G4Media.ro

Paradă militară controversată la Sankt Petersburg: Rusia marchează 75 de ani de…

Paradă militară controversată la Sankt Petersburg: Rusia marchează 75 de ani de la sfârşitul asediului Leningradului

Preşedintele rus Vladimir Putin prezidează, duminică, ceremoniile de marcare a 75 de ani de la sfârşitul teribilului asediu al Leningradului, care a cauzat moartea a cel puţin 800.000 de persoane între anii 1941 şi 1944, relatează AFP.

Punctul culminant al comemorărilor este o defilare militară controversată, în apropiere de Muzeul Ermitaj, în centrul fostei capitale imperiale ruse, la care urmează să participe 2.500 de militari.

Tancuri, lansatoare de rachete şi vehicule de infanterie urmează să defileze, iar cadeţii vor purta mantale din piele de oaie şi cizme din fetru, precum militarii de la acea vreme care luptau împotriva invadatorului nazist.

Numeroase voci s-au ridicat la Sankt Petersburg, inclusiv în rândul supravieţuitorilor, împotriva acestei parade, care este percepută drept un exemplu al propagandei militariste a autorităţilor aflate sub conducerea lui Vladimir Putin.

Potrivit Kremlinului, preşedintele rus nu ar urma să asiste la această defilare, însă el urma să meargă la Cimitirul memorial Piskarevskoie şi la un concert în omagiul victimelor.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este vorba despre „o dată foarte importantă pentru întreaga ţară, pentru toţi ruşii şi personal pentru preşedintele Putin”.

Vladimir Putin, în vârstă de 66 de ani, nu s-a născut în timpul asediului, însă fratele său a murit în acesta. El este înhumat la cimitirul unde urmează să meargă preşedintele.

Mama lui Putin aproape că a murit de foame în timpul blocadei, iar tatăl său, care lupta în Armata Roşie, a fost rănit în apropiere de Leningrad.

Leningradul avea trei milioane de locuitori înainte de război, iar 800.000 de persoane au murit de foame, boală sau ucise de bombe în cele 872 de zile de asediu al armatelor lui Adolf Hitler.

Înaintea ceremoniilor, aproape 5.000 de persoane au semnat o petiţie prin care cereau anularea paradei militare, catalogată drept un „carnaval sacrilegiu”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să comenteze cu privire la această petiţie, apreciind că Sankt Petersburgul este cunoscut prin „bogăţia tradiţiilor sale” în domeniul controverselor.

„Avem ordinul să facem o defilare şi o vom face”, a declarat pentru AFP un reprezentant al Ministerului rus al Apărării, de la Sankt Petersburg, sub protecţia anonimatului. „O defilare militară este un ritual militar“, şi nu un eveniment festiv, a insistat această sursă.

Sursa foto: captură Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Pai, si cum ar fi mai nimerit sa comemoreze sfarsitul unui eveniment de razboi, cu un spectacol de balet?

  2. Sfârşitul asediului Leningradului a insemnat si sfârşitul Holocaustului nazist.

    • Sfarsitul ,,Asediului Leningradului” a insemnat inceputul ofensivei generale pentru ocuparea Europei de Est si Centrale de catre URSS. Fata de vara lui 1941 a fost o intarziere de vreo 2 ani jumate, dar pentru sovietici a fost mai bine mai tarziu decat niciodata.
      Mai nasol cu armata SUA, debarcata in 1943-1944 in Europa, ca altfel nu se opreau sovieticii pana nu ar fi ajuns la Gibraltar, cum era planificat inca din 1940.
      In 1941, fara ,,Asediul Leningradului”, ar fi fost cate un Katyn si in Romania/ Cel de al treilea Reich / Franta / Spania etc., ca sa zic numai de tarile cele mai mari. In loc de Antonescu, Romania ar fi avut inca din 1941 un guvernator de gubernie gen Dragnea si Dancila. ,,Asediul Leningradului” i-a intarziat pe Dragnea si Dancila timp de 75 de ani sa vina la putere in Romania. Deci tot a fost bun la ceva ,,Asediul Leningradului”.

    • Sfarsitul asediului a facut ca sacrificiul soldatilor germani sa fie inutil din pacate!
      Cu totul ar fi aratat azi Europa inclusiv Germania daca barbarii din est erau striviti ca niste sobolani!
      Trebuie sa fim recunoscatori bunicilor ,totusi au ajuns la portile moscovei!

    • catre @ Landser
      Soldatii celui de al- IIl-e Reich, cu Hitler al lor cu tot, trebuiau sa stea in banca lor si sa nu atace Polonia pentru recuperarea fostelor mosii din 1918 ale generalilor prusaci.
      Daca URSS ataca spre Vest in 1939 trebuia sa lupte si cu polonezii, dar si cu cel de al IIl-lea Reich.
      Hitler, chiar si cu Polonia impreuna, nu ar fi rezistat oricum in 1939, dar mai era o sansa ca unindu-si fortele si cu Franta + Anglia sa reziste pe Rin.
      URSS aveau in septembrie 1939: 5000 tancuri usoare BT cu tunuri de 45mm +400 tancuri medii T28 +3000 tancuri usoare amfibii cu mitraliere+ 8000 tancuri usoare T26 cu tun de 45mm+ 1500 T26 mai vechi cu mitraliere. Total, cel putin vreo 18.000 tancuri din tipurile de baza.
      In mod normal in 1939 tancurile sovietice puteau sa mature pe jos cu cel de al-III-lea Reich (cu Polonia cu tot). Dar sovieticii erau interesati ca Hitler sa termine cu armata burghezo-mosiereasca franceza mai intai. De aia sovieticii au asteptat pana in vara lui 1941.

  3. Cu mantalele acelea din piele de oaie si cu cizmele din fetru, soldatii rusi huzureau in salbatica iarna ruseasca. In timp ce nemtii se-nveleau cu ziare pe sub hainele de vara pe care le purtau din cauza MEGALOMANIEI paranoice a lui Hitler, convins ca blitz-krieg-ul lui va dobori Rusia inainte de venirea iernii. Totusi, cit or sa se mai hraneasca rusii din bucuria victoriei de acum 75 de ani? Lasa impresia jalnica precum ca altele, intre timp, n-au capatat.

  4. Si noi romanii am suferit la fel de mult.Si noi am murit de foame si bombe.Ca mori ucis de bombe sub zidurile Sankt Petersburgului sau in alta parte nu vad nicio diferenta.De exemplu bunica mea a murit de foame in inima Dobrogei imediat dupa razboi intr-o Romanie controlata tocmai de rusi.Rusii au amintiri imperiale ,le place sa faca spectacol pentru a-si etala forta,maretia si eternitatea imperiului.Din cand in cand armele lor fac zgomot pentru a-si avertiza vecinii si planeta ca Rusia este o amenintare pentru toata lumea.Sunt mandri ,sunt plini de ei si de importanta lor istorica.Asa sunt crescuti si educati de mici.Un rus fara o Rusie imperiala este un rus mort.Putin este salvatorul imperiului.Sa fie la ei acolo,si sa ne fereasca Dumnezeu de ei !

    • Hitler si apoi Stalin invocau dreptul international prin care invingatorilor li se asigura hrana si bunurile materiale pe socoteala invinsilor.

  5. Dincolo de toaate comentariile de pe aici rusii au dreptul la paradă lor.
    Treaba lor , parada lor si au dreptul sa se se alimenteze din diverse secvente ale istoriei lor.
    Eu cred ca trebuie sa vedem ca cel de al doilea război mondial s-a încheiat cu o seamă de înțelegeri între liderii momentului iar noi ca nație am fost jucati la ruleta acestor grei ai anilor 1944 – 1945.
    Trebuie vazut ca acesti criminali au fost si nemtii si rusii iar cele câteva milioane de rusi morți pe seama războiului nu trebuie trecuta cu vederea.
    Au întors soarta războiului la Sttalindrad,
    Nazismul a fost invins
    Cu toate pierderile de vieți omenesti.
    Si noi am pierdut peste 1 milion de români, au fost pierderi teritoriale, am jucat la doua capete acest război si indiferent cine face analiza ne meritam soarta.
    Echilibru trebuie in orice analiza privind războiul.