G4Media.ro

Paie de plastic sau de hârtie ori alte materiale? Noi date arată…

Sursa foto: pexeles.com

Paie de plastic sau de hârtie ori alte materiale? Noi date arată că alternativele la plastic nu sunt neapărat mai prietenoase cu natura (BBC)

Reacția împotriva materialelor plastice de unică folosință a dus la o piață în creștere pentru paiele din hârtie, metal, sticlă și plante. Dar este oare alegerea între ele cu adevărat simplă? – se întreabă BBC într-o analiză privind alegerea materialelor din care sunt confecționate paiele pentru băuturi.

„Probabil că ați avut această problemă: comandați un smoothie pe care să-l sorbiți la prânz, o cafea cu gheață de dimineață sau cocktailul de vineri seara, iar acesta ajunge cu un pai de hârtie de culoare strălucitoare care iese din partea de sus. După câteva înghițituri, paiul se înmoaoie și se rupe, forțându-vă să îl scoateți și să îl lăsați pe masă, făcând și murdărie”, descrie BBC.

Paiele de hârtie au devenit aproape omniprezente în baruri și fast-food-uri, deoarece industria ospitalității s-a grăbit să renunțe la plastic ca răspuns la reacția consumatorilor. Dar, deși nu rămân în mediul înconjurător timp de circa 300 de ani precum cele din plastic, paiele de hârtie lasă mult de dorit.

Un studiu recent a scos în evidență și o altă problemă potențială, arată sursa citată. S-a constatat că paiele de hârtie evaluate de cercetătorii de la Universitatea din Antwerp, Belgia, conțin mai multe „substanțe chimice veșnice” – substanțe per- și polifluoroalchilice sau PFAS – decât plasticul. Aceste PFAS de lungă durată pot rămâne în mediul înconjurător timp de zeci de ani, pot contamina rezervele de apă și sunt asociate cu o serie de probleme de sănătate.

Cercetătorii din spatele studiului spun că rezultatele lor sugerează că paiele de hârtie – împreună cu echivalentele acestora din bambus, despre care s-a constatat, de asemenea, că conțin PFAS – nu sunt neapărat o alternativă mai durabilă la plastic. Nivelurile mai ridicate de substanțe chimice veșnice pe care le conțin, spun ei, ar putea fi văzute ca un semn de întrebare cu privire la cât de „biodegradabile” sunt aceste alternative.

Citește analiza integrală pe BBC.com 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează