G4Media.ro

Parlamentul Găgăuziei, regiune autonomă apropiată de Rusia, este indignat că Moldova a…

Foto: Irina Vlah / Facebook

Parlamentul Găgăuziei, regiune autonomă apropiată de Rusia, este indignat că Moldova a obținut statutul de candidat la UE fără a ține cont de opinia autonomiei

Adunarea populară a Găgăuziei (APG) și-a exprimat indignarea, printr-o declarație formală, că Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE fără a ține cont de opinia autonomiei, transmite agenția moldoveană Infotag, citată de Rador.

În declaraţie se menţionează că APG este împuternicită să „participe la implementarea politicii interne și externe a Republicii Moldova în problemele legate de interesele poporului găgăuz”. Potrivit documentului, până acum „APG nu s-a pronunţat referitor la statutul de candidat la UE acordat Moldovei, pentru ca autorităţile Găgăuziei să nu fie acuzate că au creat obstacole pe calea europeană a Moldovei”.

Găgăuzia, o regiune cu autonomie sporită din Republica Moldova, e condusă de politicianul Irina Vlah, considerată o apropiată a Rusiei.

Potrivit APG, „procesul de obținere a acestui statut de către Moldova a fost netransparent și pentru că reprezentanții Găgăuziei n-au participat la acesta”. APG a declarat că „guvernul și parlamentul Republicii Moldova neglijează intenționat interesele Găgăuziei”.

Potrivit declarației, „autoritățile Moldovei n-au ținut cont de opinia locuitorilor Găgăuziei, exprimată la referendumul din 2014: atunci aproape 99% dintre locuitorii autonomiei au votat pentru dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Moldova își pierde suveranitatea”. (Referendumul s-a desfășurat pe cheltuiala unor oameni de afaceri, autoritățile moldovenești l-au declarat drept ilegal, iar Procuratura generală a deschis un dosar penal în această privință – „I.”).

Pe de altă parte, autorii declarației mizează pe sprijinul Uniunii Europene, menționând că obținerea statutului de candidat pentru Republica Moldova ar trebui să contribuie la extinderea atribuţiilor Găgăuziei.

„Considerăm că autoritățile Republicii Moldova au o șansă istorică de a-şi arăta adevăratele intenții în susținerea valorilor de drept europene și implementarea practică a atribuţiilor politice și economice ale UTA Găgăuzia, inclusiv reprezentarea garantată în parlament. Dacă Chișinăul își ignoră obligațiile de garant al împuternicirilor autonomiei, APG se va adresa conducerii Uniunii Europene pentru ajutor în apărarea drepturilor și împuternicirilor, cerând UE să devină garant al respectării acestora”, se arată în declarație.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Daca Moldova vrea in UE, va fi fara Tiraspol si Gagauzia, altminteri o nou razboi e la orizont. Oricum va dura ani multi pana cand Moldova va intra in UE…cam tot pe atunci intram si noi spatiul Schengen.

    • Gagauzia va rămâne un fel de enclava, înconjurată de UE (Moldova și Ucraina). Ce nu-și da seama clanul mafiot de la tiraspol și comrat, este ca și cu UE și fără UE, ei vor fi înconjurați de inși pe care i-au iritat. Când rusia va pierde războiul, gagauzii vor muri de foame, fiind blocați și de Moldova și de Ucraina. Cu foamea în gat, rusofonii vor discuta altfel cu baskanul. Asa va fi și în rusia.

  2. Baieti, incetati cu prostiile cu UATul si uniti-va cu Moldova, de abia atunci aveti loc asigurat in hora europeana cu toate beneficiile si obligatiile.
    Avem cu totii loc aici atat timp cat faceti reforme si va schimbati mentalitatea.
    Daca nu vreti atunci multa sanatate.

  3. Regiuni autonome create de Rusia pentru a bloca orice actiune de autodeterminare a anumitor tari, in cazul asta Republica Moldova.
    Nu sunt recunoscute de nimeni cu exceptia Rusiei, deci scremetele lor au valoare zero.

    Moldova merge spre UE indiferent ce vrea Rusia.

  4. Astia cu totii șunt cat un orasel de provincie din Romania si au pretentia sa stabileasca ei politica externa.

    • Aducetii pe drumul cel bun pe cei din Gagauzia , poate si pe cei din Transnistria .

  5. Ce mai asteptati ? Mergeti repede , repejor si punetii la punct pe cei din Transnistria , si pe cei din Gagauzia , sa isi bage mintile in cap .