G4Media.ro

Pedro Sanchez a fost reinstalat la putere în Spania alături de stângiștii…

Pedro Sanchez a fost reinstalat la putere în Spania alături de stângiștii radicali de la Podemos și cu sprijinul separatiștilor catalani

Socialistul spaniol Pedro Sanchez a fost reinstalat la putere marţi de către deputaţi, printr-un vot extrem de strâns, după opt luni de paralizie politică şi urmează să conducă un guvern minoritar, în coaliţie cu Podemos (stânga radicală), relatează AFP, preluată de News.ro.

Sanchez a obţinut 167 de voturi ”pentru”, alţi 165 de deputaţi votând împotriva învestirii sale la şefia Guvernului, iar 18 s-au abţinut în acest vot, în care îi era de ajuns o majoritate simplă.

El a pierdut duminică un prim vot de încredere, după ce nu a obţinut majoritatea absolută necesară de 176 de voturi din partea celor 350 de deputaţi.

Marja infimă obţinută marţi îi prevesteşte însă o legislatură complicată socialistului, la conducerea unui prim Executiv de coaliţie din ţară de la sfârşitul dictaturii franchiste, în 1975.

Sanchez, cu care au votat PSOE, Podemos şi mai multe partide mici, între care naţionaliştii basci şi PNV, îşi datorează învestirea abţinerii – smulse în urma unor negocieri îndelungate – celor 13 deputaţi din Partidul Stânga Republicană din Catalonia (ERC,separatişti), care i-a permis să obţină majoritatea.

DIALOG ÎN CATALONIA

În schimbul acestei abţineri, socialiştii au promis să organizeze negocieri între Guvernul central şi Executivul regional catalan – controlat de separatişti -, pentru a rezolva ”conflictul politic cu privire la viitorul Cataloniei”.

Rezultatele acestor negocieri urmează să fie supuse votului catalanilor în cadrul unei consultări. Socialiştii s-au grăbit să precizeze că nu va fi niciodată vorba despre vreun referendum de autodeterminare pe care-l reclamă separatiştii.

Catalonia, o regiune bogată din nord-estul Spaniei care a încercat o secesiune în 2017, a fost zguduită în octombrie de manifestaţii uneori violente după condamnarea la închisoare a nouă lideri separatişti, inclusiv a şefului ERC Oriol Junqueras.

Această alianţă între PSOE şi ERC a fost atacată cu vehemenţă de Partidul Popular (PP, dreapta) şi Vox (extremă dreapta), a treia forţă politică spaniolă, care-i acuză pe socialişti de ”trădare” şi îşi îndeamnă simpatizanţii să manifesteze duminică în toată ţara.

Reînvestirea lui Sanchez încheie opt luni de blocaj. Însă, în contextul în care este susţinut de doar 155 de deputaţi PSOE şi Podemos, el urmează să negocieze dur cu alte forţe adoptarea tuturor legilor pe care le iniţiază şi în primul rând legea bugetului.

”Peisajul politic rămâne complex. Noul Guvern va fi minoritar, tensiunile din Catalonia se pot exacerba din nou (…), iar situaţia bugetară face lucrurile dificile”, subliniază Steven Trypsteen, un economist de la Banca ING.

Prinsă într-o instabilitate politică cronică din 2015, cea de a patra economie a zonei euro a trecut prin două alegeri legsialtive în 2019 – în aprilie şi noiembrie -, în care Sanchez a obţinut de fiecare dată o victorie, dar nu şi o majoritate absolută şi prin patru rânduri de alegeri în patru ani.

VIRAJ LA STÂNGA

Ajuns la putere în iunie 2019, printr-o moţiune de cenzură împotriva conservatorului Mariano Rajoy, Sanchez a încheiat până la urmă un acord de guvernare cu Podemos, imediat după scrutinul din noiembrie. Este vorba despre o alianţă surpriză, după ce a dat asigurări, în urma alegerilor din aprilie şi eşecul negocierilor de atunci, că guvernarea cu miniştri din Podemos îl va împiedica să doarmă.

Liderul Podemos – moştenitoarea mişcării Indignaţilor – Pablo Iglesias urmează să fie unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Miniştrilor.

În programul lor foarte criticat de patronat, socialiştii şi Podemos au promis o cotitură spre stânga cu o creştere a salariului minim, impozite pentru cei mai bogaţi şi întreprinderi, precum şi o abrogare parţială a controversatei reforme a pieţei muncii, adoptată de conservatori.

Potrivit analiştilor, acest guvern minoritar se anunţă totuşi fragil pentru că va trebui să caute sprijin de fiecare dată când va dori să obţină adoptarea reformelor sale.

Foto: Pedro Sanchez, premierul Spaniei / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Podemos, stangisti radicali? Nu e adevărat. Său da, față de ‘stingasi’ de la PSD. In orice caz, opinia nea nu conteza, conteaza să vă informați bine în primul rând, să citiți programul electoral partidului respectiv s.a.m.d. Vă rog să nu dezinformaţi oamenii.

  2. Parafrazându- l pe Țuțea: cu stânga nici cruce nu poți să- ți faci

  3. „stangisti”?

    Alo, @G4Media! Ar fi cazul sa invatati limba tarii in care traiti 😀