 12. Va rog sa va ganditi sa schimbati titlul articolului – nu este (doar) mitingul „diasporei” – poate fi usor demobilizator. Multumesc

 13. terfelistilor, urmati Chavez-ul cu giaka rosie de la trei-coceni care va duce-n zbor la groapa de gunoi a istorie … inainte marsh, pana totul tandari va fi !

  • Du-te inapoi la scoala si termina clasa a treia.

   Ah, a inchis PSD-ul scoala la tine in sat? Ghinion.

 14. Fake news! vezi poza cu … Triciclistii ploiesteni. Pe coruptia-ucide (FB) au plecat de ieri seara. Cum de n-r fi ajuns pana azi in Bucuresti? Poate fiindca sunt inca prin SUA, unde au fost fotografiati in noiembrie 2017 (v. linkul de mai jos)

  https://www.hdforums.com/how-tos/slideshows/dynamics-of-group-riding-what-you-should-know-before-riding-out-525042#1-the-more-the-merrier-most-of-the-time

  Cam cat de prosti va cred astia de la G4 pe majoritatea celor care va prindeti, fara rezerve, in corul … muiștilor!?

 15. Inteleg ca au inceput sa blocheze accesul in Bucuresti…
  Pe FB am vazut ca sunt cateva garnituri de tren tinute in camp pe probleme tehnice…

 16. Ciolos vine cu „berea”?

 17. Halo Bucurestiul ? ?? Chiar nu va faceti 4-5 ore timp sa-i sprijiniti pe acesti oameni ?
  Va place Dragnea , Firea ? Daca da atunci va meritati soarta , comunitate de loaze ce sunteti ( imi pare rau dar daca nu iesiti masiv in strada asta sunteti )

  • Nu, ne place scripcaru si ceilalti puscariabili din ardeal sau ungaria, nu stiu cum va zice corect…

  • Am fost. Am mai trecut o data acum, nu e panica, puteti merge.

   Dragnea e panicat maxim de si-a trimis instigatorii printre protestatari.

 18. Sa vezi cand ajung coloanele de liberali trimiți din județe…:)

 19. @ burebista

  Stai mai ca venim la 17.00. Nu asa ne-am inteles?

 20. Bucureștenii stau cu pl în mână după perdea și visează la mare. Dacă nu se ia azi o decizie din partea românilor ciuma roșie bolsevică va rămâne la putere și fmmdracnea va scăpa de pușcărie și va păstra banii furati de la copii. Ne lăudăm că suntem mari și tari; suntem o pl. Vom ajunge exact ca în Mexic sau Venezuela.

 21. Pana cand nu o sa intelegeti ca DOAR PRIN VOT se poate schimba LEGAL un regim politic, pierdeti timpul cu manifestatiile voastre.

  • Care vot? Ala pe care Senatul PSD vrea să-l fure în următorii ani prin proiectul de lege B216/Senat?

   Legea asta dacă trece, îi va lăsa pe PSDişti să fure voturile prin prefecturi. Şi atunci să vedeţi răscoala!

 22. Jandarmii sunt prea blanzi , nu trebuie sa se poarte cu manusi , cu cei care blocheaza carosabilul .
  De ce sa fie deranjati alti cetateni de niste oameni care nu respecta legea .

  • Era mai bine pe vremea ta, când băteai intelectuali la Universitate, nu?

   Te simţeai şi tu ca un bărbat, deşi n-ai fost niciodată. Bărbaţii adevăraţi au respect de sine, tu i-o sugi dictatorului pentru un loc de muncă.

 23. Ultimele zbateri ale binomului, încearcă sa dea o lovitura de stat cu spălați pe creier din diaspora!

  • Dimpotrivă, se vede teama maximă a dictaturii Dragnea, care şi-a trimis instigatorii cu petarde printre oameni.

   Întrebare: dacă e aşa bine în RO, de ce trebuie să trimită Dragnea slugoi ca voi la treabă, precum şi instigatorii? Sunteţi apărătorii dictaturii!

  • PERFECT ADEVARAT !
   Nu numai cu unii din diaspora .

 24. Data sunt numai 25.000 de manifestanti in piata inseamna ca la mitingul PS au fost numai vreo 20.000

 25. Jandarmii să învețe mai întâi să nu mai fie nesimtiti. Nu știu unde au învățat ei ca gazele lacrimogene se sprayeaza spre față.

 26. La ceea ce văd la televizor pe Digi24 si Realitatea …. e revoltător …. adică ăștia suntem noi? românii din diaspora? Niște violenți? Nu cred așa ceva … Nu se poate așa ceva .
  Incredibil …

 27. S-a fasait și marele miting al diasporenilor, 65 de mii deci probabil cam 30 de mii pe bune, slăbuț, slăbuț tata!

 28. Nu înțeleg cum numărai voi 100 000. La TV văd că spun 70 000.
  Sunt peste 200 000 de oameni. Comparația cu cele 2 mitinguri anterioare este vizibilă aici: https://www.stiripesurse.ro/ca-i-oameni-au-fost-la-mitingul-psd_1269980.html

 29. Sunt mai mulţi cetăţeni adevăraţi acum în piaţă decât aţi fost voi, cei aduşi cu forţa să i-o sugeţi lui Dragnea în public.

  Compară pozele de la mitingul din 9 iunie şi cel de azi.

  Noi, oamenii normali la cap suntem mai mulţi decât voi, mizeriile slujitoare de dictatură pentru o pungă de făină.

  • Ați anunțat mitingul de 6 luni, ați chemat diaspora, n-ați reușit sa strângeți mai mult de 50 de mii, vai de capul vostru!

  • @Pudelu
   O sugi la rece pana te sufoci ca toti postacii gay care bobinati opera conform legii MUIEPSD.

 30. Ce diaspora boss? Batausi , scandalagii?
  Mars inapoi la produs , la spalat bosorogi la c.r , la talharit si furat si la curvarit , cersit .

 31. daca acest guvern de incompetenti continua , romania se distruge ! no comment pt ministrul agriculturii si ceilalti ! e o catastrofa

 32. in toate statele „democratice” au si „manifenstanti violenti” care „manifestanti” sunt in serviciul fortelor de „ordine.

 33. Domnu Liceeanu si-o fi luat si el ceva lacrimogene in noul lui curent filozofic?

 34. acum nu mai am dubii ca aceasta guvernare este una antipopulara, represiva si periculoasa. trebue sa scapam de ea.

 35. Concluzia e ca daca nu Liviu Dragnea spanzurat macar impuscati in ceafa la Targoviste toti, absolut toti, parlamentarii, primarii, presedintii de organizatii PSD. Cu cat va fi amanat acest moment de justitie populara, lista criminalilor care vor fi decapati si decapitati se va lungi cu nenumarate slugi.

  Keep calm and MUIEPSD MUIEALDE. Criminalii!

  • tu vreai aharhie si extremism. e indeajuns sa stea toti hotii si criminalii la inchisoare cu confiscarea averii, pur si simplu sa lucreze legea cum lucreaza in „west”

 36. Bucuresti au venit atitea militieni pregatiti de violente care si s-au intimplat concertat, in alte orase cel mai probabil e mai pasnic

 37. Ce tie nu-ti place altuia nu-i face.Am citit aseara discutia purtata intre niste jandarmi ieri publicata pe FB de Rares Bogdan .Discutie in care plini de ei acesti jandari cu minte si scola putina selectati de Jandarmerie pe baza urmatoarelor cerinte :,,Sa fii prost, sa ai putere, atit Jandarmeria-ti cere ! ” puneau la cale violentele si macelul de azi de la Protestul Diasporei .Si asta fara a fi vorba nicaieri de galerii.Autorii violentelor premeditate erau chiar jandarmii.Conform principiului roman :,,Ochi ptr ochi, dinte ptr dinte , viata ptr viata ” jandarmii astia batuti au primit exact ce-au cautat dupa atitea abuzuri si violente comise contra protestatarilor din Piata Victoriei timp de mai mult de un an.Au aflat acum jandarmi ca ,,Nu mor caii cind vor ciinii ” si se poate si invers .http://www.aktual24.ro/rares-bogdan-dezvaluie-conversatii-pe-whatsapp-intre-jandarmi-trupele-lui-carmen-dan-se-pregatesc-de-interventii-violente/http://www.aktual24.ro/rares-bogdan-dezvaluie-conversatii-pe-whatsapp-intre-jandarmi-trupele-lui-carmen-dan-se-pregatesc-de-interventii-violente/

 38. De azi inainte oricare jandarm trebuie scuipat in ochi.

 39. Rusine jandarmeriei! cu j! Niste golani aflati in slujba unor penali

 40. PUIE MSD. SI LA TOTI PULIFRICII CARORA LE PLĂTESC EU SALARIUL. NU EI MIE, EU LOR. ÎNCĂ O DATĂ: PUIE MSD

 41. Nu exista protestatari violenți. Sunt huligani diversioniști. #gazatinpiata

 42. Johanis, declara acum stare de urgenta si cheama armata in apararea populatie suverane. fa un ultim gest inainte de normalitate,romania nu poate prograsa cu aceeasi oameni.

 43. Este inadmisibil ca provocatorii stateau la unul sau doi metrii de jandarmi, in unele cazuri, si in loc sa fie extrasi din multime de catre jamdarmi erau tolerati si mai apoi atacata toata multimea de catre acestia, cu gaze lacrimogene. Asta desi 99% dintre cei prezenti erau foarte pasnici.
  Este inadmisibil sa intre dubele cu mascati (zona Subway) prin mijlocul manifestantilor PASNICI doar cu scopul de a provoca si irita multimea si din partea aceea! Am stat aproape toata seara in zona aceea, acolo nu a fost nici urma de incident!
  Sper sa raspunda cineva pentru asta, sper sa mai existe o farama de dreptate in tara asta!

 44. Va e frica sa cereți demisia ticăloșilor după prăpădul de aseară? Relatati numai obiectiv? Viitorul=Ungaria Orban?

 45. A nascut Elena Udrea?

 46. Culmea ipocriziei: gazele lacrimogene de orice fel sunt intrezise in conflictele armate fiind catalogate ca arme chimice…dar pot fi folosite fara nicio problema impotriva populatiei civile…INCREDIBIL.

 47. Pe langa PSD si ALDE mai avem si jandarmeria careia sa-i dam MUIE

 48. PERFECT ADEVARAT !
  Nu numai cu unii din diaspora .