G4Media.ro

Pescarii cer modificarea dimensiunilor minime legale pentru mai mulți pești din Delta…

Pescar în Delta Dunării (sursa foto: Nathalie Bertrams)

Pescarii cer modificarea dimensiunilor minime legale pentru mai mulți pești din Delta Dunării/ De ce va fi afectată știuca de noul ordin de prohibiție

Reprezentanţii pescarilor din Tulcea s-au întâlnit, miercuri după-amiază, cu cei ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi ai Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (ICDEAPA) din Galaţi pentru a-şi prezenta propunerile pentru ordinul de prohibiţie a pescuitului de anul viitor, transmite Agerpres.ro.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, a declarat pentru AGERPRES că a solicitat modificarea dimensiunii minime legale de capturare a unor specii de peşti din rezervaţie.

„Vă dau un exemplu, carasul la dimensiunea de 15 centimetri e un peşte care poate fi prăjit întreg şi mâncat ca pe o hamsie. Nu are valoare economică şi am propus să trecem de la dimensiunea minimă legală de 15 centimetri la 20 de centimetri. La specia crap, am propus creşterea dimensiunii legale de capturare de la 35 la 38 de centimetri, iar la rac de la 9 la 12 centimetri”, a afirmat preşedintele FOPPDD.

Dan Verbina a mai spus că ordinul de prohibiţie a pescuitului va ridica probleme pentru ştiucă, una dintre speciile cele mai valoroase din Deltă, în contextul în care perioada în care capturarea exemplarelor din această specie va fi interzisă în 2024 nu va putea fi inclusă în ordinul de anul viitor, iar actul normativ este publicat de obicei în Monitorul Oficial abia la finele primului trimestru al fiecărui an, prea târziu pentru a proteja exemplarele de ştiucă în perioada prohibiţiei.

„Prohibiţia la ştiucă e între 15 februarie şi 30 martie, dar ordinele de prohibiţie sunt publicate în martie. Încercăm să găsim o soluţie cu Administraţia Deltei să avem o prevedere şi pentru anul următor. (…) În ordinele de prohibiţie din anii trecuţi, era precizată perioada de prohibiţie pentru doi ani, dar juriştii de la cele două ministere (Mediului şi Agriculturii, n.red.) au constatat că nu se încadrează în prevederile legii”, a precizat preşedintele FOPPDD, Dan Verbina.

În timpul dezbaterilor pe marginea proiectului ordinului de prohibiţie, autorităţile au propus prelungirea perioadei de prohibiţie a pescuitului în complexul Razim-Sinoe de la 60 de zile la 90 de zile.

„Tulburările din ultima perioadă au apărut din cauza schimbărilor climatice. Nu e o joacă. La ciprinide, am avut un debut foarte rapid al reproducerii după care s-au blocat, din cauza scăderii temperaturii cu 7 grade Celsius, o scădere foarte mare pentru peşti. Avem o serie de mutaţii. (…) Regula de bază a prohibiţiei când avem asemenea perioade este extinderea perioadei de protecţie şi a speciilor. Dacă sunt specii într-un echilibru precar, să le apărăm”, a susţinut directorul ICDEAPA, Neculai Patriche.

La rândul său, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Gabriel Marinov, a menţionat că orice interdicţie trebuie însoţită de compensaţii.

„Populaţia trebuie compensată, conform legii”, a conchis guvernatorul Marinov.

Propunerile pentru ordinul de prohibiţie a pescuitului pentru anul viitor vor fi supuse dezbaterii publice pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu e cu Delta dar am mancat vara trecuta la mare niste hamsiiiii, mai pun niste iii si iese juma’ de peste. Cea mai mare nu depasea 2.5 cm, centimetriiiii, cred ca crescuse in vara aia numai cu ulei de plaja devpe turisti. Intr-un magazin sport, acum cativa ani, am intrat in vorba cu un pescar, care mi-a zis ca plasa nu se gase acolo, nuu, la bazar se gase, si acolo o aduce din spate. De la firu apei, un alt pescar, necunoscut mie, din vorba in vorba spune ca plasa nu se vinde la noi ca nu e legala, se aduce de la vecini. Pe vreme de prohibitie striga nestingheriti pe strada: peeesteeee. No man’s land. Asta estem situatia.

  2. ,,Eu nu știu ce se mai cramponează de știucă și chiar și de ceilalți pești in general, eu zic sa nu se mai chinuie sa mai de-a ordine, legi că oricum știuca e …pa, iar celelalte specii sunt vânate fara milă, fara nici un control din partea cuiva, au mărit amenzile sa vina cît mai puțini pescari din afara Deltei, oricum ura localnicilor evidenta fata de pescarii sportivi, având în vedere că Corsarele trec la 3-4 metri de barca de pescuit, iar daca comentezi mai iei și bătaie.Asa că mai bine fara legi și dacă s-ar putea sa se desființeze și organele de control al pescuitului in Deltă.