G4Media.ro

Ortorexia, o tulburare alimentară pe care puțini o înțeleg și mulți o…

Sursa foto: Unspalsh / Taylor Kiser

Ortorexia, o tulburare alimentară pe care puțini o înțeleg și mulți o aplaudă din greșeală

Ortorexia este o tulburare de alimentație care nu se regăsește în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale, numit și DSM, care este ghidul oficial pentru evaluarea clinică a afecțiunilor de sănătate mintală. Dar clinicienii observă o creștere a ortorexiei în rândul pacienților, a declarat terapeutul Jennifer Rollin, fondatorul The Eating Disorder Center din Rockville, Maryland, potrivit CNN.

„Speranța mea este că va fi adăugată la DSM, dar, din păcate, pare să fie un proces foarte lent pentru a obține ceva acolo”, a spus Rollin.

Ortorexia este o fixație pe a mânca „curat”, așa cum este definit de un set de reguli care depind de anumite persoane și de contextul în care trăiesc, a declarat Dr. Jennifer Gaudiani, medic specialist în tulburări de alimentație și fondator și director medical al Clinicii Gaudiani din Denver. Un studiu din noiembrie 2023 a constatat că aproximativ 3 din 10 participanți au prezentat semne de ortorexie.

Adesea, această tulburare trece neobservată sau subestimată, deoarece este hiperconcentrată pe o alimentație sănătoasă, a declarat Wood, director de implicare comunitară la Asociația Națională de Anorexie Nervosa și Tulburări Asociate, cunoscută și sub numele de ANAD.

Lipsa de înțelegere în jurul acestei afecțiuni i-a împiedicat pe prietenii și familia lui Wood să își exprime îngrijorarea – uneori aplaudând eforturile sale de a respecta principiile rigide de alimentație – chiar și în timp ce acesta se izola de prieteni și pierdea atât de mult în greutate încât nu se mai putea încălzi, a spus el.

Iată ce trebuie să știți despre ortorexie.

Cultura dietei deghizată

Concentrarea pe o alimentație sănătoasă sună ca un lucru bun, nu-i așa? Nu întotdeauna.

Tulburările de alimentație au adesea fundamente similare: o predispoziție genetică combinată cu factori de mediu, a spus Rollin. Și adesea tulburarea se concentrează în jurul unui set de reguli rigide, fie că este vorba de calorii, de momentul în care se mănâncă sau de ingredientele din alimente, a adăugat ea.

Atunci când cei vulnerabili la tulburările de alimentație se agață de a mânca doar într-un mod pe care îl consideră sănătos, comportamentul poate trece de la o preferință la o obsesie, a spus Rollin.

De-a lungul anilor, Wood a spus că lista sa de alimente nesănătoase a crescut, iar cele considerate sănătoase a continuat să se micșoreze, până când s-a trezit plecând de la petreceri pentru că nu găsea nimic din ceea ce își permitea să mănânce – iar acest lucru l-a lăsat cu multă anxietate, a spus el.

Pentru unele persoane cu ortorexie – dar nu toate – imaginea lor corporală poate începe să depindă de cât de mult își respectă regulile alimentare, a spus Rollin.

Și, având în spate fundamente similare, ortorexia se poate transforma în alte tulburări, cum ar fi bulimia sau anorexia nervoasă, a spus ea.

Motivațiile pe care le pot avea persoanele cu ortorexie, precum și aplauzele pe care societatea le acordă, ar putea fi etichetate drept promovare a sănătății sau prevenire a bolilor, dar de multe ori sunt substitute pentru „cultura dietei pure, de modă veche”, care prioritizează o formă și o dimensiune ideală a corpului, a spus Gaudiani.

„Unele elemente pot fi foarte asemănătoare culturii dietei deghizate”, a spus Rollin.

Și chiar dacă în spatele ei nu se află rușinea legată de greutate, ortorexia și pașii pe care o persoană îi face pentru a adera la anumite reguli alimentare pot fi costisitori, distragând atenția și fiind angoasanți, a spus Gaudiani.

„Poate, de asemenea, să limiteze pe cineva de la ceea ce sunt un fel de obiective și valori mai mari ale persoanei”, a adăugat ea.

Ce înseamnă, totuși, sănătos?

Un alt semn că regulile din jurul alimentației nu se referă doar la sănătate este dificultatea de a defini ce înseamnă chiar sănătos.

În anii ’90, o alimentație sănătoasă și curată ar fi reprezentat dietele cu conținut scăzut de grăsimi, a spus Gaudiani. Acum, oamenii sunt mai predispuși să considere sănătoase alimentele bogate în proteine, în grăsimi, cu conținut scăzut de carbohidrați și zahăr, a adăugat ea.

Alții ar prioritiza proveniența alimentelor – cum ar fi dacă sunt organice, nemodificate genetic și locale, a spus Gaudiani.

Desigur, nu este rău să vrei să mănânci o salată, a spus Rollin, dar problema apare atunci când crezi că poți mânca doar o salată.

Fiecare persoană este unică, astfel încât cea mai sănătoasă alegere de mâncare la un moment dat va depinde de nevoile unei persoane și de contextul în care aceasta se află, a adăugat ea. Cu excepția cazului în care trebuie să mâncați într-un anumit mod pentru o afecțiune medicală, de multe ori cel mai bun mod de acțiune este să vă ascultați corpul, a spus Rollin.

Iar atunci când vă gândiți la sănătate, este important să nu vă gândiți doar la nutriție, a spus Wood.

O viață sănătoasă include relații sociale bogate, timp petrecut în urmărirea pasiunilor, activitate fizică plăcută și suficient spațiu cerebral pentru a găsi liniștea – toate acestea sunt greu de obținut atunci când petreceți ore întregi pe zi rumegând la ceea ce „ar trebui” să mâncați.

„Dacă ești cineva care vrea doar să trăiască o viață rezonabil de echilibrată, socială, conectată, regulile de ortorexie te pot izola cu adevărat de semeni, deoarece ajungi să refuzi oportunități de a mânca cu alți oameni pentru că aceștia nu urmează aceleași reguli ca tine”, a spus Gaudiani. „Prin urmare, spui nu, iar lumea ta socială se poate prăbuși cu adevărat și poate deveni destul de mică”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ortorexia este atunci când crezi că mănânci sănătos si mănânci nesănătos.

    • Nu asta rezulta din articol. Pare sa fie mai degraba obsesia de a manca strict si exclusiv un numar (tot mai mic) de alimente, care de altfel pot fi sanatoase, dar concentrarea obsesiva pe ele devine daunatoare.
      E simplu, de fapt. De zeci de mii de generatii suntem animale omnivore prin excelenta – radem tot ce misca sau doar se leagana in bataia vantului, sunt putine plante sau animale pe care omul nu le poate manca. Asa am evoluat ca specie vreme de milioane de ani… pana cand, acum cateva zeci de ani, au aparut niste personaje care ne invata ca tot ce-a facut specia umana in materie de nutritie a fost complet gresit si ca trebuie sa facem cu totul altfel.
      Yeah, right.