G4Media.ro

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 vor fi tratați la domiciliu, dacă…

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 vor fi tratați la domiciliu, dacă doresc acest lucru. Ei pot cere internarea în spital, precizează CNAS

Pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19 vor fi tratați la domiciliu doar cu acordul lor, aceștia putând  cere internarea în spital, precizează Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care explică faptul că în cazul acestor pacienți nu sunt obligatorii radiografia pulmonară sau alte analize.

Până la publicarea ordonanței de urgență în Monitorul Oficial, în condițiile în care Ministerul Sănătății a refuzat să publice textul ordonanței, purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, a făcut câteva precizări în legătură cu prevederile actului normativ:

  • Persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 raman la domiciliu pana la primirea rezultatului testului care confirma sau infirma diagnosticul de COVID-19.
  • In cazul in care diagnosticul este infirmat, pacientul va primi de la medicul de familie concediu medical pana la remediarea problemelor de sanatate.
  • In cazul in care testarea confirma ca persoana este infectată cu COVID-19, dar nu prezinta simptome sau manifesta o forma usoara a  bolii, poate ramane izolata la domiciliu, in monitorizarea medicului de familie, fara a mai fi necesara evaluarea unui medic specialist si va primi concediu medical de la medicul de familie.
  • Persoanele fără simptome care se testează iar testul este pozitiv, de asemenea, pot ramane in monitorizarea medicului de familie, care le acorda concediu medical pentru perioada de izolare.
  • Persoanele pentru care DSP instituie măsura carantinării (contact direct cu persona infectata sau vine din zona rosie) vor primi concediu medical de carantinare de la medicul de familie, în baza deciziei DSP.

Ulterior, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, reprezentanta CNAS a mai precizat că „pacientul asimptomatic sau cu formă ușoară poate opta să rămână în monitorizarea medicului de familie fără a mai fi necesară evaluarea medicului specialist. Bineînțeles că, în cazul în care apar simptome, pacientul merge la spital”.

Întrebată dacă pacientul cu o formă ușoară a bolii poate cere să fie internat, Mihaela Tănase a răspuns: „Da, izolarea la domiciliu se face doar cu acordul pacientului”.

De asemenea, întrebată dacă în cazul pacienților care rămân la domiciliu nu vor mai fi făcute radiografie pulmonară și alte analize, aceasta a răspuns afirmativ. „Nu sunt obligatorii în cazul simptomelor ușoare”, a spus ea.

În privința concediului, Tănase a explicat că, sunt două situații: concediul de carantinare în baza deciziei DSP este 100%, iar concediul pentru cei cu simptome asemănătoare Covid, dar care se dovedește că nu au această boală, se acordă pentru afecțiunea de care aceștia suferă, în procentul prevăzut de lege.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Pai si nu mor subit ca acum 2 luni cum zicea Arahat? Ca asa era vorba parca, daca nu is internati imediat cu forta 48 de ore de la o saptamana dupa ce au asteptat rezultatele, mor. Asa ziceau somitatile medicale din fruntea statului roman.

    • Romania și statul de drept; e atunci cu excepția cazurilor când nu e!
      Cum sa schimbi o lege la 180 de grade după doar câteva luni, lege pt care unii au plâns și au făcut scenete prin parlament (a se citi Arafat)?
      Nu mai sunt bombe biologice asimptomaticii, vectorul cel mai important de transmitere al virusului și deodată nu mai mor subit și nu mai prezintă risc pt familia lor?
      M_ie!!