G4Media.ro

Semnal de alarmă al vicepreședintelui Societății de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra: Investigațiile…

Medicul Dumitra Gindrovel face declaratii de presa in cadrul conferintei de lansare a documentului de poziţie 'Gripa si vaccinarea antigripala in Romania - Provocari specifice si recomandari pentru imbunatatirea ratei de acoperire vaccinala antigripala', in Bucuresti, marti, 24 septembrie 2019. Inquam Photos / Ilona Andrei

Semnal de alarmă al vicepreședintelui Societății de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra: Investigațiile pentru pacienții cu Covid trebuie făcute cât mai precoce, în spital. Îmi e teamă că, prin anunțul privind monitorizarea la domiciliu, se va împinge foarte mult acest moment

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra, a declarat, joi, pentru G4Media.ro, că societatea, cea mai mare asociație profesională a medicilor de familie, nu a fost consultată până acum în legătură cu proiectul de ordonanță de urgență pregătit de Ministerul Sănătății prin care pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare și medii de COVID-19 să fie lăsați la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

„De aceea, îmi este greu să mă exprim privind realismul acestor măsuri. Consultații la distanță pentru acești pacienți noi facem de multă vreme. Avem discuții zilnice cu pacienții aflați în izolare la domiciliu”, a adăugat Gindrovel Dumitra.

Medicul a spus însă că „identifică o capcană”, adică împingerea momentului la care persoanele confirmate cu coronavirus vor fi investigate medical, prin analize de laborator și examen radiologic.

„Dacă acest moment este împins, se pierde timp esențial. Analizele trebuie făcute cât mai precoce, pentru că foarte mulți pacienți pot avea modificări pulmonare care să necesite internarea. Aceste investigații nu pot fi făcute de medicii de familie. Noi nu dispunem de aparat de radiologie și nici de laborator de analize. Acești pacienți trebuie duși la unitățile specializate, adică la spitale, cât mai rapid după momentul confirmării testului. Îmi e teamă că, practic, acest moment va fi împins foarte mult și este posibil ca oricare dintre pacienți să aibă o decompensare rapidă și să se ajungă chiar la deces acasă”, a subliniat Gindrovel Dumitra.

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei a explicat că medicii de familie pot acorda consultație telefonică, iar în cazul pacienților cu boli cronice există metode prin care aceștia pot oferi anumite informații, dacă dispun de exemplu de unele instrumente de monitorizare, precum tensiometrul.

Gindrovel Dumitra a precizat însă că medicii de familie nu vor putea face vizite la domiciliul pacienților cu COVID, din următoarele motive: nu dispun de echipamente de protecție și de mijloace de transport adecvate, nu au cum să facă decontaminarea după o astfel de vizită, sunt ocupați cu acordarea serviciilor celorlalți pacienți cronici sau pentru prevenție, merg în vizite la domiciliu la nou-născuți pentru evaluare. Gindrovel Dumitra a spus că, de aceea, vizitele medicilor de familie la pacienții cu COVID ar reprezenta un pericol atât pentru medici, cât și pentru ceilalți pacienți ai acestora.

„Unul dintre elementele cele mai importante într-o pandemie este protecția personalului medical. Dacă începem să pierdem oameni în mod irațional, vom duce la destructurarea sistemului și pierderea oamenilor celor mai valoroși în această perioadă. Nu putem transforma medicii de familie în vehicule de răspândire a bolii”, a subliniat Gindrovel Dumitra.

Context

În contextul creșterii vertiginoase a numărului de cazuri zilnice de infectări cu coronavirus, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat un proiect de ordonanță de urgență prin care se va reglementa ca pacienții asimptomatici, cei cu forme ușoare și medii de COVID-19 să nu mai fie internați în spitale, ci să rămână în izolare la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

„Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti”, a declarat joi Nelu Tătaru.

Citește și

Ce faci când ai COVID? Pașii care trebuie urmați, potrivit Direcției de Sănătate Publică

Ce faci când ai COVID? Ambulanța te duce și te ia de la spital dacă nu rămâi internat, însă poți aștepta câteva ore. Mașinile transportă mai mulți pacienți, astfel că va fi o călătorie cu opriri pe traseu

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. No substitute, just one click! And suddenly, I am living behind The Great Barrier Reef Airport. To the four winds, the Coral Sea is lighting frantically the queen Coast and aboriginal Australian Spirit. The majestic green sea turtles seem to carry on the life wonder. I have to dress a diving suit soon. What they will think about this suit without a body, without a head, without a heart!. Fuck off, Ucraina and Rusia!

  https://www.youtube.com/watch?v=PKtTmZnVhhI

  For what: they want to monetize MAI Vela song, in Vietnam, China, Indonezia etc: Acum ori niciodată! Deșteptarea, băăăăă!

 2. Asa cum aia din spital purtau manusi o data pe saptamana si viziera niciodata, tiparitorii de bani de la cabinete sunt terifiati de ideea ca vor trebui sa ia temperatura si sa asculte cu stetoscopul. Pai ei de asta s-au facut doctori?

  • “Aia din spital care purtau manusi o saptamana si fara viziere “, s-au inbolnavit si au mai si murit stimate partener de dialog .Iar “tipatorii de bani de la cabinete “ stiu si fac foarte multe ,bucurati-ca ca mai sunt vreo cativa inca sa mai puna stetoscopul si sa va ia temperatura. Ca in scurt timp s-ar putea sa nu mai aiba cine , lumea larga ii asteapta si-i respecta nu ca pe-aici !
   Vai de tine biet pacient roman , cata ura ,rautate ai dispret ai putut aduna inlauntrul tau !