G4Media.ro

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania îl dă afară din grupul…

Sursa foto: Facebook/Dr.Maximilian Krah

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania îl dă afară din grupul parlamentar european pe principalul său candidat, un apologet al SS-ului lui Hitler

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania și-a expulzat candidatul principal la alegerile europene din delegația sa în Parlamentul European, în ceea ce pare a fi o ramură de măslin întinsă către foștii aliați din cadrul adunării, scrie FT.

Maximilan Krah a provocat indignare în Europa cu un interviu comun acordat la jumătatea lunii mai publicațiilor Financial Times și La Repubblica în care a afirmat că nu toți cei care au servit în SS-ul lui Adolf Hitler au fost criminali.

După apariția interviurilor, grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație din Parlamentul European, dominat de Reunirea Națională (RN) al lui Marine Le Pen, a decis să ejecteze AfD, lăsându-l în pustietatea politică. Cearta nu a împiedicat AfD să se claseze pe locul al doilea în alegerile de duminică, obținând cel mai bun rezultat obținut vreodată la un scrutin național.

„Excluderea lui Krah a fost o încercare de a-i trimite un mesaj lui Le Pen”, a declarat o sursă din cadrul AfD care are cunoștință de acest lucru. „Era clar pentru toată lumea că el era toxic”.

Speranța este că Le Pen va permite acum ca AfD să fie readmisă în grupul ID, deși sursa a recunoscut că „nu ar fi un lucru ușor”.

Mișcarea împotriva lui Krah a avut loc la reuniunea inaugurală a delegației AfD la Parlamentul European, luni dimineață. Eurodeputații nou aleși au aprobat o moțiune de a nu-l accepta pe Krah în rândurile lor.

Krah a declarat jurnaliștilor că opt eurodeputați au votat pentru moțiune, patru împotrivă și trei s-au abținut. Mișcarea înseamnă că viitoarea delegație AfD va fi formată din 14 eurodeputați, în loc de 15.

Politicianul a confirmat că aceasta are legătură cu posibilele discuții între AfD și RN privind formarea unui grup comun în noul parlament.

„Pur și simplu nu este de încredere – un tun liber”, a declarat un deputat AfD. „Avem nevoie de politicieni profesioniști, disciplinați, iar el nu este așa ceva”.

Parlamentarul a spus că Maximilan Krah s-a certat cu mai mulți parteneri europeni în timpul legislaturii din 2019-2024, inclusiv cu Le Pen, și a fost exclus de două ori din ID.

Krah a spus că excluderea sa din grupul AfD a fost o greșeală strategică. „Este doar un instantaneu astăzi – să așteptăm să vedem ce au de spus ramurile est-germane ale partidului despre asta, să vedem ce au de spus rădăcinile de bază despre asta”, a spus el.

El a adăugat că nu va avea niciun efect asupra rolului său viitor, în comparație cu cel al altor eurodeputați AfD. „Din punct de vedere parlamentar suntem cu toții pe picior de egalitate”, a declarat el reporterilor. „Nu există nicio diferență. În iad, toată lumea este la fel”.

Krah, care și-a construit un număr masiv de urmăritori pe TikTok, a declarat că este în mare parte responsabil pentru succesul uriaș al AfD în rândul tinerilor alegători: sondajele arată că 17% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani au ales partidul la alegerile europene de duminică.

Dar el a fost mult timp urmărit de titluri negative despre presupusele sale legături cu rețele pro-ruse și cu China. Unul dintre colaboratorii săi din Parlamentul European a fost arestat în aprilie, fiind suspectat de spionaj pentru Beijing.

Un oficial al partidului a declarat că AfD a vrut să îl elimine de pe lista sa de candidați înainte de alegeri, dar că a fost prea târziu pentru a-i șterge numele de pe buletinele de vot. Aceștia au declarat că sondajele de opinie efectuate în ziua scrutinului au indicat că diferitele scandaluri ale lui Krah au costat sprijinul partidului.

În cele din urmă, AfD s-a clasat pe locul al doilea în alegeri, cu 15,9%, învingând toate cele trei partide din coaliția lui Olaf Scholz. Însă sondajele de la sfârșitul anului trecut îl situau la 22-23 de procente. „Am pierdut cinci locuri din cauza lui”, a declarat oficialul partidului.

Deși AfD l-a expulzat pe Krah din rândurile sale în Parlamentul European, l-a păstrat pe Petr Bystron, un alt deputat controversat care era al doilea pe lista sa de candidați pentru Europa.

Bystron este anchetat de poliția și procurorii germani sub suspiciunea de spălare de bani și corupție. El este suspectat că a primit bani de la Kremlin pentru a face propagandă rusă.

Cu toate acestea, deși a rămas în delegație, Bystron a fost refuzat ca lider al acesteia în favoarea lui Rene Aust, un membru al parlamentului landului Thuringia, considerat o stea în ascensiune în cadrul AfD.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează