G4Media.ro

Pauza de respirație: Ziua aprecierii aerului condiţionat / Cum a apărut primul…

Sursa foto: Pixabay

Pauza de respirație: Ziua aprecierii aerului condiţionat / Cum a apărut primul sistem de control al temperaturii și umidității

Multe invenţii se nasc cu intenţia precisă de a rezolva o problemă, iar o astfel de problemă este căldura excesivă care afectează omenirea practic de când aceasta există. Soluţiile imaginate pentru a o rezolva au fost multe de-a lungul secolelor, dar inventarea aparatelor de aer condiţionat a reprezentat un punct de cotitură în istoria umanităţii.

Ziua aprecierii aerului condiţionat (#AirConditioningAppreciationDay), sărbătorită în fiecare an la 3 iulie, nu poate să nu ţină cont de toţi paşii care au fost făcuţi pentru a se ajunge la această invenţie. Vechii romani sau persanii inventaseră un fel de sistem de climatizare care consta în captarea apei, folosită pentru a răci pereţii.

Pe de altă parte, ventilatorul, care a fost un strămoş ieftin, dar portabil, al sistemelor moderne de răcire, a fost mult mai timpuriu şi mai răspândit. Aerul condiţionat şi-a făcut apariţia la începutul anilor 1900, dar nu pentru a răcori oamenii, ci ca soluţie de a împiedica aerul umed şi cald dintr-o tipografie să încreţească paginile revistelor.

Îi datorăm această invenţie lui Willis Haviland Carrier, inventator şi industriaş american care a formulat teoriile de bază ale aerului condiţionat. În 1902, în timp ce era inginer la Buffalo Forge Company, Carrier a proiectat primul sistem de control al temperaturii şi umidităţii.

„Formulele sale raţionale psihrometrice”, prezentate într-o lucrare de inginerie din 1911, au iniţiat proiectarea ştiinţifică a aerului condiţionat. A fost unul dintre fondatorii (1915) Carrier Corporation, producător de echipamente de aer condiţionat, lansând o industrie care avea să îmbunătăţească în mod fundamental modul în care trăim, lucrăm şi ne distrăm. (Sursa: Agerpres)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...