
Pe Dunăre începe cel mai mare proiect din lume de monitorizare a apei
Cel mai mare proiect de monitorizare a apelor de suprafață din lume începe pe fluviul Dunărea, a anunțat Ministerul Mediului din Bulgaria, potrivit Rador Radio România.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
A cincea ediție a Studiului Comun al Dunării (Joint Danube Survey) a început oficial pe 1 iunie 2025 la Viena. Acesta are loc la fiecare șase ani și anul acesta se bazează pe moștenirea edițiilor anterioare, reunind experți din întregul bazin dunărean și dincolo de acesta. Aceasta este cea mai mare analiză științifică a celui de-al doilea cel mai lung fluviu din Europa, se arată într-un comunicat al Ministerului bulgar al Mediului.
„Protecția Dunării și a ecosistemelor sale unice este de o importanță deosebită pentru toate țările dunărene, inclusiv pentru Austria. Prin urmare, trebuie să lucrăm împreună la toate nivelurile pentru a asigura o gestionare durabilă a apelor și pentru a proteja biodiversitatea”, a declarat ministrul federal Norbert Totschnig la deschiderea de la Viena. El a subliniat că JDS5 este cel mai mare proiect de monitorizare a apelor de suprafață din lume, împreună cu alte 13 țări dunărene. Peste 1.000 de experți de top din 100 de instituții vor analiza Dunărea în 108 puncte de monitorizare, folosind metode moderne pentru a detecta mii de substanțe, a declarat ministrul federal. El a adăugat că și clase din școlile locale sunt implicate în studiu prin intermediul programului de știință cetățenească, ceea ce asigură o largă participare publică.
„Excelenta bază de cunoștințe pe care o creăm cu JDS5 reprezintă o contribuție majoră pentru protejarea valoroasei regiuni a Dunării pentru generațiile viitoare”, a declarat Norbert Totschning.
Concentrare pe Dunăre
JDS5 se distinge prin spiritul său internațional și rigoarea științifică. Studiul va evalua calitatea apei, va monitoriza biodiversitatea folosind metode moderne cu ADN din mediu (eDNA) și va urmări noi amenințări, cum ar fi microplasticele și poluanți.
Un element cheie al JDS5 este Programul inovator pentru „știință cetățenească”, elaborat în cooperare cu Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene. Prin intermediul acestuia, elevii și comunitățile locale vor participa activ la monitorizarea apei prin activități practice de luare de probe.
„Acesta nu este doar un studiu științific”, a declarat Birgit Vögel, secretar executiv al Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR). „Aceasta este o invitație de a ne conecta unii cu alții – cu oamenii din bazinul Dunării și cu viitorul fluviului nostru comun. Prin JDS5, invităm oamenii de știință și cetățenii să «privească spre Dunăre» și să exploreze poveștile și știința ascunsă de sub suprafață, pentru a înțelege mai bine mediul și semnificația acestuia și pentru a modela împreună viitorul Dunării”, a adăugat ea.
Cu peste 2.800 km de secțiune monitorizată a Dunării și stații suplimentare de-a lungul afluenților principali, JDS5 evidențiază importanța globală a Dunării ca bazin hidrografic care unește cel mai mare număr de țări din lume. Președintele ICPDR, Lidia Globevnik, a subliniat puterea acțiunilor colective: „JDS5 este un exemplu de ce poate fi mai bun în cooperarea transfrontalieră. Lucrând împreună, noi nu numai că promovăm știința și oferim informații privind politicile, dar încurajăm și participarea publicului, construind o comunitate riverană care înțelege, apreciază și protejează apele noastre comune”.
Contribuția Bulgariei la JDS5
„Bulgaria este membră a ICPDR încă de la înființare și este mândră de faptul că documentul strategic pe care se bazează cooperarea internațională pentru protecția Dunării – Convenția privind cooperarea în domeniul protecției și utilizării durabile a fluviului Dunărea – a fost semnat la Sofia pe 29 iunie 1994”, a declarat ministrul adjunct al mediului și apelor, Atanas Kostadinov, care este reprezentantul țării în Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea.
Dunărea traversează 14 țări, bazinul său acoperă o suprafață de 817.000 km pătrați, conectând astfel zeci de milioane de oameni de-a lungul său și unește diferite limbi, culturi și istorii.
„Noi apreciem contribuția programului JDS5 privind schimbul de experiență și cunoștințe cu alte țări dunărene”, a declarat Atanas Kostadinov. Pentru a colecta informații actualizate privind calitatea apei în secțiunea bulgărească a fluviului, în cadrul implementării obiectivelor programului JDS5, în Bulgaria a fost unit potențialul de experți al mai multor instituții: Laboratoarele Regionale ale Agenției Executive pentru Mediu din Montana, Plevna, Ruse și Veliko Tărnovo; oameni de știință de la Institutul pentru Biodiversitate și Cercetarea Ecosistemelor (IBEI) – Academia Bulgară de Științe (BAN); oameni de știință de la Universitatea „Paisiy Hilendarski” din Plovdiv și experți de la Direcția de Bazin pentru Managementul Apelor „Regiunea Dunării”. Coordonarea la nivel național este realizată de Agenția Executivă pentru Mediu.
Rezultatele celui de-al cincilea Studiu Comun vor fi incluse direct în actualizarea Planului de Management al Bazinului Hidrografic al Dunării în 2027 și vor sprijini deciziile în domeniul politicii de mediu atât la nivel național, cât și regional.
Despre JDS5
Studiul Comun al Dunării (JDS) este cea mai mare inițiativă de monitorizare a apelor de suprafață din lume. Acesta susține armonizarea evaluării calității apei între țările dunărene, în conformitate cu Directiva-cadru a UE privind apele, care își propune să atingă o stare bună a apelor în Europa.
JDS5 se bazează pe cele patru studii anterioare (2001, 2007, 2013 și 2019) și începe la 1 iulie cu 49 de puncte de prelevare de probe în 14 țări. Principalele obiective ale JDS5, care sunt stabilite și în studiile anterioare și acum sunt extinse în continuare, sunt: Colectarea de date unice: Colectarea de informații despre poluanții și substanțe care nu sunt monitorizate în mod curent în programele naționale.
Armonizarea informațiilor despre calitatea apei: Asigurarea comparabilității datelor în toate țările dunărene pentru o luare a deciziilor și o conservare mai eficiente.
Promovarea participării publicului: Crearea de oportunități pentru cetățeni, studenți și comunități de a participa la conservarea apei prin programe de știință cetățenească și inițiative digitale.
Despre ICPDR
Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR) este un organism supranațional înființat pentru a implementa Convenția pentru Protecția Bazinului Hidrografic Dunărea. Obiectivul său este de a asigura o gestionare durabilă și echitabilă a apei, conservarea resurselor de apă și protejarea ecosistemelor acvatice din Bazinul Dunării.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.