G4Media.ro

Paternitatea programului de cheltuire a celor 30 de miliarde de euro de…

sursa foto: gov.ro

Paternitatea programului de cheltuire a celor 30 de miliarde de euro de la UE: Ministerul Finanțelor va juca un rol – cheie, alături de Ministerul Investițiilor

Guvernul Cîțu discută în ședința de astăzi o nouă versiune a memorandumului propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru refacerea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). PNRR este documentul care prevede modul în care România va cheltui cei 30,4 miliarde de euro veniți de la UE în următorii patru ani sub formă de granturi și împrumuturi pentru relansarea economiei.

Față de versiunea propusă în 13 ianuarie de ministrul Investițiilor, Cristian Ghinea (USR), principala modificare este acordarea unui ”rol particular” pentru Ministerul Finanțelor, condus de Alexandru Nazare (PNL).

Astfel, dacă memorandumul va fi aprobat, gestionarea PNRR va fi practic împărțită între USR PLUS și PNL, după ce prima versiune a actului prevedea că doar Ministerul Investițiilor, condus de USR PLUS, avea un rol determinant în proces.

Citește aici memorandumul discutat în ședința de guvern de azi, 15 ianuarie 

Motivul acordării unui rol major pentru Ministerul Finanțelor este faptul că aprobarea planurilor naționale de redresare și reziliență se va realiza în cadrul Consiliului Ecofin (în care se întâlnesc miniștrii de Finanțe), dar și faptul că emiterea unei opinii privind aprobarea plăţilor din PNRR ar urma să se realizeze în cadrul Comitetului Economic şi Financiar al UE, în care România participă prin ministrul Finanțelor.

O altă modificare față de versiunea discutată în ședința de guvern din 13 ianuarie este termenul – limită pentru definitivarea PNRR: dacă în documentul inițial termenul era 26 februarie, în noul document este 5 martie.

Memorandumul propus de ministrul Cristian Ghinea și avizat de vicepremierul Dan Barna propune modificări structurale față de prima versiune, propusă de guvernul Orban. Astfel, potrivit memorandumului publicat, investițiile și reformele trebuie să respecte Recomandările Specifice de Țară elaborate de Comisia Europeană, iar investițiile vor contribui în proporție de 37% la obiectivul de schimbări climatice și în proporție de 20% la obiectivul de digitalizare.

Nu e clar în acest moment ce proiecte din versiunea inițială a PNRR vor dispărea pentru a face loc investițiilor în digitalizare și protejarea mediului.

România are un buget alocat estimat de 30,4 mld euro destinat instrumentului de finanțare „Mecanismul de redresare și reziliență”, din care 13,7 mld euro sunt structurați sub formă de granturi și 16,6 mld euro sub formă de împrumuturi. (Foto: Ședința guvernului Cîțu / gov.ro)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. pai ce facem, tovarasi? i-ati luat jucaria lui Ghinea? tocmai cand explica de ce ce a afacut peneleu nu e bine? acuma e bine?